23.12.12

Зелеви сарми с булгур, пълнозърнеста содена питка, тиквеник с лимонова глазура и още предложения за Бъдни вечер



Тук съм обединила няколко изпитани рецепти, подходящи за предстоящия празник. Част от тях съм правила многократно, други са на път да попаднат в същата ситуация. Най-новата у дома е комбинацията между добре познатия тиквеник и сладко-стипчивата лимонова глазура - много добре приета и с тенденция занапред да се прави само по този начин.

Що се отнася до постните зелеви сарми и содената питка, те се припокриват с класическите и широко разпространени рецепти. За разлика от тях баницата с цвекло, макар и взета от традиционната народна кухня, не е толкова позната. На пръв поглед изглежда, че разликата е само в цвета на плънката, но всъщност вкуса е доста нестандартен и оригинален. Допадна ми още първия път, когато я опитах.



Харесвам и тиквеника и "червената" баница и съм в чуденка кое да избера първо. В крайна сметка като че ли ще се спра на постна баница с  цвекло за Бъдни вечер и тиквена с масло и лимонова глазура за Коледа. По същия начин имам колебания дали да замеся питката само с бяло брашно или да бъде пълнозърнеста. Иначе и двата варианта често присъстват в менюто ни.


1.содена питка с бяло брашно 2. пълнозърнеста содена питка 3. постна баница с цвекло

Не знам за вас, но на мен този път  ми предстоят доста приготовления. Не успях да направя никаква предварителна подготовка и трябва да наваксвам.  Така или иначе до края на годината ще остане предостатъчно време за забавления. Габи, няма да пропусна да снимам рецептата, която ми даде, но там идеята се доразви и ще ми трябва повече време. Общо взето ще се окаже, че ще правя балтон по копче май :)

Светли празници и много топлина!





Зелеви сарми с булгур

1 средно голяма зелка 
3 стръка праз, бялата част 
1 глава кромид лук 
3 моркова 
една четвърт глава целина 
1 чч булгур 
1 сл червен пипер
1/2 чл смлян черен пипер 
сухи подправки - чубрица, джоджен и босилек 
сол 
4-5 сл олио


за сос (непостен вариант, пропуска се за Бъдни вечер) :
1 жълтък
1 сл брашно 
2 сл кисело мляко

Зелката се накъсва на листа и се почиства от кочана. Най-външните листа и кочана, нарязан на парчета се нареждат на дъното на голяма тенджера. Лука, морковите и целината се нарязват на ситно и се задушават в олиото. Прибавят се булгура, черния и червения пипер, щипка сол, по две-три щипки от сухите подправки. Всичко се разбърква добре и се добавя 1чаена чаша гореща вода. Разбърква се, оставя се 2-3 минути на котлона. С получената смес се завиват зелевите листа и се нареждат в тенджерата. Налива се топла вода
(или вода с малко зелев сок) - минимум да покрива горния ред сарми и още поне пръст отгоре, когато се прави  сос. Върху сармите се захлупва една порцеланова чиния и се оставят да къкрят на бавен огън около час или докато зелето омекне. 
Соса се приготвя, като се загрява течността, останала при варенето на сармите. Добавя се размитото с малко студена вода брашно и се оставя да се сгъсти, като при нужда се добавя гореща вода или още малко брашно. Застройва се с жълтъка, разбит с киселото мляко. Преди сервиране сармите може да се запекат във фурна, евентуално заедно със соса.

