25.12.11

Приказка без край



" .....Имало едно време едно момиченце. То си имало по-малко братче. Не били принц и принцеса, нито пък като Хензел и Гретел.  Съвсем обикновени, живеели щастливо със семейството си и всички много се обичали...


Освен рождения си ден, момиченцето най-много харесвало празниците в края на годината. Макар да било плахо дете, което в началото много се стряскало от среднощното потропване на белобрадия старец, носещ чувала с подаръците на рамо, винаги го чакало с голямо нетърпение... Дори веднъж толкова се притеснило, че си сбъркало името след рецитирането на редовното стихотворение...


Особено се радвало на книжките, които му подарявали и ги разглеждало непрестанно с голям интерес.


Първоначалното стряскане бързо отминало, но било заменено от упоритото чудене Защо часовника на ръката на Дядо Коледа прилича досущ като този на татко? ..... Тогава наричали добрия старец по различен начин, но това е от една друга приказка...


Имало и едно момченце...Не било чак толкова стеснително и послушно, освен това повече харесвало количките и играчките, отколкото книжките. Сериозно се опитало да се справи и с пианото, на което неговата майка много се надявала, но се оказало, че феите били отредили друго...


Минали години, момичето и момчето се срещнали, след още няколко години създали семейство и си отгледали свои дечица. Техните момченце и момиченце не били нито плахи, нито лесно се притеснявали. Като едни много по-отворени представители на новото време, те по-бързо се ориентирали в ситуацията и спретвали  всякакви логически разсъждения. Даже съвсем погрешно се опитвали да правят връзка между джуджетата и магазините..... Но, разбира се, нямали вина за това. Подозирам, че донякъде пръст в тази работа имат хората, работещи в телевизията и още едни хора, на които им казват рекламисти....


Тези леки обърквания и колебания обаче не им попречили ни най-малко да си подготвят Писмата и Чорапчетата, и да разпитват  майка им дали техния блок има комин .... И въпреки, че тя ги успокоила да не се притесняват за комините, първото нещо, което направили в коледната утрин било да изтичат сънени и по пижами до елхата ....


И знаете ли, деца, кое е най-хубавото? ...Тази приказка никога не свършва!
Коледа винаги ще има - за  малчуганите и за всички пораснали деца покрай тях......"


Ш-Шш... шшш  ш ш...!



Тази приказка е подарък за вас, приятели на блога! Честита и много щастлива Коледа!



Рецептата за любимите Медено- джинджифилови мечета е първата в блога ми отпреди две години :)


Сладки със сушени плодове, ядки и шоколад
>за 40 - 44 броя<




60 g сушени смокини
50 g стафиди ( микс от едри и дребни, златни и тъмни)
50 g черен шоколад
250 g ядки ( 150 g орехи и 100 g лешници)
2 яйца
1 жълтък
240 g пудра захар
4 - 5 с.л. брашно, зависи от големината на яйцата
сладко от ягоди с цели плодове или малини
кафява нерафинирана захар за овалване

Измийте смокините и стафидите с топла вода и ги подсушете с домакинска хартия. Нарежете ги на дребни парченца (стафидите също - на две или три части). Поръсете ги с малко брашно за да не се слепват. Нарежете почти до настъргване шоколада (но все пак е хубаво да има и дребни парченца), ядките смелете в блендер до степен с по-фини и по-едри частички. С миксер разбийте яйцата, жълтъка и пудрата захар, добавете смокините и стафидите, после шоколада, ядките и брашното, като накрая може да разбъркате със шпатула или дървена лъжица (брашното трябва да е толкова, че да могат лесно да се правят топки от сместа, но да не е прекалено твърдо). От тестото оформете топчета с диаметър до 3 см, като топвате ръцете в студена вода и няколко пъти избърсвате с домакинска хартиена салфетка. Оваляйте топчетата в кафявата захар, натиснете с пръст в средата и в оформената дупка сложете цяла дребна ягодка или парче от по-големите. Наредете сладките в застлана с хартия за печене тава на  разстояние 3 см една от друга. Печете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна около 18 минути или докато образуват коричка и тестото не изглежда неизпечено около ягодата. Когато са готови, извадете тавата, оставете 1-2 минути да се охладят, прехвърлете ги върху решетка и охладете окончателно.
Съхранявайте в добре затворена кутия за сладки.



Бързи сладки с ванилия и портокал
>за 30-35 броя<




60 g меко краве масло
1 яйце
100 g пудра захар
60 ml фреш от портокал
180 g бяло брашно
щипка сол
2 чл (2 ts) бакпулвер
1 шушулка ванилия или ванилия, каквато използвате -
настъргана кора от 1/2 или 1 портокал
пудра захар за овалване
захаросани портокалови корички за декорация

Брашното се пресява заедно със солта и семената ванилия. С миксер се разбива маслото и захарта, добавя се яйцето и всичко се разбива до пухкав крем, около 3 минути. На части и с редуване към тях се добавят от брашното и сока, като се разбърква на ниска скорост до пълно усвояване. Накрая се прибавя и портокаловата кора. Получената смес се разстила в облицовани с хартия за печене две тави с размери 24 х 20см, или тавата на фурната ( на пласт с дебелина около 6 мм). Тестото се поръсва обилно с пудра захар, тавата се покрива с лист фолио и се оставя да престои 10-15 минути. Пече се  в загрята до 180 градуса фурна около 13-15 минути или докато леко порозовее отгоре. Когато е готово и още топло от него се изрязват с подходяща формичка сладки. Оставят се върху решетка да се охладят. Върху всяка се залепва парче захаросана портокалова коричка, като се намазва с малко мед.

