19.12.12

Лешникови бисквити с глазура от кафе и лешников крокан



След супер лесните и бързи флорентини идва ред на едни по-засукани бисквити - смятам, че така е справедливо:)  Рецептата изисква повече време и внимание, но се отблагодарява с по-сложна и интересна вкусова комбинация. Освен това отделните съставки са ми много любими поотделно и затова исках да я добавя към списъка тук.

Да, обаче в оригиналната рецепта на Gourmet Тraveller освен едната правописна грешка, открих и други дребни неточности и известно време се колебаех дали и как точно да я правя. Още повече, че единствения отзив, който намерих в нета беше с наполовина направени бисквити и съмнения у автора им за някаква грешка в рецептата. Накрая реших, че докато се чудя и го обмислям, пет пъти да съм я пробвала. Така и направих, защото в такива случаи варианта с отказването ми е по-труден.

Промених леко съставките и технологията. Пропуснах момента със шприцването, защото ми се искаше нещата да стават по-бързо и лесно. Но пък направих проба с разточване, която по принцип се оказа сполучлива, а тестото е от умерено лесните за изрязване на фигури. Ползата от фигуралните или съвсем сплесканите бисквити е, че може да се намали сладостта  и вкуса на глазурата, за който го предпочита - в този случай ще се положи само отгоре. Аз например  ги харесвам глазирани от всички страни и поръсени с повечко карамелизирани лешници.

Пробвах глазура с еспресо, после и с разтворимо кафе, въпреки че  беше ясно кое ще ми  допадне повече.  За тестото също опитах два варианта - първо с  брашно от фино смлени лешници, а за втората доза предварително ги  запекох и смлях на малко по-едри парченца. Така самите бисквити придобиха повече характер и онзи чудния аромат на смлени запечени лешници.
Сега вече мога да считам, че позапълних списъка с рецепти за бисквити, съдържащи почти всички мои любими съставки - бадеми, лешници, шоколад, кафе, карамел, малинов конфитюр, бадемов марципан, ванилия .... Занапред смятам да започна нов с по-силно подправените и екзотично ароматните и някои от класическите коледни комбинации.

Накрая, но не на последно място - радвам се като блогър да съм част от лицата, олицетворяващи мотото на новата кампания "Cream with spirit" на Бейлис - "Да бъдеш момиче с мнение, жена с отношение и дама от класа". Благодаря за комплимента, Baileys! Новият вкус  с аромат на бишкоти е чудесен :)





Лешникови бисквити с глазура от кафе и лешников крокан
 за 30-32 броя

40 г меко масло
60 г фина кристална захар
1  голямо яйце
120 г бяло брашно
50 г лешници, сурови и без черупките
1 чл бакпулвер
ванилия
щипка сол

 глазура
30 мл еспресо кафе, арабика
30 мл лешников или друг подходящ ликьор, или качествен коняк/ бренди
15 г масло
200 г фина пудра захар
семената от 1/2 шушулка ванилия

крокан
80 г захар
60 мл вода
30 г лешници, сурови и без черупките

Общото количество лешници за бисквитите и крокана разтелете върху тава, застланa с хартия  за печене. Запечете ги в загрята на 180 градуса фурна за около 10-15 минути. Доката са топли, с помощта на памучна кърпа или с ръце ги претрийте, за да се обелят люспите.
За крокана смесете захарта и водата, сложете на среден огън и разбърквайте докато захарта се стопи. Като заври спрете разбъркването и оставете да къкри докато сиропа започне да потъмнява. Наблюдавайте постояно сместа от този момент, тъй-като бързо образува карамел. След като придобие кехлибарен цвят, добавете нарязаните  лешници, разбъркайте и разтелете сместа върху хартия, намазана с олио и поставена върху дъска или тава. Когато стегне, крокана се натршава на парченца. Съхранява се в плътно затворена метална кутия. Тъй-като лесно поема влага от въздуха, най-добре да не се прави на твърде ранен етап преди употребата му.
За бисквитите, разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцето и ванилията, след това и пресятото с бакпулвера и солта брашно, накрая смлените с блендер лешници. Съберете тестото на топка, разделете я на две части. Оформете на дълъг цилиндър с диаметър около 2 см и нарежете на парченца с дебелина 7-8 мм. Oформете топчета, сплескайте ги на диск и наредете на разстояние в тава, застлана с хартия за печене. Печете ги 12-14 минути в предварително  загрята на 180 градуса фурна.
За глазурата, сложете в съд с дебело дъно кафето, ликьора, семената ванилия и 2-3 сл от захарта. Разбъркайте и добавете маслото. След като се разтопи и усвои, добавяйте на етапи останалата захар. Разбърквайте глазурата през цялото време, като тя трябва да бъде леко топла, но не да завира или да се сгорещява ( използвайте ръчна тел за да се смесят добре съставките).Топвайте по  2-3 бисквити едновременно в нея и ги овалвайте. Изваждайте ги с вилица, като с ръба на лъжица обирате излишната глазура под вилицата. Слагайте ги на решетка, като върху всяка поръсвате по малко (или повечко:) крокан. Глазурата стяга за няколко часа, но изсъхва окончателно за около едно денонощие. Съхраняват се за седмица в плътно затворена кутия, най-добре метална.





