5.12.12

Флорентини - идея # 6


Бадеми. Отново. И още нещо хубаво - елементарни за правене. Ако някой знае по-лесна и бърза рецепта за сладки, моля да пише - ще я направя и снимам. Така ще имаме Две Много Лесни Рецепти  ;)
Не се изискват почти никакви кулинарни умения,  само малко концентрация. Напълно подходящи са за първите ви коледни сладки, ако не сте правили никакви досега. Няма месене, разточване, рязане, няма миксер или друга  помощна техника, трябват ви една вилица и една лъжица.


След като смесим съставките, разпределяме в тавата ....

Ако сте начинаещи и думи като "печете до умерено златист загар от двете страни" са леко объркващи, наблюдавайте, докато започнат да изглеждат вкусно...


Следва малко усложнение, но тази фаза с шоколада може  да се пропусне, защото дотук вече сме си много добре.
Мисля да не го темперираме, и без това, ако флорентините са за собствена консумация, а не подарък,  трудно  ще издържат повече от  ден...



 

Флорентини с шоколад
за 24-26 броя

2 белтъка от средно големи яйца, разбити с вилица
60-70 г пудра захар
щипка морска сол ( стрити люспи или фино смляна)
130 г филирани бадеми *
настъргана кора от един портокал
60 г  черен шоколад  70 %  (или  полусладък) 

* ако белтъците са по-големи, при необходимост добавете накрая още малко бадеми

Смесват се бадемите, захарта и солта, разбъркват се. Добавят се белтъците и се разбърква внимателно. Прибавя се кората от портокал. Тава **  се застила с хартия за печене, която съвсем леко се намазва с олио с неутрална миризма. Върху нея с помощта на лъжица или с ръце се слага по малко от сместа и се притиска до равномерно тънък пласт и без да има дупки между бадемите. Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна, около 10-15 минути, до равномерно златист цвят. Когато са готови, тавата се изважда, изчакват се  леко да се охладят и стегнат, преместват се с тънка шпатула (шпатула за торта например)  върху решетка.
Шоколада се разтопява на водна баня и се разпределя върху долната страна на бисквитите.
Съхраняват се в плътно затваряща се кутия.

**  Препоръчвам алуминиева или бяла тава. Най-добър резултат се получава, ако към края на печенето тавата се премести в горна позиция.
Черната тава на фурната акумулира топлина и в резултат ядките се запичат много бързо отдолу. Ако пък разполагате само с нея, след като сладките се запекат добре от долната страна, извадете ги и ги сложете върху решетката на фурната. Запечете  ги отгоре под грил реотана.


адаптирана рецепта от Ottolenghi - The Cookbook , чрез  David Lebovitz
графика часовник

17 коментара:

  1. Чудна и полезна публикация! Благодаря!
    Много апетитни флорентинчета!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, същински разкош виждам при теб! Възхищавам ти се! Сърдечни поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Eeeee, Диди! Страшни са- и сладките, и снимките (нарисувания часовник ми е любим:)

    ОтговорИзтриване
  4. радвам се!
    часовника не е мой :)

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,
    освен с чудесни идеи, превъзходни снимки и страхотно поднасяне на рецептата, сега сме принудени и тези закачливи часовничета и малки хумори да преглътнем;) Много си креативна!
    Благодаря за удоволствието. А след като миналата година 10 пъти правих малките талерчета, явно тази година ще съм на флорентини;)

    ОтговорИзтриване
  6. Много готини флорентини. Харесва ми как си представила рецептата - "едно, две, три и сме готови... толкова е лесно" :-)
    И аз имам една рецепта за тия сладки и си я бях планирала за проба покрай коледните празници - вместо белтък се слагат стопено масло и golden syrup с добавка на сушени плодове, но твоята е много по-бърза и лесна.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Мъхче, тези са къде, къде по-лесни от талерите, така че остава да пробваш, ако решиш...:)
    Рецептата и представянето донякъде са за хора, с които сме разговаряли и все казват "...страхотни сладки, харесвам домашни сладки, но не мога да се престраша да опитам да направя..." и други в този дух. Та все отнякъде трябва да се започне, аз само давам идея.;)

    Дени, преглеждах и рецепти с карамел,защото исках конкретно рецепта за флорентини.Тази ме грабна точно заради горната "кауза". Иначе съм убедена, че ще се получат страхотно. Ако не се откажеш, ще им се порадвам, представени в твоя стил, който много ми допада.

    ОтговорИзтриване
  8. Голям почитател съм на бързите рецепти, въпреки че често се изкушавам да си усложня живота :) На една идея попаднах наскоро и ще се радвам да я видя в твое изпълнение ... много харесвам как пресъздаваш в снимки всяка рецепта. Технологията е лесна - сушени кайсии, потопени до половината в разтопен черен шоколад и оваляни в натрошен шам-фастък :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Габи!
    Ще стане:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Много оригинално поднесена рецепта. Страхотни снимки.

    ОтговорИзтриване
  11. Изглеждат божествено..Чудесни снимки, поздравления!!!!Мариана

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, изглеждат страхотно! Много ми харесаха и рисунките :)
    Чудесна рецепта!
    Поздрави и приятни предколедни приготовления!

    ОтговорИзтриване
  13. благодаря ви за отзивите, радвам се че се харесва представянето на рецептата!
    Мира, и на теб пожелавам приятни предпразнични моменти!

    ОтговорИзтриване
  14. нали:)
    способна съм да изям цялата доза сама

    ОтговорИзтриване