Ето как последните ще станат първи :) Тази публикация трябваше да бъде финалната за миналата година, но в суматохата около празниците не направих избрания кейк по случай втората навършена годинка на блога, което стана точно на Коледа... Появявям се малко късно и донякъде съжалявам, че така и не успях да усвоя маниера да се отбия просто за едно Здравейте, а би трябвало! и това май ще се промени.
Въпреки, че за този период имам почти два пъти по-малко постове, сравнено с първата година, блога все така осезаемо си присъства в мислите ми, намесва се в плановете ми, пооткрадва някоя и друга минута....е ее...може и час[ове] да се каже.. :~... от времето, предназначено основно за занимания с децата или сладко поспиване. За да отбележа повода избрах тази много и разнообразно-шоколадова рецепта. Даже следпразничното приготвяне ме улесни, защото получихме между подаръците толкова много шоколад, че с малки изключения, почти не ми се наложи да купувам, дори остава за още един поне, от което естествено всички са доволни.
Какво да кажа за кейка, общо взето всичко е ясно. Шоколад от трите вида; малко брашно, но достатъчно, за да не бъде блата прекалено кремообразен, защото тази роля изцяло се пада на гладкия бял крем, разкошно фин и ароматен. Може да го разположите и като глазура отгоре, или пък да усложните нещата към Торта на Пластове и да вкарате в играта някакъв мус или още един крем като слой.... Но ви гарантирам, че и така има качества да се превърне в звездата в края на празничната вечеря или на каквото му е отредено да присъства.
Толкова от мен за кейка, останалото оставям на въображението или небцето ви :) Относно повода - и през тази година продължавам да си вървя по моята блог-пътечка по същия начин, с малко накъсан и неравномерен ход, с чести поспирания заради на пръв поглед дребни неща... Въпреки два-три критични момента през изминалата, в които си казвах, че приключвам, едва ли ще се случи лесно, а тях ги отдавам на временни настроения и разочарования от различно естество. Струва ми се, че и да искам, няма да мога да прекратя заниманията си и причината е много назад във времето, но за нея съм планирала да разкажа отделно.
С пожелания за много успешна 2012-а!
Chocolate cake with black sesame seeds & White chocolate bourbon cream recipe
Шоколадов кейк с черен сусам и сметанов крем с бърбън и бял шоколад
за форма с диаметър 22-24см
кейк:
100 г черен шоколад, 85% какао
100 г шоколад, 30% какао
200 г качествено краве масло
4 яйца, средно големи
150 г кафява нерафинирана захар
60 г бяло брашно
щипка сол
1 1/4 чл бакпулвер
1 1/2 сл черен сусам плюс допълнително за поръсване
крем:
200 г бял шоколад
140 мл млечна сметана, 30-35%
40 мл бърбън ( 1 1/2 - 2 сл)
Пресейте брашното с бакпулвера и солта. На водна баня разтопете шоколада, начупен на парчета и маслото, нарязано на кубчета. Разбийте яйцата със захарта за около 3 минути и към тях прибавете брашното, след това на бавна струя и шоколадовата смес, като разбърквате със шпатула или дървeна лъжица; добавете и сусама. Изсипете тестото в облицована с хартия за печене откопчаваща се форма (снимания кейк е правен в 22 см форма). Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа ( към края на печенето може да намалите на 180 градуса, ако фурната пече силно отгоре). Когато е готов, оставете за 2-3 минути във фурната с отворена врата, извадете го, изчакайте 3-4 минути, освободете от формата и хартията, охладете върху решетка до стайна температура или поднесете леко топъл, гарниран с крема и пъръсен с малко черен сусам.
Крема можете да направите предния ден, за да стегне добре и да отлежи. Натрошете белия шоколад на дребно и го поставете в блендер. Загрейте добре сметаната, но не чак до момента, в който започва да завира. Сипете я на 2-3 пъти при шоколада и пулсирайте до получаване на гладка смес, като към края добавите и алкохола. Сложете крема в добре затварящ се съд и съхранявайте на хладно.
