19.12.12

Лешникови бисквити с глазура от кафе и лешников крокан



След супер лесните и бързи флорентини идва ред на едни по-засукани бисквити - смятам, че така е справедливо:)  Рецептата изисква повече време и внимание, но се отблагодарява с по-сложна и интересна вкусова комбинация. Освен това отделните съставки са ми много любими поотделно и затова исках да я добавя към списъка тук.

Да, обаче в оригиналната рецепта на Gourmet Тraveller освен едната правописна грешка, открих и други дребни неточности и известно време се колебаех дали и как точно да я правя. Още повече, че единствения отзив, който намерих в нета беше с наполовина направени бисквити и съмнения у автора им за някаква грешка в рецептата. Накрая реших, че докато се чудя и го обмислям, пет пъти да съм я пробвала. Така и направих, защото в такива случаи варианта с отказването ми е по-труден.

Промених леко съставките и технологията. Пропуснах момента със шприцването, защото ми се искаше нещата да стават по-бързо и лесно. Но пък направих проба с разточване, която по принцип се оказа сполучлива, а тестото е от умерено лесните за изрязване на фигури. Ползата от фигуралните или съвсем сплесканите бисквити е, че може да се намали сладостта  и вкуса на глазурата, за който го предпочита - в този случай ще се положи само отгоре. Аз например  ги харесвам глазирани от всички страни и поръсени с повечко карамелизирани лешници.

Пробвах глазура с еспресо, после и с разтворимо кафе, въпреки че  беше ясно кое ще ми  допадне повече.  За тестото също опитах два варианта - първо с  брашно от фино смлени лешници, а за втората доза предварително ги  запекох и смлях на малко по-едри парченца. Така самите бисквити придобиха повече характер и онзи чудния аромат на смлени запечени лешници.
Сега вече мога да считам, че позапълних списъка с рецепти за бисквити, съдържащи почти всички мои любими съставки - бадеми, лешници, шоколад, кафе, карамел, малинов конфитюр, бадемов марципан, ванилия .... Занапред смятам да започна нов с по-силно подправените и екзотично ароматните и някои от класическите коледни комбинации.

Накрая, но не на последно място - радвам се като блогър да съм част от лицата, олицетворяващи мотото на новата кампания "Cream with spirit" на Бейлис - "Да бъдеш момиче с мнение, жена с отношение и дама от класа". Благодаря за комплимента, Baileys! Новият вкус  с аромат на бишкоти е чудесен :)





Лешникови бисквити с глазура от кафе и лешников крокан
 за 30-32 броя

40 г меко масло
60 г фина кристална захар
1  голямо яйце
120 г бяло брашно
50 г лешници, сурови и без черупките
1 чл бакпулвер
ванилия
щипка сол

 глазура
30 мл еспресо кафе, арабика
30 мл лешников или друг подходящ ликьор, или качествен коняк/ бренди
15 г масло
200 г фина пудра захар
семената от 1/2 шушулка ванилия

крокан
80 г захар
60 мл вода
30 г лешници, сурови и без черупките

Общото количество лешници за бисквитите и крокана разтелете върху тава, застланa с хартия  за печене. Запечете ги в загрята на 180 градуса фурна за около 10-15 минути. Доката са топли, с помощта на памучна кърпа или с ръце ги претрийте, за да се обелят люспите.
За крокана смесете захарта и водата, сложете на среден огън и разбърквайте докато захарта се стопи. Като заври спрете разбъркването и оставете да къкри докато сиропа започне да потъмнява. Наблюдавайте постояно сместа от този момент, тъй-като бързо образува карамел. След като придобие кехлибарен цвят, добавете нарязаните  лешници, разбъркайте и разтелете сместа върху хартия, намазана с олио и поставена върху дъска или тава. Когато стегне, крокана се натршава на парченца. Съхранява се в плътно затворена метална кутия. Тъй-като лесно поема влага от въздуха, най-добре да не се прави на твърде ранен етап преди употребата му.
За бисквитите, разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцето и ванилията, след това и пресятото с бакпулвера и солта брашно, накрая смлените с блендер лешници. Съберете тестото на топка, разделете я на две части. Оформете на дълъг цилиндър с диаметър около 2 см и нарежете на парченца с дебелина 7-8 мм. Oформете топчета, сплескайте ги на диск и наредете на разстояние в тава, застлана с хартия за печене. Печете ги 12-14 минути в предварително  загрята на 180 градуса фурна.
За глазурата, сложете в съд с дебело дъно кафето, ликьора, семената ванилия и 2-3 сл от захарта. Разбъркайте и добавете маслото. След като се разтопи и усвои, добавяйте на етапи останалата захар. Разбърквайте глазурата през цялото време, като тя трябва да бъде леко топла, но не да завира или да се сгорещява ( използвайте ръчна тел за да се смесят добре съставките).Топвайте по  2-3 бисквити едновременно в нея и ги овалвайте. Изваждайте ги с вилица, като с ръба на лъжица обирате излишната глазура под вилицата. Слагайте ги на решетка, като върху всяка поръсвате по малко (или повечко:) крокан. Глазурата стяга за няколко часа, но изсъхва окончателно за около едно денонощие. Съхраняват се за седмица в плътно затворена кутия, най-добре метална.





