29.11.10

Торта с грейпфрут и мус от бял шоколад



Ето ме и мен с тортата за Рождения ми ден, след като излязохме вече от зодията и почти от месеца.
Съжалявам за дългата пауза, но беше доста труден период, в който се скупчиха твърде много неща.Отделно, все се надявах да ни се размине сценария, за който обикновено всички говорят - "Като тръгнат на градина, децата започват да боледуват".Но си останах само с надеждите, а тъй-като това е непривична при нас ситуация, настана пълна лудница вкъщи.


Все пак откраднах тук-там моменти, готвих и снимах някои неща - ще ги видите следващия месец.Най-накрая успях да подготвя и тази публикация, въпреки липсата на време и на настроение като че ли....Иначе тортата си избрах преди няколко месеца.Само като видях съставките и си казах, че е правена специално за мен :) Обичам бял шоколад, също грейпфрут и Кампари, и маково семе в сладкишите....


....сега като ги гледам, заедно с разкошните рози, предвид това,че този път Рождения ми ден ме завари в кризисен период на равносметки, анализи и разочарования, си мисля колко точно паснаха на ситуацията и по-философската ми настройка.Всички те толкова добре символизират живота с красотата, опиянението и сладостта му, който обаче не би бил хармоничен без да ги има и горчивината, и болката от убождането...


Пожелавам си симпатичната модерна фея, бъдещ подарък за дъщеричката ми, който още не е виждала, да ни донесе малко повече доброта и човечност.Аз лично имам нужда, а предполагам и всички останали.



Важен момент при приготвянето беше определянето на количеството желатин, така че да се получи достатъчно стабилен мус и все пак да се усеща пухкав, лек и въздушен.Той чудесно се комбинира със сочния плод и хрупкащите от семенцата блатове с наситен аромат на масло и цитруси,криещи изненадващи сладки гнезда от златни стафиди.
Разкошна торта, която пасна по всички показатели на вкуса ми.Винаги съм смятала, че красотата на една торта до голяма степен се крие в разреза и сполучливо съчетаните съставки.
Надявам се да се хареса на тези от вас, които решите да я опитате!


Торта с грейпфрут и мус от бял шоколад

основа - за форма с диаметър 25см
230 г краве масло
200 г захар
4 яйца
настъргана кора от един грейпфрут ( или 1 с.л. за по-силен аромат)
260 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
40 мл сок от грейпфрут, прясно изтискан
1 с.л. Кампари
50 г маково семе
30 г златни стафиди

*всички продукти трябва да бъдат със стайна температура

Разбийте мекото масло и захарта докато сместа побелее и стане кремообразна -  3 минути.Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като всеки път разбърквате до пълно усвояване.След това и кората от грейпфрут.Пресейте брашното, заедно с бакпулвера, маковото семе и солта.Започнете да го прибавяте на части към сместа, като успоредно добавяте към нея поетапно и от обединените сок и алкохол.Съставките не бива да се разбиват много, а само колкото да се размесят добре.Накрая се добавят стафидите ( за предпочитане е да са дребни или ги нарежете на две-три части).Сместа се изсипва във форма с намаслен ринг и пекарска хартия на дъното.Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути, или докато пробна клечка излиза суха от центъра на тавата.Когато е готова, се изважда, оставя се върху решетка да се охлади 15 минути, след което ринга се отстранява и се връща върху решетката за окончателно охлаждане.
Тази основа може да бъде приготвена предния ден и да престои добре завита с фолио за свежо съхранение до сглобяването на тортата.

мус от бял шоколад
900 мл млечна сметана с 35 % масленост
500 г бял шоколад  ( например Milka)
1 пакетче желатин ( 10 г фино смлян, на Dr. Oetker)
настъргана кора от един голям грейпфрут

и още - цели сегменти от 1 или 1 1/2 броя грейпфрут - почистени от ципите

300 мл сметана се загрява до момента преди да кипне и се оставя да се охлади.Желатина се накисва в  70мл вода за 2-3 минути, да набъбне леко, но да не поема цялата течност.След това съда, в който е разтворен се слага на водна баня ( внимавайте водата да не заври) и се разбърква, докато стане прозрачен и се втечни.Отстранете, изчакайте 2-3 минути и го прибавете на тънка струя към топлата, но не гореща сметана.Междувременно трябва да сте разтопили в голяма купа на водна баня шоколада.Когато е готов, сложете купата настрани, изчакайте около минута да се охлади леко, като го разбърквате постоянно през това време.Започнете да прибавяте към него на тънка струя от сметаната с желатина.Тъй-като в началото шоколада се стяга, може да сипете и малко повече, като бъркате с дървена лъжица без да спирате.След това пак продължавате на тънка струя с непрекъснато разбъркване, докато се усвои и сместа стане гладка.Завийте я с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за около 30 минути - докато сместа стегне леко и пада на лента (разбъркайте веднъж докато престоява, за де не образува коричка).Малко преди този период да изтече, разбийте останалите 600 мл сметана ( тя трябва да бъде студена, току що идвадена от хладилника) - до твърди връхчета.Сместа от хладилника се изважда, разбърква се и към нея се добавя постепенно разбитата сметана, като се разбърква бавно и внимателно с шпатула или дървена лъжица отдолу нагоре.
От готовия мус отделете 350 г в друга купа и прибавете към тях настърганата кора от грейпфрут.Завийе двата съда с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника.
Този мус може да се използва за оформяне на тортата в рамките на 2 часа след като е приготвен.