За по-бързо стягане, след като престои за кратко в хладилника преместете го в камерата и наблюдавайте много често, като междувременно го разбъркате поне два пъти.
Ако глазирате кейка с крема, направете го преди сервиране, за да не поема влага тестото.
Рецептата за крема е адаптирана от Лора Броди, Serious Eats
Фотография моя милост - Васил Николов, 10x!
verdict
Диди, отново се насладих на прекрасна рецепта с невероятни снимки! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЧестита 2012-та година, Диди!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че и през новата година с интерес ще се връщам към твоите, изпъстрени с красиви фотоси и стилно представени рецепти, постове!
Сърдечни поздрави:)
Страхотен кейк и чудесни снимки! Поздравления и за много години!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Марияна, Елена, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеДива, ще се радвам да наминаваш!
Поздрави за вас и хубав следобед!
:)
как всегда всё на высоте. И торт и крем и сама
ОтговорИзтриванеСпасибо, Наташа!:)
ОтговорИзтриванеДиди,кейка е чуден-с кафенце....мммм
ОтговорИзтриванеСнимките още повече ми харесват...
Приятен ден-поздрави!
Привет и от мен! Този блог ме завладя с интересните рецепти и чудесното им представяне! Желая ти успехи!:):)
ОтговорИзтриванеДиди, страхотен е кейка!
ОтговорИзтриванеЧестита и спорна 2012 година и на теб!
И по-малко критични моменти, в каквото и да е :)
Поздрави и хубава вечер!
Фантастичен десерт,Диди!Самите му съставки са страхотни, а изпълнението и снимките са просо самото съвършенство!Прелестно!
ОтговорИзтриванеВсичко е прекрасно, Диди, като теб :)
ОтговорИзтриванеС пожелание за повече свободно време и повече сън :))
Захласнах се в колажа, Диди!
ОтговорИзтриванеЗнаеш че за мен е удоволствие да съзерцавам
всичко в постовете ти!
И тази шоколадова прелест не остава по-назад!
Една много здрава и усмихната година!
Прегръдки!
Страхотно! Ето повод да използвам шоко-запасите. Преди години направих първия си сладкиш само с шоколад, яйца и захар и беше много успешен. Оттогава все редуцирам брашното в разни рецепти. Твоята е направо прелъстителна :) А всичко заедно - шедьовър ...
ОтговорИзтриванеПожелания за щастлива и успешна Нова година и от мен, Диди!
ОтговорИзтриванеКейкът съм убедена е фантастичен, с толкова много шоколад. А рецептата за крема ми идва тъкмо навреме - чудех се какъв да е вторият крем в една предстояща торта и ето, че ти ме спаси, благодаря!
Хубава вечер!
Никакво приключване!!!
ОтговорИзтриванеВсе така красиво и изпипано и през 2012!
Диди, прелестна си!
ОтговорИзтриванеСнимките и рецептата са уникални!
Красотаааа....
Сакън!
ОтговорИзтриванеМисли за спирането на този блог, не бива да ти минават изобщо:-)))То е било несериозно, нали?
Важното е, че тази идея вече не е актуална.
Прекрасни снимки, много изискан кейк, а и вкусен, като чета за какво иде реч.
Хубава вечер ти желая!
Диди, точно в момента припълзявам на четири крака и пропуснах рецептата, но мисля да и отделя специално внимание утре, защото съм убедена, че си заслужава!
ОтговорИзтриванеНо пък наминавам да ти честитя втората годинка (макар и на патерици) и да ти кажа, че блогът ти е едно от онези мънички прекрасни оазисчета, което те кара да се отпуснеш и усмихнеш без даже да разбереш за какво. Искрено се радвам, че не си се подала на моментните настроение и не си се отказала от него (и от нас:))
Голяма вкуснотия и прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеКакво приятно малко съвпадение - шоколадовата комбинация с бърбън може да бъде чудесно нещо като за първи пост през новата година :-).
ОтговорИзтриванеКритичният въпрос to blog or not to blog и аз си го задавам от време на време и все още нямам окончателен отговор :-).