33 коментара:

  1. Прекрасна приказка!
    Великолепни сладки изкушения:)
    Честита Коледа и Прекрасна Нова година!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Коледа Диди! Благодаря ти за невероятна приказка! Обичам красиви и щастливи приказки без край! Нашата приказка, желае на вашата много здраве, любов, прекрасни моменти и щастливи сънища!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, Честито Рождество!
    Тази "тиха и свята нощ" всяка година разказва
    една приказка, която никога не свършва и която дава надежда!
    Много здраве, любов и топлина в дома ти!
    А "рекламистите" са ни до болка познати!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Честито Рождество!
    Страхотна, красива, нежна и толкова истинска приказка...нека никога не свършва!
    Весели и благословени празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Да е честита, Диди :)
    Приказката е вълшебна :)

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, благодаря ти за прекрасната коледна приказка! Весела Коледа ти пожелавам, много топлина и усмивки и още много приказки без край! :)
    Прекрасни снимки!
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Честито Рождество, Диди! Нека в домът ви винаги да властват здравето, детския смях, радостта и любовта! Прекрасна приказка и великолепни снимки! Особено последната:)

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Коледа , Диди! Бъди много щастлива! Толкова ми хареса снимката с гълъбчетата,че...не мога да отделя очи от нея! Прекрасни снимки правиш- голямо удоволствие са за мен, а....и разказа е много увлекателен! Благодаря ти!
    Желая ти една прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Голяма прегръдка и голямо благодаря, Диди,
    Честито Рождество Христово!
    Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие!
    Весела, красива и вълшебна Коледа,
    светли, усмихнати и благословени празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Честито Рождество! Много радост и здраве през новата година!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ви благодаря за пожеланията!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Диди,честита Коледа на теб и семейството ти!
    Нека донесе много здраве,топлина и обич в душите ви,и надежда в сърцата!
    Тук дори и една рецепта да не е написана пак си струва да влезеш,да приседнеш тихо,да си вземеш вкусна бисквитка,да отпиеш чаша ароматен чай или мляко,да погледаш гълъбите навън,да погалиш две прекрасни детски главици и да отдъхнеш с наслада!
    Благодаря за целия труд,който си вложела,за да ни предадеш тази красота на домашния уют!
    Най-сърдечни поздрави и пожелания за успешна нова година!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  13. Тук винаги е като в приказка.
    Благодаря за хубавата история и настроението, което ми донесе тя.
    Честита Коледа, мир, любов, здраве и късмет за теб и хората, които обичаш.

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Коледа,Диди!Токова топлина и уют.... гарнирани с тази чудна Приказка без край!Това си е Коледно вълшебство,благодаря ти за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  15. Красива приказка, Диди!
    Пожелавам ти винаги да има късче вълшебство в дома ти във всеки твой ден!

    Честита Коледа и весело посрещане на Нова година!

    ОтговорИзтриване
  16. Диди,
    честита Коледа на теб и цялото семейство! Тези малки слънчица, които спинкат сладко-сладко казват всичко, описано по-горе.
    Прегръщам ви и ви желая изпълнена с много емоции красива нова година

    ОтговорИзтриване
  17. Диди, наистина прекрасна приказка и наистина няма край - за наше щастие, защото иначе света би бил едно много по-скучно и неозарено от вълшебство място :)
    Честито Рождество! Искам да ти пожелая малките чудеса в живота ти, наистина да нямат край, да си обкръжена винаги от любов, смях и мъничко вълшебство!

    ОтговорИзтриване
  18. Ах, този пост как съм го пропуснала в коледната суматоха! Чудесен е! Върна ме много назад във времето, когато и аз успявах да разпозная издайническия часовник на ръката на дядо Коледа ;-).
    Честита Коледа, Диди!

    ОтговорИзтриване
  19. Последната снимка за мен казва всичко:-)
    Нека бъде винаги така- приказно, като насън и чисто, като дете,..., едно мече за верен приятел и пухкаво одеалце, в което да се сгушиш, когато имаш нужда от това;-)
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  20. Роси, приятно ми беше да наснимам сладките, от които децата после приготвиха подаръци, радвам се, че се е получило добре :)
    Дени, да, по часовниците сме ги разконспирирали :)), родителите понякога забравят колко са наблюдателни малките.
    Рони, Пепи, Мира, Дани, Лети, Мъхче, благодаря ви и на вас за позитивното присъствие и хубавите пожелания!!

    ОтговорИзтриване
  21. Страхотно! Благодаря ти :)
    Честита Коледа и Щастлива Нова година! Желая ти много здраве, усмивки и късмет!

    ОтговорИзтриване
  22. What a gourgeous set of pictures! One of the best story-telling pictures I have ever seen. Happy New Year!

    ОтговорИзтриване
  23. СУРВА ВЕСЕЛА ГОДИНА!
    ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ ДА ИМА!
    ДОГОДИНА, ДО АМИНА!

    ОтговорИзтриване
  24. Честита Нова 2012 година,Диди!
    Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  25. Диди, Честита Нова Година, нека тя е изпълнена с топли и приятни мигове за цялото ви семейство!

    ОтговорИзтриване
  26. Диди, честита Нова година! От сърце желая много радост, здраве, обич и късмет на теб и на любимите ти хора!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  27. Bite and Sip, I`m so glad to read your comment!Thanks for stopping by!

    Мария, Роси, Марияна, Мира, честита и на вас!Да е мирна, спокойна и успешна!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  28. Диди, ти си вълшебницата от тази приказка без край!
    Нека продължи вечно!
    ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!

    ОтговорИзтриване
  29. Честита Нова Година. Здраве, сполука и хармония в живота :) И много поводи за вдъхновение, усмивки и споделени емоции :)

    ОтговорИзтриване
  30. Да е честита! Благодаря за пожеланията!
    :)

    ОтговорИзтриване