сглобяване на тортата
Охладения блат разрежете хоризонтално на два диска (ако се е образувало калпаче при изпичането - изрежете го).Сиропирайте ги леко ( долния блат -от двете страни, втория - от горната страна и след като е поставен върху тортата), като предварително приготвите сироп от 1/2 чч вода и 1/3чч захар, които оставите да врят дакато се сгъсти добре.Този сироп може евентуално да ароматизирате с малко сок от грейпфрут или кампари.
Извадете от хладилника купата с отделените 350 г мус, разбъркайте го и нанесете част от него върху долния блат.Наредете в концентрични кръгове сегментите от грейпфрута, натиснете ги леко и  загладете с останалия крем, сложете отгоре втория блат и охладете 15-20 минути.
Намажете тортата отстрани и отгоре с тънък слой от муса във втората купа (също разбъркан, а този, който не се използва в момента трябва да остане на студено) и оставете в хладилника за още 15-20 минути.Финално нанесете и загладете останалия мус, украсете тортата и върнете в хладилника.Готова е за консумация след 3 часа или на следващия ден.
Ако използвате зрънца нар за украса - слежете ги непосредствено преди разрязването.

идея торта и адаптирана рецепта за шоколадов мус - MarthaStewart

PS. За взаимодействието между грейпфрута и някои лекарства можете да прочетете в Интернет.

37 коментара:

  1. WOW!!! :) Изглежда изумително и много примамливо!! Сигурно вкусът е невероятен??

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна е тортичката, а снимките умопомрачителни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, честит рожден ден, макар и на патерици!
    С пожелание за по-малко боледуване и тревоги покрай детската градина. Аз с нея съм винаги на тръни :(

    Иначе тортата е перфектна, както и снимките! Невероятна наслада за сетивата!

    Хубави дни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотия!
    И честит рожден ден!
    Дано неприятностите останат зад гърба ти!
    Успешна седмица и много-много усмивки! :))

    ОтговорИзтриване
  5. mislq che trqbva da izpolzvash chist bql shokolad a ne milka. no kato cqlo mi haresva ideqta ti za torta

    ОтговорИзтриване
  6. Виждайки токлова красиви, изпипани и подредени неща, си мисля, че всичко би трябвало да е също толкова съвършено за човека, който ги създава. Искрено се надявам периодът да е бил кратък, Диди. Да останат неприятните емоции зад гърба ви! Да пожелая на теб и семейството много здраве и нека феята донесе каквото е нужно, за да сте щастливи! Тортата-изящна! Вкусът-подобно съчетание съм пробвала, но без грейпфрута-би ми било любопитно да я вкуся. Поздрави и Честит рожден ден на патерици!

    ОтговорИзтриване
  7. Мина,на мен страшно ми допадна като вкус:)

    Ваня,благодаря за похвалата!Опитвам се със снимките,но всичко е като при Мечо Пух - колкото повече снимаш,толкова повече разбираш,че има мнооого още да се желае:)

    Ина,Краси, благодаря за поздравите и пожеланията!Ина,наистина, май все ще си бъдем на тръни с градината.

    Ивейн,радва ме оценката от майстора на торти!Надявам се и всичко около мен да става от добре по-добре!Благодаря ти за искрените пожелания!

    Поздрави и усмивки за всички!:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен,с най-голямо удоволствие бих използвала чист бял шоколад и ако знаеш къде мога да намеря, ще съм ти благодарна да пишеш!
    Нали това е целта на всичките ни писания - да сме си полезни с нещо.

    Дала съм Милка за пример, тъй-като с нея съм пробвала и се получава добър резултат,въпреки, че е малко по-ароматизирана отколкото ми се иска...а и за да не се отива в другата крайност със някои псевдо шоколади.

    ...желанията са едно, а наличностите - съвсем друго.Дори едва успях да намеря сметаната за този случай.Уж я има и не би трябвало да е проблем, но в този момент нямаше нито в супермаркета до нас, нито в голямата верига,рекламираща се, че работи вече денонощно... въобще бях на нокти и трябваше да обикалям...

