12.12.10
Вариации с цигулка
За тиква цигулка става дума.Тъй-като още не съм започнала коледните лакомства, ще ви занимая с продължението на опитите със солените варианти (но не ценови :)за нейното приготвяне.След тиквената награда, получена от Краси реших да опитам и комбинацията със салвия.Харесах я с мащерка преди, допадна ми и по този начин.Особено, когато листенцата са добре запечени с масло върху тиквата - хрупкави и ароматни.
Благодаря за подстрекателството Краси, беше много вкусно!
Специални благодарности на Тони за One Lovely Blog Award и на Сабина за Sunshine Award !
Радва ме вашето внимание и жест!Сърдечни поздрави и слънчево-снежни, уханни и много забавни предколедни приготовления!
Паста със сос от тиква, сметана и салвия
за 2 порции
200 мл млечна сметана
200 г пюре от тиква цигулка*
20-30 г прясно настърган пармезан, една непълна шепа
4-6 листа свежа салвия, нарязана на тънки ленти
морска сол и черен пипер
1/2 - 1 с.л. масло
*предварително сварена на водна пара и пасирана
Това е моята пропорция на съставките, но тя може, разбира се да се коригира според вкуса.Сложете всички продукти в касерола и задушавайте 5-10 минути до желана гъстота на соса.Междувременно сварете пастата според указанията на опаковката (подходяща е паста, формована за да задържа сос).
Готовата отцедена паста прибавете към топлия сос и сервирайте веднага.
Печена тиква с масло и салвия
Подходящи са и другите зимни сортове тиква, освен типа цигулка.
Обелената и нарязана на средно големи парчета тиква се посолява добре с едро смлени черен пипер и морска сол.Отгоре се поставят парченца масло ( може и повече, става по-вкусно) и листа свежа салвия.На дъното на тавичката се налива малко вода.Пече се на 180 градуса - около час, докато тиквата омекне и се пробожда лесно с вилица.При нужда се долива малко гореща вода, за да не загори.Сервира се самостоятелно или като гарнитура.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Диди, много ароматно и интересно предложение :)
ОтговорИзтриванеВсе повече ми допада тиквата в солен вариант!
А наградите са заслужени!
Прегръдки и хубави предколедни дни!
Тиква и салвия е страхотна комбинация. Печена заедно с моркови и кромид после пюрирам с малко сметана и става невероятно ароматна кремс супа :)
ОтговорИзтриванеДани,благодаря!:)
ОтговорИзтриванеЕос,наистина страхотна комбинация!При мен салвията изживява своя Ренесанс,след известен период на неупотреба:)
Непременно ще опитам супата!
Диди рецептите са много интересни! Това с пастата силно ме заинтригува, обаче да си призная честно, вече втори път отварям публикацията, защото ми останаха очите в чинията на първата снимка:))))
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеслънчево, много ароматно и красиво предложеие!
Поздрави и хубава нова седмица, Диана
Много вкусна и красива рецепта,Диди! :))
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Много обичам просто печена тиква. Виж салвия не съм използвала, но може би не е лошо да започна да експриментирам с нея. Посъбраха се вече рецепти, в които може да се включи. Чудесни снимки, Диди! Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЛулу,радвам се,че ти харесва чинията.Взех я с голямо желание,после пък си мислех,че не е подходяща за снимки,защото е петниста и малко едра...но накрая все пак съм доволна:)
ОтговорИзтриванеДианка,Краси,Мира,поздрави и за вас!:)
Мира,струва си да се опита със салвия.
Като започнем от заглавието, минем през чиниите и накрая през съдържанието им, можем само да кажем - великолепно! (Напоследък не ми стигат възхвалителните думи.)Салвия специално мама ми подари в сакsия и си я отглеждам на прозореца. Тиквата чака. Освен да действам? :)
ОтговорИзтриванеДиди, прекрасна си!
Диди, прекрасна е тиквата! И толкова слънчева - особено на последната снимка как е грейнала! Открадвам си идеята за комбивацията със салвия :)!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
E' bellissima questa pasta e anche le foto, brava
ОтговорИзтриванеИв,Мира,радвам се,че ви харесва!
ОтговорИзтриванеGrazie,Stefania!Un abbraccio!