8.12.10
Bonet
Известен и като Bunèt - традиционно сервиран през студените месеци десерт, произхожда от областта Пиемонт, намираща се в подножието на Алпите.Прилича на крем карамел с какао, но съдържа още някои неща, които го различават съвсем като вкус и начин на възприемане.Основно се прави с бисквитки амарето,има и рецепти със смлени лешници; добавят се ром,коняк или бадемов ликьор, а щом сме в Италия, накъде и без малко кафе ristretto :)
В първоначалния вариант не е съдържал какао.Бил е сервиран като десерт по време на аристократичните банкети още през 13-ти век.Шоколадовия си цвят добива по-късно, след откриването на Америка.
Има две теории за произхода на името.Според първата, произлиза от нагънатите медени форми, приличащи на шапката на готвачите, в които са го пекли.Ако пък сте в Пиемонт и попитате местните, много от тях ще ви кажат, че Боне е калпака на вечерята - сервира се последен, така както шапката е последното нещо, което си слагат гостите преди да си тръгнат.
Боне / Bonet
400 мл пълномаслено прясно мляко
150 г захар
3 яйца
50 г бишкоти савоярди (около 6 броя)
20 г неподсладено какао с 20% какаова маса*
½ чл инстантно кафе
1сл тъмен ром или коняк
40 г филирани бадеми
120 г захар за карамел (или повече,според вкуса)
*ако не е изписано съдържанието на какаова маса,вероятно е по-слабо и ще трябва да сложите повече
Загрейте млякото до завиране и го оставете да се охлади.Натрошете бишкотите и с помощта на блендер ги наситнете да трохи.Карамелизирайте захарта за карамел, като я напръскате с малко вода(до хубав тъмно кафяв карамел).Разпределете я в шест форми за крем карамел от 150мл.Разбийте яйцата с останалата захар.Добавете с пресяване какаото и кафето(за да няма бучки).Бъркайки с ръчна тел прибавете млякото на тънка струя,смлените бишкоти, след това и алкохола.Сместа трябва да бъде добре разбъркана,но без да се вкарва много въздух в нея.Изсипва се в подготвените форми, които се слагат в тава, пълна с топла вода (водата трябва да стига до половината на чашките или малко повече) ,пече се на водна баня в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, като водата не трябва да завира.Ако това започне да се случва, добавете малко студена вода.Когато са готови се охлаждат до стайна температура,след което се оставят в хладилник да престоят една нощ (вкуса им значително се подобрява до следващия ден).Половин час преди сервиране се изваждат от хладилника, обръщат се в чинии и обилно се поръсват със запечени на сух тиган филирани бадеми.
рецепта за декемврийския брой на сп.Кенгуру
история на десерта от http://www.academiabarilla.com/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Разкошотия.....
ОтговорИзтриване:-)
ОтговорИзтриванефантастична рецепта!! И много, много вкусно изглежда :), а съчетанието от вкусове и арамати звучи направо омагьосващо!! Ще се пробваааааа :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че е споделяш!!
Мина
Диди, запленена съм от снимките ти отново и отново:) този десерт изглежда разкошно!
ОтговорИзтриванеАз май не разбрах кога и къде се слагат бишкотите...
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда иначе!
Мина,Daeneris,благодаря ви!
ОтговорИзтриванеВесела,добре,че ми обърна внимание,мерси!Редактирах текста,след млякото се слагат.
Ха,и на проверяващите по 100 пъти може да им се случи да изпуснат думички,значи ще трябва още по-внимателна да съм:)
Поздрави на всички!
Първо преглъщам ...
ОтговорИзтриванеи после казвам, че е прекрасно:)
Шоколадови поздрави, Диди!
Разбира се, че е красиво и не се съмнявам, че е и вкуно, но далеч нямаше да е същото без това мокро есенно клонче. :)
ОтговорИзтриванеЧудесен усет Диди!
Беше истинско удоволствие. Благодаря ти! :)
Диди, това е страхотен десерт! Изглежда лесно и прекрасно! Първо се влюбих в съдържанието, а после и в чинията ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Диди, звучи неустоимо с този аромат на ром, кафе и шоколад!
ОтговорИзтриванеМного красиво!
ОтговорИзтриванеИзкусително!
ОтговорИзтриванеА снимките - прекрасни!
Хубави предколедни дни!
Диди, прекрасна рецепта! Аз обичам кремове, милото шоколад. Ето един десерт, на който всеки у дома ще се зарадва. Записвам си го за след празниците. Благодаря за рецептата и приятни предколедни приготовлениня!
ОтговорИзтриванеДраго,зарадва ме много с коментара за клончето!Съвсем импулсивна снимка,но и аз си я харесвам,най-вече като настроение!
ОтговорИзтриванеМира,нали знаеш - който си има кулинарен блог,започва да се сдобива с доста чинии и чаши - по една/две бройки обикновено:)
Лулу,Ивейн,Лети,много ви благодаря!
Стани,дано ви допадне!:)
Диди,
ОтговорИзтриванеАсоциациите ми са за изкушение, наслада, елегантност...
Вълшебни снимки, избор и преставяне.
Поздрав и предколедно вдъхновение, Диана
Come sempre bravissima, complimenti
ОтговорИзтриванеciao
Имам всички продукти и още днес ще изпробвам рецептата. Благодаря за вдъхновението, споделената вкусна рецепта и предадената красота, Диди!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави
Grazie,Stefania!Buona giornata!
ОтговорИзтриванеДианка,Ева,благодаря ви!Поздрави и за вас!
Диди, направих пудинга по друга рецепта, но вдъхновението дойде от теб. Благодаря ти за интересната информация и красивите снимки! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелания за хубава неделя!
Здравейте,Диди!
ОтговорИзтриванеПочитател съм на блога,правих рецептата и много ни хареса!
Благодаря,ще продължавам да го следя!
Марина
Здравейте,Диди!
ОтговорИзтриванеПочитател съм на блога,правих десерта и много се хареса!Благодаря,ще продължавам да го следя!
Марина
Ева, драго ми е, че съм те вдъхновила с тази рецепта! Съжалявам, че толкова късно виждам коментара.
ОтговорИзтриванеМарина, радвам се! Надявам се и занапред да Ви допадат неща, приготвени по рецепти от блога, ако решите да изпробвате нещо!
Чудесен блог.Поздравявам Ви.Тази вечер случайно попаднах на него и съм възхитена.Снимките Ви са също толкова прекрасни-имате невероятен усет за красивото-и в поднасянето на ястията и в природата...БРАВО
ОтговорИзтриванеблагодаря! много ме радва този коментар!
ОтговорИзтриване