25 comments:

  1. Много са сладурски!

    ReplyDelete
  2. Много коледно настроение носят в себе си....прекрасни са,Диди!

    ReplyDelete
  3. Както винаги подробна рецепта, чудесни снимки. Може би ако ми остане време ще я опитам. От къ де с а ангелите - разкошни са? Яна

    ReplyDelete
  4. Всъщност колко броя се получават-забравих да попитам?Яна

    ReplyDelete
  5. здравей, Яна,
    бисквитите са 30-32 броя, ще добавя някои снимки стъпка по стъпка.
    ангелите са от Крео :)

    ReplyDelete
  6. Диди,
    Много ароматна рецепта!Определено след запичането, лешниците дават каквото могат от себе си....
    Прекрасни снимки и колажи!

    ReplyDelete
  7. Добре ми подействаха тези снимчици...
    И аз обичам подобни аромати на едно място :-)
    Поздрави за частта с кампанията!

    ReplyDelete
  8. Диди, тези аромати , съчетани след цялото това печене, вече ми въздействат;)
    Поздравявам те че си част от тази кампания, заинтригува ме този бишкотен вкус!

    ReplyDelete
  9. много е уютно Диди отново при теб. Бисквитите са невероятни, много красиво и ароматно изглеждат. Весели празници

    ReplyDelete
  10. Когато снимките носят усещането на топъл и истински дом, не остава и капка съмнение за вкуса на тези малки, пропити с аромати коледни хапки наслада. Усмивки.

    ReplyDelete
  11. Bety, много точно си го казала за запечените лешници!

    Благодаря ви на всички! Независимо кой какво ще приготви вкъщи, важно е да има много настроение!
    Весели празници и от мен!

    ReplyDelete
  12. Радвам се ,че попаднах на такова красиво и естетично подредено с красиви снимки местенце!Поздравления,Диди,колажите ти са невероятни!Създават истинско предколедно настроение!

    ReplyDelete
  13. Страхотни снимки, чудесни рецепти, всичко е подбрано с много вкус! Но Диди, и ти самата си страхотна, така че не съм изненадана, че при теб винаги ми е красиво, уютно и вдъхновяващо! Весели празници!

    ReplyDelete
  14. Радвам се, Таня!
    Елена, ако имаш предвид картичката, няма как да съм аз :) За мен става дума като блогър, съдържание и послание на блога.

    Поздрави!

    ReplyDelete
  15. Винаги ми прави удоволствие да разгледам този блог, защото винаги мезаинтригува със страхотни рецепти и невероятна презентация!
    Весели празници:)

    ReplyDelete

  16. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ReplyDelete
  17. Толкова ароматни и несъмнено вкусни, с пожелания за приказни празници!

    ReplyDelete
  18. dreamer, Иглика, радвам се да го прочета!
    :)

    ReplyDelete
  19. Идвам с благодарности за прекрасните бисквити, които направих (само замених рома с бадемов аперитив, но се харесаха безкрайно). Весели и много уютни и топли празници желая!
    Румяна

    ReplyDelete
  20. Chudesni sa tezi biskvitki!Glazurata-strahotna!Izbrah varianta Baileys i raztvorimo kafe.Prekrasni, kato vsi4ko v tozi Blog!

    Didi, jelaq ot syrce na teb i semeistvoto vi zdrava, uspe6na i nezabravima Nova godina!

    ReplyDelete
  21. много ме зарадваха коментарите ви, дами! :)

    ReplyDelete
  22. Страхотен блог! Много се радвам, че те открих и честичко ще наминавам :)

    ReplyDelete
  23. Здравей и благодаря!Надявам се да ти е приятно!

    ReplyDelete
  24. Tips to a flat stomach
    ----------------------------------
    5 Tips to a flat stomach
    Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
    There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
    Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
    we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising
    Hello, skinny jeans!
    http://juicyabs.com
    http://www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...