    Ще се радвам, ако науча къде има хубав готварски бял шоколад:)

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, честит рожден ден на патерици! Тортата е много деликатна и мисля, че идеално подхожда на човек като теб. Съжалявам да чуя, че сте имали неприятности. Пожелавам ви много здраве и щастливи дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, и от мен най-сърдечни пожелания за рождения ден. Макар и вече отминал, никога не е късно да ти пожелая здраве и късмет.

    Тортата е приказна. И съдейки по продуктите и разкошните снимки, обещава да е фина и лека на вкус.
    Радваща сетивата е и в разрез. На мен много ми харесва.

    Надявам се неприятният период да е отминал и дано следващите дни са по-радостни, топли и вдъхновени.

    Лека вечер,
    Милена:)

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, поздравления по случай личния ти празник и за тази прекрасна торта. Комбинацията е много ароматна.
    Желая ти да бъдеш здрава и много щастлива и бързо да минете през всички детскоградински главоболия.

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, да си жива и здрава, да се радваш на любимите си хора и да правиш /професионално/ това, което си избрала :)
    Тези боледувания са нещо естествено и за съжаление трябва да свикнеш.
    За пореден път изпитах удоволствие не само от рецептата, а и от начина на поднасяне:)
    И аз искам всяка фея да ни носи доброта и човечност!
    Прегръдки от мен с пожелание за много усмивки в ежедневието!

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, поздравления на патерица по случай рожденния ти ден!
    Тортата ти е прекрасна - бяла, нежна, кокетна.
    Дано си загърбила вече неприятностите, а феята направи зимата ти по-ведра и усмихната.
    За съжаление с детските градини и децата е така - една седмица здраво, една болно в къщи, една кашля обратно в градината. Но няма начин :) Там децата са сред връстници и е най-добре за тях.
    Ще се справят :) но пък и сезона е такъв.

    Хубава и много усмихната седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, макар и със закъснение Честит Рожден Ден! Желая ти по много от всички хубави неща! Желая ти по- малко трудности и повече безгрижни дни с децата! Желая ти много сълнце и по- малко облаци!
    Колкото и далечно и чужди да ти звучи сега, но тези детски проблеми затихват с времето (само за да отстъпят място на други:))))
    Въпреки трудностите, виждам че вдъхновението не те е напуснало и си успяла да изваеш това кулинарно произведение! Съжалявам само, че не мога да го опитам веднага:)

    ОтговорИзтриване
  15. Прелестна торта!
    Получила се е красива, елегантна, с необичайна комбинация от вкусове (и на мен са ми любими, но не ми е хрумвало досега съчетание в такава комбинация), очарована съм.
    Поздравления на патерица за рождения ден! Пожелавам ти много поводи за усмивки, неприятностите да подминават вашата врата и феичката да донесе вълшебството във вашия дом :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  16. Със закъснение, но от сърце- честит рожден ден, Диди! Бъди здрава и много щастлива!
    Тортата е просто великолепна!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  17. Диди, Честит Рожден Ден! Да си жива и здрава, дано бързо премине периодът на адаптация с детската градина. Целувки за децата
    Тортата е страхотна, разкошни снимки и много финно съчетание на вкусове и аромати.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Хей,много ви благодаря на всички!Толкова ме зарадвахте!

    Кали,този път така си я избрах - да ми харесва и пасва:)

    Миленка,за пожелания за здраве и късмет никога не е късно,нека не ви напускат и вас!

    Еос,благодаря за хубавите думи!

    Дани,опитвам се да се справям с професията,а и с другите дини,които съм подхванала,но на моменти не успявам, щом започнах и да мрънкам.Драго ми е,че публикацията е удоволствие за теб!

    Пепи,как си го изредила ритъма по седмици само:)А общуването с връстници наистина има голям ефект.

    Лулу,настроенито може и да ме напусне, ама вдъхновението няма изгледи засега... даже ми идва малко в повече понякога.Това с децата вече го усетих:)) - един труден период идва,отминава и го заменя друг труден период.

    Lety,заслугата за комбинацията не е моя, аз само я направих и показах:)

    Милена,поласкана съм,че одобряваш тортата, но не може да се мери с твоите перфектни творения!

    Даниела,радвам се,че се "виждаме" тук!Благодарности и на теб за детско-градинската съпричастност!

