Една типична зимна рецепта за солени кексчета - топли, хранителни и засищащи. Подходящи за част от неделен брънч или лека, бърза вечеря. Ако обичате царевица и производните й, вероятността да ви харесат е голяма.
Нямат изцяло обичайната пухкавост на мъфините, тестото е по-скоро ронливо-зърнисто заради наличието на царевичен грис. Но пък той носи със себе си куп полезни свойсва, които допълват тези на царевичните зърна, така че в комплект имат добър здравословен ефект (не ми се е случвало досега да го докарам до рима :)
Снежните снимки са от последния уикенд. Родопите са едно от най-любимите ми места. Винаги, когато отида там усещам как ме обгръщат с топлина и нежност. Изпълва ме такова спокойствие и вътрешен мир, каквито в друга планина не съм изпитвала. Бях си взела и тежката фото-артилерия, но не се получи работата...
Първият ден беше позакъснялото ми откриване на ски сезона и не много до снимане. Вторият, и той стартирал рано, както обикновено с изчакване пред лифта да започне работа, но това не винаги е в условията на -16°С , така че на човек после не му се свалят ръкавиците през цялото време, дори да е слънчево и страхотно хубаво:)... Останаха ми само изгледите от двора на къщата в Проглед, в която бяхме...
Sweet corn & Bacon Muffins recipe
Мъфини с царевица и бекон
9 броя
100 г бяло брашно
160 г фин царевичен грис
1/2 с.л. захар
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 - 1/2 ч.л. сол
1-2 щипки черен пипер
60 г бекон нарязан на тънки ленти
1 яйце
100 мл прясно мляко
50 мл олио или разтопено масло
140 г сладка царевица ( зърна от консерва)
Нарежете бекона на малки парченца и го запържете до златисто; подсушете го върху домакинска хартия ( или го запържете на цели ленти до хрупкавост, отстранете мазнината и го натрошете). Пресейте брашното, добавете към него останалите сухи съставки, накрая и парченцата бекон, разбъркайте всичко. Разбийте леко яйцето, прибавете млякото, олиото и царевицата, като разбърквате с ръчна тел. Поетапно добавете брашнената смес, като разбърквате с дървена лъжица или шпатула за кратко, само докато се смесят съставките. Разпределете сместа във форми за мъфини и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15-20 минути или докато придобият златист вид и пробна клечка излиза суха от сместа. Поднесете ги топли.
Като голям любител на царевицата и производните, веднага си грабвам от тези мъфини! Както винаги и те и снимките са безупречни! Хубав и усмихнат петък!
ОтговорИзтриванеИ аз се нарежда за мъфинче :)
ОтговорИзтриванеМного ми хареса да слагам на солените мъфини царевично я брашно, я грис. Нищо, че са ронливи.
Но при такъв пейзаж кой ти гледа формата им, Диди?
Много красиви снежни снимки, какъв сняг...
Мъфините.....много ми харесаха, но.....оставам безмълвна пред снимките с тази зимна красота!!! Шапка свалям за тези снимки- невероятен фотографски усет! Комплимент, Диди!Имаш голям фотографски талант ! В тези красиви снимки си запечатала приказната красота завинаги!
ОтговорИзтриванеВзимам си от твоите вкусни мъфинки и ти пожелавам прекрасено хубав и щастлив Уикенд! Сърдечни прегръдки!
Чудесни мъфини, но за снимките направо завиждам, защото мъфините ще направя, но снегът - трудно:)
ОтговорИзтриванеСамо ще кажа едно: отново превъзходна публикация!Поздрави!:)
ОтговорИзтриванеОще едни глад "ЗА" Родопите /и на мен ми харесват най-много/ и царевичните мъфинки!Тези са даже двойно царевични :).
ОтговорИзтриванеМного вкусни!И благодаря за чудесните фотографии,както винаги отмарям с тях с удоволствие!
Обаче това петно на месалчето от червено вино...много ми боде очите,ша ли излезе...деформация,какво да правиш :))!
Хубава събота и неделя,мила!
Ще си приготвя тези мъфини за закуска, после за следобед, а защо не и за вечеря;)
ОтговорИзтриванеГолеми симпатяги са!
Родопите!- интересно е, че аз харесвам всяка планина по своему, всяка има нещо, дето другата го няма, но Родопите са красота отвскяъде. Само ски не обичам да карам там.
Прекрасни снимки!
Много красота, топлина и уют се усеща и при теб, Диди,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта, великолепни снимки и настроение.
Благодаря за удоволствието,
хубави и усмихнати почивни дни, Диана
Габи, Пепи, почерпвам с удоволствие :)
ОтговорИзтриванеТраяна, dreamer, благодаря ви!
Албена, много сериозни думи,благодаря! Накара ме да се замисля.
Роси, излезе от раз, как!:)Взимат се сериозни мерки за подобни захабени платове, които по принцип се считат за аут, но понякога могат да са ценни.
Мъх, права си, всяка планина си има характер и излъчване и аз ги възприемам с тяхното си очарование. Но тази специална близост като майчина обгръщаща топлина съм я усещала само в Родопите, винаги, всеки път...
Дианка, драго ми е, че ти допада рецептата!
Приятни събота и неделя пожелавам и на вас!
Диди и аз харесвам много Родопите, а кексчетата са чудни. Вземам си :))
ОтговорИзтриванеХубав следобед!
О,това много ме успокои,защото месалчето е супер!И на мен много ми допада,точно защото е от материя,която май вече трудно се среща,прилича ми на едновремешния памучен кенар!Лъха на стар,уютен дом и с тези мъфини си приляга страхотно!Ценно си е,напълно си права :)!
ОтговорИзтриванеВреме е и аз да преровя шкафовете на майка ми за нови попълнения!
Хубава вечер,мила!
ленен е :)
ОтговорИзтриванеНевероятно изглаждат, бих си и похапнала с удоволствие. А зимните снимки са повече от красиви. Хубава и нова седмица, Диди!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Дани, спорна и на теб!
ОтговорИзтриване