18.12.10

Коледни бисквити с марципан - Marzipankringel


Многото и все неотложни ангажименти напоследък внесоха траен смут у мен, защото не успявах да отделя малко време за първите коледни сладки тази година.В крайна сметка, след като видях какво е времето навън в няколкото отделени за това занимание часа, си дадох сметка, че точно това е правилния момент, отреден от обстоятелствата и си е струвало забавянето.


Тихо, спокойно и бяло навън, бавно сипещ се сняг... топло и уютно в кухнята, ароматно...Удоволствието беше пълно, като прибавим и приятната емоция, свързана с гостуването ми  в невероятния сайт на Ева Тонева - повода да приготвя тези бисквити.Още си спомням възхищението, с което разглеждах красивите снимки, придружаващи впечатляващи рецепти, когато за първи път я посетих.Ева, благодаря за поканата, чест е за мен да бъда сред гостите ти!


За моя радост хубавото снежно време беше придружено от едни чудно вкусни коледни сладки.Приготвям ги за пръв път, но моментално заеха място във фейв-листата ми.Наскоро правих различни неща с канела и карамфил, и сега, точно преди празниците, традиционно ухаещи на тези подправки, предпочитам и търся други аромати.
Не нещо специално.
Маслени бисквитки с ванилия, гарнирани със сочен бадемов марципан и любимия малинов конфитюр са ми напълно достатъчни.
А на какво ще ухае вашата Коледа?




Коледни бисквити с марципан - Marzipankringel
за 26-28 броя

200 г брашно
100 г краве масло със стайна температура
50 г захар
1чл пудра захар с бурбонска ванилия или 1 пакетче ванилена захар
1 белтък
1 сл студена вода

марципанови къдри
250 г марципан
3 големи или 4 малки жълтъка
50 г пудра захар

за гарниране
малинов конфитюр
пудра захар

Пресейте брашното, добавете маслото, нарязано на малки кубчета и ги стрийте с върховете на пръстите до едри трохи.Прибавете захарта, ванилията, белтъка и водата.Бързо оформете тесто на топка, без да месите продължително, разрежете я на две части, завийте ги с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 15 минути.Настържете марципана, добавете жълтъците и пудрата захар, хомогенизирайте ги, като ги пресирате с ръчна преса и разбъркате добре.Разточете тестото на кори с дебелина 5-6мм, от които изрежете кръгчета с диаметър 4 см.Върху всяко шприцовайте ринг от марципановата маса, на разстояние 1-2 мм от външния ръб.Използвайте добре затягащ се шприц и слагайте малки дози от сместа,тъй-като тя е по-плътна и по-трудна за шприцоване. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене и я оставете в хладилника за 20 минути, като я покриете с лист фолио за свежо съхранение, без да го притискате.Ако консумирате сладките на момента, сложете в центъра на всяка малко конфитюр и изпечете за 13-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Сладките могат да бъдат изпечени и без конфитюр,съответно съхранявани в плътно затваряща се кутия.Преди сервиране поръсете с пудра захар и добавете по малко конфитюр.

П.П. Вместо да шприцовате марципановата маса, може от нея да оформите топчета, да ги сплескате на диск с размера на бисквитата (1-2 мм по-навътре от ръба) и с пръст да оформите дупка в средата, където да сложите сладкото. Трети вариант е да я оформите на фитил и да направите от него рингове, като в средата запълните с конфитюр (преди или след изпичането).

идея рецепта - Lisa/12

21 коментара:

  1. Диди, чудесни са тези коледни бисквити с марципан, както и снимките, с които ни ги представяш. Поздравления за гостуването при Ева! Пожелавам ти приятни занимания и безстресови коледни приготовления, такива, каквито струят от постинга ти!

    ОтговорИзтриване
  2. И от мен поздравления миличка! Прекрасни бисквинки,изглеждат много крехки.Направо ... топяши се!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за участието при Ева!
    Диди, много ми допада избора ти - и аз съм в търсене на нови аромати.
    А снимките придават точно това, което си описала-тихо, снежно, празнично и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления Диди!Всяка публикация е наслада за сетивата ми......прекрасни снимки и изкусителни рецепти!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за поздравленията!

    Мира,спокойни приготовления и на теб!

    Йоли,наистина топящи се:)

    Ив,за мен не са нови аромати,даже много добре познати са и сега ми се хапва точно това:)

    Нанита,драго ми е всяко твое посещение!

    Хубави почивни дни ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, и при теб е вече коледно, красиво и уютно. Хубаво е, че въпреки напрегнатите дни си успяла да си вземеш глътка въздух и позитивна енергия, която пък прекрасно ни предлагаш!
    Много са примамливи тези сладки. Бадеми и малини...:)

    П.П. Знам на какво искам да ухае моята Коледа. На семейна топлина, да виждам светлина и радост в очите на близките си, на уют и на спокойствие.
    Пожелавам го на всички.
    :)

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, още веднъж бих искала да ти благодаря за приетата покана, за чудесната рецепта, невероятните снимки и дозата коледно настроение, които донесе при мен! :)
    Много вкусни рецепти, подбрани и създадени с майсторство, забележителни кулинарни умения, финес, въображение намирам при теб. Личи от пръв поглед, че за теб готвенето е не само забавление, но и любимо занимание.
    Сърдечни поздрави и пожелания за безброй успехи и последователи в кулинарното забавление! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, Диди, разкошотия :)) Повече думи нямам, трябва да се окопитя :))

    Прекрасно е всичко!

    ОтговорИзтриване
  9. Мммм марципан! Диди, страхотни бисквити и много коледни и уютни снимки!
    Честито за гостуването при Ева! Поздрави и на двете:)

    ОтговорИзтриване
  10. Миленка,колко добре си го казала - не може да се опише по-хубаво!Най-истинското желание за Коледа!

    Ева,трогват ме прекрасните ти думи!

    Ина,Лулу,благодаря ви!
    :-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Диди,
    Поздравления за гостуването и страхотното предложение. Наистина коледно - красиво, вкусно и много стилно... Вълшебно!
    Поздрав и хубави празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Много красиво и мнооого вкусно!

    Диди, :-)))

    Нека все така уютни, ароматни, вкусни и уютни да са зимните дни :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка,Дими,благодаря ви!
    Хубави празнични дни,изпълнени с много топлина и любов!

    ОтговорИзтриване
  14. Una delizia anche solo a vederli, bravissima molto romantici,ciao

    ОтговорИзтриване
  15. Честито, Диди, с много стил и отново с изкушаващо предложение, гостуването при Ева Тонева е невероятно преживяване!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Ммм, тези коледни бисквити са едни от най-неустоимите, които съм виждала тази година!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Ох, прелестни са, прелестни! И аз днес пека сладки с марципан и ароматът, който се носи от фурната е просто неустоим! :-)

    Ще пробвам и твоите сладки, Диди!

    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  18. Si,Stefania :)...queste foto mi ricordano una piacevole colazione nel romantico chalet...
    Buona settimana e felice Natale!

    Дива,наистина,гостуването при Ева е свързано с толкова положителни емоции!

    Мина,това че бисквитките ми ти изглеждат като едни от най-неустоимите,видяни тази година е голямо признание за мен!Много ти благодаря!

    Ирка,разбирам те много добре за аромата:)..очаквам ги с нетърпение!

    ОтговорИзтриване
  19. Диди, поздравления и от мен. Чудесни снимки и ароматни сладки:) Изглеждат много вкусни!

    ОтговорИзтриване