Тиквеник с лимонова глазура

500 г фини точени кори 
700 г почистена и настъргана  тиква  или повече, според вкуса (за предпочитане тиква
цигулка )
100 г орехи, нарязани 
100 г захар 
70 - 90  мл олио 
40 мл олио ( или разтопено масло, ако не е  за Бъдни вечер) за поръсване
2 чл канела на прах или на вкус
1-2 щипки индийско орехче 
1 сл лимонов сок, прясно изстискан 
40-50 г пудра захар

Смесват се канелата и индийското орехче. Взимат се две кори и горната се намазва с олио. Поръсва се с 2-3 щипки от подправката, 3-4 сл от тиквата, около 2 чл захар и малко орехи. Завива се на руло и се поставя в голяма правоъгълна тава, добре намазана с олио (масло). По същия начин по двойки се завиват и останалите кори, като рулата се нареждат едно до друго. Отгоре се поръсват с олио (разтопено масло). Тиквеника се пече около 25-30 минути в загрята на 180 градуса фурна или докато придобие златиста коричка. Преди поднасяне се отрязват сухите краища, прехвърля се в поднос, разрязва се на парчета и се поръсва на вкус с глазурата, приготвена от лимоновия сок и захарта.


Пълнозърнеста содена питка

400 г бяло брашно плюс около една шепа за месене
150 г пълнозърнесто  брашно, ръжено

1 1/2 ч.л. сол 340 мл хладка вода
1 чл сода
1 чл ябълков оцет
4 1/2 сл олио
малко дряново клонче 

сребърна пара, изварена
 
Пресейте брашното, направете кладенче в центъра, сложете вътре солта, олиото и загасената в оцета сода. Започнете да замесвате тестото като добавяте постепенно и от водата. Омесете меко и еластично тесто, сложете вътре паричката и клончето. Оформете питката  в подходяща намаслена и набрашнена тава, като с част от тестото може да направите кръст отгоре. Набодете питката като прищипвате тестото с две вилици. Намажете я с олио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, като първите 10-15 минути може да включите и вентилатор. Изпича се за около 35-40 минути. Когато е готова извадете я  и завийте с кърпа.

Содена питка с бяло брашно - тук

Баница с цвекло - тук (там можете да погледнете и салата с мариновано цвекло)


Зелеви сарми с булгур и Тиквеник с лимонова глазура - снимани за сп.Кенгуру / брой 74 и брой 73

15 коментара:

  1. Диди, направих маринованото цвекло и съм заложила на баницата със цвекло :)
    Благодаря за прекрасните идеи!
    Прегръдка и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки и много хубави идеи!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, снимките са много красиви, а предложенията - разкошни! ;-) Весели и щастливи празници! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, у нас маринованото цвекло е задължително на Бъдни вечер :)
    благодаря ви, Наталия, DaniB!

    ОтговорИзтриване
  5. Миналата година пълних чушки с булгур. Защо не пък сарми тази? Чудесни празнични предложения, Диди!
    Желая ви весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудни предложения Диди!
    Кресиви ,много красиви снимки !
    Щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Марта,zi4e, весели празници с много настроение!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, идеята за баницата с цвекло е много интересна :). И другите ти предложения са чудесни!
    Приятни приготовления и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, пожелавам на теб и на блога да сте все така вдъхновяващи, пълни с нови идеи, въздействащи, стилни и осеняващи! Весела Коледа и приятно посрещане на Бъдната вечер! Марина

    ОтговорИзтриване
  10. Весела Коледа, много здраве и усмивки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Честито Рождество Христово, ДИДИ!
    Нека да съумеем да запазим
    магията на Коледната нощ
    през цялата година,
    за да бъдем по-добри,
    да се обичаме повече
    и да имаме силата
    да сътворяваме
    по едно малко чудо всеки ден –
    една усмивка, едно добро дело,
    един топъл жест.
    Бъдете живи, здрави
    и истински щастливи ти и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита Коледа,Диди!
    На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито Рождество Христово,
    Диди, на теб и цялото ти семейство!
    Адмирации за прекрасните ти кулинарни идеи, рецепти и презентации,
    с най-сърдечни пожелания:
    за здраве, мир и любов, много щастие и благоденствие;
    за една красива и вълшебна Коледа,
    светли и благословени празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви за прекрасните пожелания!

    ОтговорИзтриване