24 коментара:

  1. Много коледно настроение носят в себе си....прекрасни са,Диди!

    ОтговорИзтриване
  2. Както винаги подробна рецепта, чудесни снимки. Може би ако ми остане време ще я опитам. От къ де с а ангелите - разкошни са? Яна

    ОтговорИзтриване
  3. Всъщност колко броя се получават-забравих да попитам?Яна

    ОтговорИзтриване
  4. здравей, Яна,
    бисквитите са 30-32 броя, ще добавя някои снимки стъпка по стъпка.
    ангелите са от Крео :)

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,
    Много ароматна рецепта!Определено след запичането, лешниците дават каквото могат от себе си....
    Прекрасни снимки и колажи!

    ОтговорИзтриване
  6. Добре ми подействаха тези снимчици...
    И аз обичам подобни аромати на едно място :-)
    Поздрави за частта с кампанията!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, тези аромати , съчетани след цялото това печене, вече ми въздействат;)
    Поздравявам те че си част от тази кампания, заинтригува ме този бишкотен вкус!

    ОтговорИзтриване
  8. много е уютно Диди отново при теб. Бисквитите са невероятни, много красиво и ароматно изглеждат. Весели празници

    ОтговорИзтриване
  9. Когато снимките носят усещането на топъл и истински дом, не остава и капка съмнение за вкуса на тези малки, пропити с аромати коледни хапки наслада. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  10. Bety, много точно си го казала за запечените лешници!

    Благодаря ви на всички! Независимо кой какво ще приготви вкъщи, важно е да има много настроение!
    Весели празници и от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Радвам се ,че попаднах на такова красиво и естетично подредено с красиви снимки местенце!Поздравления,Диди,колажите ти са невероятни!Създават истинско предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотни снимки, чудесни рецепти, всичко е подбрано с много вкус! Но Диди, и ти самата си страхотна, така че не съм изненадана, че при теб винаги ми е красиво, уютно и вдъхновяващо! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Радвам се, Таня!
    Елена, ако имаш предвид картичката, няма как да съм аз :) За мен става дума като блогър, съдържание и послание на блога.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Винаги ми прави удоволствие да разгледам този блог, защото винаги мезаинтригува със страхотни рецепти и невероятна презентация!
    Весели празници:)

    ОтговорИзтриване

  15. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  16. Толкова ароматни и несъмнено вкусни, с пожелания за приказни празници!

    ОтговорИзтриване
  17. dreamer, Иглика, радвам се да го прочета!
    :)

    ОтговорИзтриване
  18. Идвам с благодарности за прекрасните бисквити, които направих (само замених рома с бадемов аперитив, но се харесаха безкрайно). Весели и много уютни и топли празници желая!
    Румяна

    ОтговорИзтриване
  19. Chudesni sa tezi biskvitki!Glazurata-strahotna!Izbrah varianta Baileys i raztvorimo kafe.Prekrasni, kato vsi4ko v tozi Blog!

    Didi, jelaq ot syrce na teb i semeistvoto vi zdrava, uspe6na i nezabravima Nova godina!

    ОтговорИзтриване
  20. много ме зарадваха коментарите ви, дами! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Страхотен блог! Много се радвам, че те открих и честичко ще наминавам :)

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей и благодаря!Надявам се да ти е приятно!

    ОтговорИзтриване