19.12.14

коледни бисквити и не съвсем




Коледни, но влизат в графата "за цялата зима", защото отговарят  не само на основните, а на всички изисквания за тази специална група. Бързи и лесни, удобно за работа тесто, което не създава никакви ядове, хармоничен вкус, поддават се на разнообразно оформяне и приложение .... впрочем, като някои добре известни нам шведски продукти. Рецептата е вариант на прочутите пепаркакор {сега си давам сметка, че може би името е единственият им кусур, няколко пъти преброявам п-тата, р-тата и к-тата, за да не сбъркам името}, без които, доколкото съм чела, шведската Коледа не е възможна.




Опитах и ги харесах в различни варианти. С по-голяма дебелина на бисквитата имат стандартната хрупкава, ронеща се текстура. Тънко разточени и по-запечени, какъвто е и оригиналният вариант, са ми най-вкусни, със и без парченце пикантно сирене. Дълготрайни са и са подходящи за приготвяне още в началото на месеца, особено ако се използват за украса или се изпращат като подарък надалече. Някои от бисквитите съм покрила изцяло с айсинг, следвайки моментното си настроение, но с пълното съзнание, че променя вкуса им, и то не в положителна посока, така че варианта с контурно рисуваните бисквити е по-добрия, ако въобще се декорират с глазура. А пък и никой не е казал, че бисквитите за елхата  ще бъдат единствените приготвени.


Няколко дена преди празника бих направила нова голяма доза, защото според мен най-вкусни са на следващия ден и няколко дена след това. А, колкото до тези за украса, няма какво да си говорим, с подобна бисквитена коледна декорация, работата по разчистването е най-сладка, защото, вероятно в повечето къщи ситуацията е сходна - всеки иска да участва в украсяването, а през януари до един са пас за прибирането ѝ.


Тази година задължително влизат в кутиите с бисквити, които ще подаряваме, заедно с любимите на всички марципанталермарципанкрингелфлорентини и сладки със сушени плодове, ядки и черен шоколад. Малките помощници няма да се включат в заниманието. На крачка бяхме в превръщането на "Коледата невъзможна" от планиран за гледане по време на празниците филм в реалност. Засега имаме един брой болен от скарлатина и очакваме да разберем за втория ....






Коледни бисквити

за 60-70 броя

380 г бяло брашно
110 г краве масло
60 мл вода
110 г бяла кристална захар
50 г кафява захар
80 г мед

три четвърти ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. смлян карамфил



Водата, захарта и меда се слагат в касерола и се загряват на умерен огън, като се се разбъркват докато захарта се стопи (не трябва да завират). Намалява се температурата, прибавя се маслото. Разбърква се, докато се усвои маслото и с пресяване в единия край се добавят подправките, като с дървена лъжица се притискат към стената на съда и всичко се разбърква добре. Сместа се отстранява от котлона и се оставя в покой, за да се охлади леко. Прибавят се  содата и пресятото брашно, като се разбърква с дървена лъжица. Тестото се прехвърля върху леко набрашнен плот  и се оформя на топка с кратко месене, без да се добавя повече брашно - тестото е меко и лепкаво, но тъй-като е все още топло и изстивайки на повърхностния слой, образува филм, който пречи да полепне по ръцете. Слага се върху фолио за свежо съхранение и се оформя като паралелепипед, който леко се сплесква с точилката, след като се завие с фолиото. Оставя се в хладилника да престои една нощ. Разточва се на кора с дебелина 2-3 мм, изрязват се фигури, които се нареждат в застлана с хартия за печене тава. С помощта на сламка се правят малки отвори, ако бисквитите ще се използват за декорация. Пекат се 8-10 минути в загрята на 180 градуса фурна, докато придобият светлокафяв цвят. Изрезките се събират и отново се разточват, като е желателно това да става през два листа фолио, за да не се добавя повече брашно към тестото. Ако тестото е твърде омекнало, охлажда се в хладилник. Готовите бисквити се подреждат върху решетка и след охлаждането им се съхраняват в плътно затваряща се метална кутия. По желание се декорират се с кралска глазура.






7 коментара:

  1. Прекрасна ваза!
    И чудесни бисквити!
    Светли празници, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. това е любимата ми ваза ))

      Благодаря, Дани! Хубави емоции и много настроение!

      Изтриване
  2. Прекрасни са - снимките, сладките, детайлите, уютът... Весел декември!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, наистина са прекрасни!
    Но за да са прекрасни и празниците, желая ви от сърце здраве на всички вкъщи. Уютни дни от мен. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ще ги направя след малко. Предполагам, че са трайни? Забавно, че един от най-правените от мен сладкиши също е шведски. Аз го наричам брауни, но си има някакво шведско име... Нещо с "К" беше...:)

    ОтговорИзтриване