    Сърдечни поздрави и много усмивки!:-)

    ОтговорИзтриване
  19. Диди, и от мен най-сърдечни пожелания за рождения ден. Макар и вече отминал,здраве и късмет да те спътстват винаги!
    Не съм влизала тук от доста време и сега с най- голяма радост открих, че си превърнала твоето кътче в истински бутик! Браво!
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  20. Диди,
    със закъснение, но от сърце -
    пожелания за здраве, късмет и успехи, любов и много щастие!
    Прекрасна торта и впечатляващо представяне -
    финес, стил и елегантност във вкуса, снимките, поднасянето...
    Топла прегръдка и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Диди,
    желая ти много здраве и неизчерпателни вдъхновения! Много любов и прекрасно-щастливи моменти!
    И изгони тази лека депресия, която се усеща в поста ти....
    А тортата, както винаги е фантастична! И снимките, и представянето, и тортата- всичко е феерия от нежност и финес!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  22. Както винаги аристократично!
    Честит празник!!
    Яна

    ОтговорИзтриване
  23. Кеми,благодаря!Ще се радвам да се отбиваш:)

    Дианка,Мария,Яна,благодаря за комплиментите и пожеланията!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  24. Диди, на много големи патерици - честит рожден ден! По-малко грижи и много ведри, щастливи и слънчеви моменти ти пожелавам! Да си здрава и обичана! :)
    Тортата е прекрасна! Изключително елегантна и нежна! Копирах я веднага и сигурно това ще е тортата за следващия ми рожден ден (много обичам розов грейпфрут и бял шоколад).
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  25. Диди,
    честит рожден ден! Желая ти много здраве най-вече, на теб и цялото ти семейство, творчески устрем и нестихващ ентусиазъм.
    А за тортата - нежност и изящество. Нестандартен вкус, но предполагам леко киселичък и приятен. Поздрави за теб :)

    ОтговорИзтриване
  26. Честит рожден ден, Диди! Тортата и снимките са прекрасни. Толкова е фина. Пожелавам ти година изпълнена със здраве (за теб и близките ти), щастие и красота! Поздрави и хубав декември!

    ОтговорИзтриване
  27. Диди,
    макар и със закъснение, но от сърце желая много здраве, късмет и успехи на теб и цялото ти семейство. Нека трудния период бързо утихне и се насладите на едни спокойни и светли празници!

    Тортата за мен е нещо наистина новаторстко, а разрезът е просто невероятен! Определено бих искала да я опитам и дано скоро ми се отдаде възможност :-)

    ОтговорИзтриване
  28. Мира,щом обичаш грейпфрут и шоколад,няма как да не ти хареса ...подсещаш ме да уточня в рецептата,че става дума за розов грейпфрут:)

    Дани,като цяло тортата се възприема сладка.Леко горчиво-киселото се усеща паралелно и някак самостоятелно - само при парчетата плод.

    Мира,Ирина,радвам се,че ви харесват тортата и снимките!Ири,надявам се да ти допадне,ако пробваш!

    Благодаря ви за поздравите и хубавите пожелания!
    Спокоен уикенд!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  29. Съвършена радост за окото :)

    ОтговорИзтриване
  30. Диди, честит рожден ден и от мен със закъснение!Желая ти много здраве, хубави емоции и много светлина! Тортата е прекрасна, стайлингът също, както винаги!Ангелчето и бижуто са просто разкошни!!!

    ОтговорИзтриване
  31. Ани,Мария,сърдечни благодарности!
    :)

    ОтговорИзтриване
  32. На патерици, но от сърце приеми и моите пожелания за здраве и успехи, Диди!
    Тортата е истинско бижу, а и няма как да не е, щом творец като теб я приготвил! Поздравления и за рецептата, и за изключително елегантния начин на поднасянето й!
    Сърдечни поздрави и пожелания за нестихващо вдъхновение

    ОтговорИзтриване
  33. От скоро съм запленена в приготвянето на домашни торти!Тази торта държи първото място в домашната класация!Пробвайте я, ще се очаровате от невероятния баланс на всички съставки!
    Диди, благодаря за прекрасната рецепта, снимките са уникални!

    ОтговорИзтриване
  34. Vesela Koleda!
    Vtora godina tazi torta e prazni4niqt ni Koleden desert. Strahotno vkusna i atraktivna!
    Sledq mnogo kulinarni Blogove, no kogato mi trqbva ne6to naistina specialno vinagi nadni4am tuk i nikoga ne sam bila razo4arovana.:)Receptite sa podbrani ot tvorec s iziskan vkus. Predstaveni s neveroqten fines, stilno i aristokrati4no, a snimkite sa prosto prekrasni!
    Didi, ot sarce jelaq zdrave, lübov, kasmet i blagodenstvie za teb i semeistvoto ti prez Novata Godina!
    Maria D.

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря ти, Мария! Този коментар значи много за мен! Забелязала съм, че винаги в моменти на колебание относно заниманията ми с блога, получавам такива искрени и окуражителни коментари.... което може би значи, да продължавам по същия начин.
    Весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване