25.12.10

Една година и питка за Бъдни вечер


Честито Рождество Христово!
Независимо на кого са се паднали паричката и дряна, все пак са в къщите ни и ще донесат здраве и благополучие за всички!
Бъдни вечер и Коледа са едни от най-семейните празници, носещи толкова топлота и доброта, и това ярко чувство за семейна сплотеност, което ни прави по-силни и вярващи в себе си.Винаги чакани с нетърпение, имат специално място в сърцето ми, още от детските години,когато официално беше забранено да се празнуват.Въпреки това, вкъщи не е имало нито един пропуск в спазването на обичая и подготвянето на традиционната трапеза.
Може би под влияние на всички тези празнични емоции, създадох блога си на днешния ден, преди една година.Самото създаване беше обмисляно и планирано, но не и момента, в който да започна.Спонтанно реших, че това ще бъде коледен подарък за мен.Сега, понякога се шегувам, че е третото ми детенце.1.Моите сушени домати 2.Една много шоколадова торта 3.Унгарска лешникова торта 4.Рула Капрезе

Тези от вас, които имат деца знаят, че след като се появят на бял свят и премине първоначалния хаос по напасването и приемането, че живота ви се е завъртял на 180 градуса, идва момента, в който осъзнаваме, че вече не си го представяме без тях и се чудим "Какво ли съм правил преди?""Как въобще съм живял?" .Подобни мисли минават през главата ми понякога и за блога "С какво съм запълвала свободнато си време?" "Как ми е било толкова интересно и пълноценно без да го има и това местенце?" ..... а и като всеки член от семейството присъства във всички планове, свързани с бъдещето :)


Вече сте се досетили, че публикациите, които виждате са най-линкваните според статистиката на Блогър, подредени по низходящ ред. Малко изненадващо за мен начело застанаха и си останаха там моите сушени домати :)
Питали са ме защо качвам снимки и рецепти в Интернет, където всичко се копира.Но на мен ми се иска повече да вярвам в положителната роля на мрежата, в нейната способност да свързва хората и да се обменя информация. Споделения опит успява единствено да ни направи по-можещи, по-знаещи и по-силни, а това значи едно по-добро общество.
В рамките на тази година, научих толкова много неща и усетих колко истинна е сентенцията Човек се учи докато е жив.Има безброй нови полета за изучаване и опознаване, включително и вътре в самите нас.
Пожелах си повече свободно време през новата година, за да успея да разходя блога и в други големи социални мрежи като Фликър и Фейсбук например.След като пробвах няколко пъти и видях колко е трагично положението с Гугъл транслейт ще опитам да качвам поне рецептите на английски.Приятно е да види човек блога си в блогрол на чужд сайт, та дори и записан с мотото, вместо с името :) Всъщност то е реплика на една много симпатична песен, която вероятно знаете - Always Look on the Bright Side of Life....Това е и моето пожелание към вас - Винаги гледайте светлата и позитивна страна на живота!
Благодаря на всички, които ме посещавате, оставяте добра дума и окуражителен коментар!Ще се радвам и занапред на вашето присъствие, защото вие сте пулса на блога, вдъхвате му живот и го правите съвсем различен от една суха база данни!
Содена питка със сребърна пара за Бъдни вечер

550 г бяло брашно
320 мл хладка вода
1 1/2 чл сол
1 ч.л. сода
1ч.л. ябълков оцет
4 1/2 сл олио
малко дряново клонче
сребърна пара, изварена

Пресейте брашното, направете кладенче в центъра, сложете вътре солта, олиото и загасената в оцета сода.Започнете да замесвате тестото като добавяте постепенно и от водата.Омесете меко и еластично тесто, сложете вътре паричката и клончето.Оформете питката  в подходяща намаслена и набрашнена тава, като с част от тестото направите кръст отгоре.Набодете питката като прищипвате тестото с две вилици.Намажете я с олио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, като бихте могли да сложите на дъното в някой от ъглите чаша с вода ( така  долната кора става по-мека).Изпича се за около 35-45 минути.Когато е готова извадете я  и завийте с кърпа.


34 коментара:

 1. Честит двоен празник, Диди!!!
  Светлина е и винаги първата ми асоциация, свързана с блога ти :) не случайно.
  Пожелавам ти много здраве и щастие и прекрасни споделени мигове в семейството ти /и с третото детенце/ ;)
  Прекрасна питка :)

  ОтговорИзтриване
 2. Весела Коледа, Диди!
  Честит рожден ден на "третото детенце"!
  Желая ти много здраве, късмет и повече свободно време през новата година за да разходиш детенцето из големите социални мрежи!
  Хубави празници!

  ОтговорИзтриване
 3. Честита Коледа и годишнина Диди!
  Твоето трето детенце радва и нас, колкото и теб!

  ОтговорИзтриване
 4. Честито Рождество / и на блога ти/
  Знаеш моето отношение към твоите публикации!
  Да сте живи и здрави, с много топлина и любов в семейството и с много сбъднати мечти!
  Весели празници!

  ОтговорИзтриване
 5. Весела Коледа!
  Честит празник и на блога. А какво по-прекрасно от това да се празнува с един коледен пост.
  Щастливи празници изпълнени с топлота, искреност и много любов.

  ОтговорИзтриване
 6. Честито Рождество Христово, Диди, и честит празник на блога ти:)
  С пожелание за много здраве и вкусни гозби на семейната трапеза и през идната година :)

  ОтговорИзтриване
 7. Честита Коледа!
  Дано са пълни сърцата ни с празник и настроение през цялата задаваща се година!
  Много здраве и усмивки!
  Весели празници!
  Мария

  ОтговорИзтриване
 8. Честита Коледа, Диди!
  Честита годинка на блога ти!
  С пожелания всяка следваща година да бъде по-топла, по-здрава и по-щастлива!
  Хубави и светли празнични дни!

  ОтговорИзтриване
 9. Весела Коледа, Диди! Много здраве и щастие за твоето семейство! А на блога ти пожелавам още много успехи, красиви фотографии и вкусни рецепти през втората му година!

  ОтговорИзтриване
 10. Благодаря ви за хубавите пожелания!
  Весела Коледа!

  ОтговорИзтриване
 11. весела коледа, Диди!
  много ти е красива питката, аз също правих по всички традиции - само със сода, брашно, и малко зехтин - стана вкусна, но доста грозничка, милата!

  ОтговорИзтриване
 12. Честита Коледа Диди! Всичко, което показваш е прекрасно и вдъхновяващо! От сърце ти желая, много здраве, късмет и щастие!
  Питката е страхотна! Аз моята я направих с мая - сраааам, ама иначе никой нямаше да я яде:))))

  ОтговорИзтриване
 13. Честита ти първа годинка и честита Коледа!
  Пожелавам ти винаги да ти остава време за красотите, които показваш.
  Поздрави и хубави празници!

  ОтговорИзтриване
 14. Честито Рождество Христово,
  И честит празник на блога ти, Диди!
  Благодаря за удоволствието, с което ме даряваш.
  Здраве и късмет, много любов и благоденствие.
  Светли и щастливи празници, Диана

  ОтговорИзтриване
 15. Честита Коледа, Диди!
  Пожелавам ти много любов, топлина, здраве и щастие в празничните дни, на теб и на семейството ти!
  Честита годинка на третото дете! За него ти пожелавам време и вдъхновение и да остане още дълго време като мотото си (мнооого любимо изречение от изключително любима моя трупа актьори :)) - светъл, вкусен, забавен и елегантен!
  Поздрави и прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 16. Честит първи рожден ден на блога ти, Диди! Нестихващо вдъхновение, безброй последователи, успехи и поводи за гордост с третото ти дете пожелавам от сърце!
  Честито Рождество Христово! Нека здравето, благоденствието и любовта да sа неизменни спътници за теб и любимите ти хора! Питката е прекрасна!

  ОтговорИзтриване
 17. Честито Рождество Христово и раждане на твоя блог, Диди!
  Бъди здрава, щастлива и все така да ни радваш с прекрасните си рецепти!:)))

  ОтговорИзтриване
 18. Диди, честит двоен празник! За Коледа ти желая най-вече много здраве, късмет и благоденствие, за на прекрасния ти блог още много вкусни рецепти, с които да ни радваш, красиви фотографии и верни последователи :))
  Лека и спокойна Коледна нощ

  ОтговорИзтриване
 19. Благодаря ви за милото отношение и добрите пожелания!
  Щастливи празнични дни!

  ОтговорИзтриване
 20. Честито Рождество Христово, Диди!
  Здраве, късмет и много добро настроение!

  Честита годинка на блога ти! С пожелание за повече свободно време през което да ни радваш с вкусните си предложения и чудесни снимки!

  Сърдечни поздрави с пожелание за весели празници!

  ОтговорИзтриване
 21. Благодарна съм на живота, че ме срещна с такива хора като теб, Диди! И то, толкова отдавна, когато всичко беше толкова различно ... И благодарение на вас гледам наистина към светлата и позитивна страна на живота!
  Весели празници! И нека всички пожелания се сбъднат!

  ОтговорИзтриване
 22. Честита Коледа!
  Здраве, щастие и сбъднати желания!
  Честита първа годинка на блога! Пожелавам още много прекрасни публикации!
  Светли празници!

  ОтговорИзтриване
 23. Честита Коледа, Диди и честита годишнина на блога! пожелавам ти много здраве и време за всичко! И все така изящно вдъхновена!Поздрави сърдечни!

  ОтговорИзтриване
 24. Весели Коледно-Новогодишни празници на теб и цялото семейство!Много усмивки и положителни емоции,овкусени от топли чувсатва през идната 2011 година! Целувки :)))
  п.с Вече имаш нещо като дегустатор на рецептите ти.Вчера Ивето беше направила онази торта със медните блатове и беше страхотна!!!Може би не колкото твотя но наистина вкусът и беше неповторим :)))
  Стаси

  ОтговорИзтриване
 25. Диди,
  честита Коледа и първа годинка на блога! Желая ти да бъдеш много здрава през идната година, да си все така целеустремена и да имаш много време за любимото си хоби!
  Весели празници.

  ОтговорИзтриване
 26. Честита Коледа! Всичко, което показваш е просто невероятно стилно и апетитно!
  Весели празници! :-)

  ОтговорИзтриване
 27. Честита Коледа, Диди! Желая на теб и семейството ти много здраве и любов! А на прекрасния ти стилен блог пожелавам много вдъхновение:)

  ОтговорИзтриване
 28. Честита Коледа,Диди!
  И честита първа годинка... :) !

  "....Подобни мисли минават през главата ми понякога и за блога "С какво съм запълвала свободнато си време?" "Как ми е било толкова интересно и пълноценно без да го има и това местенце?" ..... а и като всеки член от семейството присъства във всички планове, свързани с бъдещето :) "
  Това звучи толкова познато... :)
  Почти всеки ден,преди да седнем на масата, Наско ме пита :"Това снима ли го?" :))
  Толкова са свикнали да съм все с фотото в ръце...
  Пожелавам още много РД на блога.С все така вкусни,атрактивни и забележителни рецепти и снимки!
  Весели празници!

  ОтговорИзтриване
 29. Честито Рождество Христово и годишнина на твоя блог, Диди!
  Бъди здрава, щастлива и все така да ни радваш с прекрасните си рецепти!

  ОтговорИзтриване
 30. Много ви благодаря на всички!
  Безкрайно ме зарадвахте с чудесните думи и пожелания!
  До нови срещи!

  ОтговорИзтриване
 31. Честито Рождество, Диди и честит празник на блога ти! Много обич и мир в дома ти да има тази година, а тук красиви снимки и вкусни ястия!

  Поздрави и весело посрещане на новата година! :)

  ОтговорИзтриване
 32. С голямо закъснение, честита първа година и честита Нова година! Бъди все така креативна и лъчезарна. Много харесвам блога ти - стилен и завладяващ. Нека новата година да е здрава и успешна!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 33. Мира,Дани,благодаря ви за хубавите пожелания!

  ОтговорИзтриване