11.12.12

Ябълки



Джонатан/ Jonathan apple - могат да се използват сурови или за приготвяне на солени и сладки ястия. Нарежете на тънки  полумесеци за тарти, на кубчета за салати или пюрирайте към супа. Комбинират се с ябълки с плътна текстура като Грaни Смит за пълнеж на пайове и за продължителна обработка при правене на сосове или карамелизиране. При печене формата  им се нарушава леко. Кубчетата Джонатан добавят сладост и сочност на кейкове и хлебни пудинги. Леко пикантния вкус и изключителната сочност ги правят идеални за приготвяне на сокове и сайдер. Богати на витамин А и С, фолиева киселина и калий, добър източник на фибри.

Червена Превъзходна / Red Delicious apple - най-добре да се използват сурови, защото не са стабилни при печене. За добавка към плодови, зелени или дребно нарязани микс салати. Подходяща гарнитура за сандвичи, кесадиляс, бургери. Тъй-като лесно се разпадат при топлинна обработка, могат да се използват за продължително готвене при направа на сосове и пюриране. Вкусово се комбинират добре с канела, сирене, хрян, листа цвекло, череши, горчица, орехи.

Мелроуз / Melrose  apple дете на Джонатан и Червена превъзходна :) Популярен десертен сорт. Задържа добре формата си при печене. Перфектна за коблери, пайове и галети. Издълбайте, добавете сладък или солен пълнеж и изпечете. Нарежете на резени и комбинирайте с круша върху тарта или пица. Сладкия вкус на Мелроуз се засилва, когато е обработена термично. Може да се слага в тесто за мъфини, сладки и хляб, защото добавя сладост и влажност към тестото. Задушена или печена е подходяща като топинг или гарнитура към свинско и пилешко месо. Подлежи на продължително готвене за направа на сосове,  супи, конфитюри.


Златна Превъзходна / Golden Delicious apple -   със  сладко-тръпчв вкус, приятна  за консумиране в сурово състояние. Нискокалорична, добър източник на разтворими фибри, които спомагат за понижаване на LDL холестерола. Подходяща добавка към плодови и зелени салати или салати от различни видове зърна. Достатъчо стабилна при топлинна обработка. Предварително подсладените и подправени резени използвайте при печене на тарти, кейкове, пайове, крамбъл, галети. От тези ябълки могат да се приготвят сладка, конфитюри и плодови масла, освен това да се пюрират в сосове и супи. Парченца  могат да се добавят към бургери и сандвичи. Партнират си добре с лук, зеле, свинско месо, сирена и билки със силен вкус.

Грaни Смит/ Granny Smith apple - с висок процент антиоксиданти (!) и разтворими фибри. Съдържат витамини А и С, също и желязо, но и при тях, както и останалите сортове повечето витамини и минерали се намират в кората. Запазват добре формата си при печене поради високата си киселинност. Подходящи за сладки и солени пайове, за печива с месни плънки, ризото, картофени панкейкс. Сладко-тръпчивия им вкус е сполучливо допълнение към супи, сосове и пюрета. Тъй-като покафеняват бавно след разрязване, нарязани на кубчета са перфектни за добавяне към салати, а на резени - към сирена.

Флорина / Florina - Querina ®  apple - независимо дали ще я наричаме Флорина или с европейското ѝ име Керина,  имаме чудесна за похапване в суров вид ябълка. Сладка и ароматна, с хрупкава и сочна текстура - какво повече може да се иска от една модерна ябълка, която за разлика от горните стари сортове се появява  на сцената едва в края на миналия век.





референции :
http://www.specialtyproduce.com
http://www.saltspringapplecompany.com

8 коментара:

  1. Ооооо разкош! Прекрасни снимки и много полезна публикация!

    ОтговорИзтриване
  2. Ex, страхотни свимки и много интересно инфо! Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  3. Красота! Много полезен пост! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам ябълки, но никога не мога да различа сорта им. Много благодаря за публикацията!
    А да, и снимките са жестоки:)

    ОтговорИзтриване
  5. Уникална хармония, пресъздадена в снимки!

    ОтговорИзтриване
  6. Краси, разпознаването ни е всеобщ проблем, като изключим превъзходните и Грени Смит, ама с такива етикети по пазарите - "кисела" "сладка" "ябълки", много рядко някъде пише сорта.... даже се чудя ние ли трябва да се интересуваме или лека полека продавачите да ни научат, като записват по-точно това, което продават.
    поздрави и за вас момичета!

    ОтговорИзтриване
  7. Какъвто и да им е сорта на ябълките, всичките ги обичам. Диди, зашеметяващи са тези снимки!

    ОтговорИзтриване