Пожелавам ти една прекрасна нова година, изпълнена с много вдъхновение за красиви постове като този!
Поздрави
dreamer,здравей и заповядай!
ОтговорИзтриванеПепи, Йоли, Ина, винаги ме радват посещенията и хубавите ви думи!
Дани, както и на мен ми е приятно да те посещавам и чета(почти винаги с усмивка или преглъщане, или и двете:)
jeni, Катя, Живка, Траяна, благодаря ви!:)
Мариета, дано ви хареса!
Ив,както се получи, но ще действаме. Нали знаеш, разни идеи като ти влязат в главата и не можеш да се отървеш от тях...
Мъх,Руми, има такива черни етапи, но преминават. Явно е нормално, щом и при други се случва. Затова съм писала, че спирането не е лесно и една от причините е точно виртуалните и реалните срещи и познанства с толкова много готини хора.
Дени, видях :), нещо не успявам да съм много редовна в четенето.Е, аз пък избрах малка бутилка, но като се замисля, май съм сбъркала, защото има много вкусни приложения...нищо, де ще се купува после пак :)
Рецептата определено съблазнява. Снимките- още повече! Ще й дам предимство тези дни. Вълшебна е, Диди!
ОтговорИзтриванеДиди, ...обичам да влизам в твоя блог! Твоите публикации са голямо удоволствие за всяко човешко око! Правиш ....невероятно професионални и естетически издържани снимки! Голям комплимент! Рецептата е много интересна, за което ти благодаря от сърце! Продължавай все така!
ОтговорИзтриванеЖелая ти много настроение през този ден! Прегръдки!
Захласнах се, страхотни снимки! Кейка е чудесен и звучи вкусно. Поздравления!
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Диди,честита годишнина и дано плюсовете надделеят над минусите,за да предпочетеш да останеш тук,а и ние да се наслаждаваме!
ОтговорИзтриванеВярно е,че изисква много време и то е за сметка на други занимания,но пък носи толкова много удовлетворение,когато прочетеш хубавите отзиви!
Поне за мен е така и е безценно преживяване!
Поздрави!
Роси
Прекрасна си, Диди,
ОтговорИзтриванепрекрасен е и блогът, рецептите и снимките в него!
Благодаря ти за удоволствието, с което ме "посрещаш" всеки път -
бъди вдъхновена и щастлива,Диана
Диди,красиво, нестандартно, погледнато през различен ъгъл, стилно и перфектно заснето. Така е при теб винаги и затова е удоволствие да наминавам.
ОтговорИзтриванеДа знаеш, че много ще ти се обидя, ако някой ден просто решиш да спреш да пишеш :) Така че, моля те, не го прави! Ще ми липсват много твоите публикации.
Диди, винаги си съвършена в рецепти и снимки! Удоволствие е да надниквам при теб. Сладкишът се записва задължително!
ОтговорИзтриванеДианка, Краси, Диана, Ани, благодря ви!
ОтговорИзтриванеРоси, права си, че блоговете се "отплащат" с много хубави емоции и запознанства :)
Albena, радвам се, че оценяваш снимките ми като професионално направени, защото все още правя същинските първи стъпки във фотографията.
Ири, благодаря ти! Не ми изглежда да има поводи за обиждане в близко бъдеще:)
Поздравления за рецептата, уникално е всичко. И подбора на снимките и самият кейк, останах без думи. Определено ще се опитам да постигна нещо подобно, въпреки че се съмнявам да успея да го докарам на вид, но поне на вкус дано да стане. Благодаря още веднъж и поздрави!
ОтговорИзтриванеМного сгряваща и апетитна рецепта за студения януари! А снимките създават още по приятно настроение! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕлена, няма нищо сложно в рецептата. Много е лесен кейка, ще стане екстра :)
ОтговорИзтриванеАна, благодаря!
Дани, приготвих кейка за нашите гости, той беше "черешката на тортата" и перфектен завършек на вечерята! Много ти благодаря за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриванеОоо, много се радвам:)
ОтговорИзтриване... този, който е на снимките ни придружи на едно гостуване и също беше хапнат с голямо удоволствие :)