20.1.12

Мъфини с царевица и бекон / Sweet corn and bacon muffins



Една типична зимна рецепта за солени кексчета - топли, хранителни и засищащи. Подходящи за част от неделен брънч или лека, бърза вечеря. Ако обичате царевица и производните й, вероятността да ви харесат е голяма.


Нямат изцяло обичайната пухкавост на мъфините, тестото е по-скоро ронливо-зърнисто заради наличието на царевичен грис. Но пък той носи със себе си куп полезни свойсва, които допълват тези на царевичните зърна, така че в комплект имат добър здравословен ефект (не ми се е случвало досега да го докарам до рима :)


Снежните снимки са от последния уикенд. Родопите са едно от най-любимите ми места. Винаги, когато отида там усещам как ме обгръщат с топлина и нежност. Изпълва ме такова спокойствие и вътрешен мир, каквито в друга планина не съм изпитвала. Бях си взела и тежката фото-артилерия, но не се получи работата...


Първият ден беше позакъснялото ми откриване на ски сезона и не много до снимане. Вторият, и той стартирал рано, както обикновено с изчакване пред лифта да започне работа, но това не винаги е в условията на  -16°С , така че на човек после не му се свалят ръкавиците през цялото време,   дори да е слънчево и страхотно хубаво:)...  Останаха ми само изгледите от двора на къщата в Проглед, в която бяхме...


Sweet corn & Bacon Muffins recipe




Мъфини с царевица и бекон
9 броя

100 г бяло брашно
160 г фин царевичен грис
1/2 с.л. захар
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 - 1/2 ч.л. сол
1-2 щипки черен пипер
60 г бекон нарязан на тънки ленти
1 яйце
100 мл прясно мляко
50 мл олио или разтопено масло
140 г сладка царевица ( зърна от консерва)

Нарежете бекона на малки парченца и го запържете до златисто; подсушете го върху домакинска хартия ( или го запържете на цели ленти до хрупкавост, отстранете мазнината и  го натрошете). Пресейте брашното, добавете към него останалите сухи съставки, накрая и парченцата бекон, разбъркайте всичко. Разбийте леко яйцето, прибавете млякото, олиото и царевицата, като разбърквате с ръчна тел. Поетапно добавете брашнената смес, като разбърквате с дървена лъжица или шпатула за кратко, само докато се смесят съставките. Разпределете сместа във форми за мъфини и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15-20 минути или докато придобият златист вид и пробна клечка излиза суха от сместа. Поднесете ги топли.

14 коментара:

  1. Като голям любител на царевицата и производните, веднага си грабвам от тези мъфини! Както винаги и те и снимките са безупречни! Хубав и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз се нарежда за мъфинче :)
    Много ми хареса да слагам на солените мъфини царевично я брашно, я грис. Нищо, че са ронливи.
    Но при такъв пейзаж кой ти гледа формата им, Диди?
    Много красиви снежни снимки, какъв сняг...

    ОтговорИзтриване
  3. Мъфините.....много ми харесаха, но.....оставам безмълвна пред снимките с тази зимна красота!!! Шапка свалям за тези снимки- невероятен фотографски усет! Комплимент, Диди!Имаш голям фотографски талант ! В тези красиви снимки си запечатала приказната красота завинаги!
    Взимам си от твоите вкусни мъфинки и ти пожелавам прекрасено хубав и щастлив Уикенд! Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни мъфини, но за снимките направо завиждам, защото мъфините ще направя, но снегът - трудно:)

    ОтговорИзтриване
  5. Само ще кажа едно: отново превъзходна публикация!Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Още едни глад "ЗА" Родопите /и на мен ми харесват най-много/ и царевичните мъфинки!Тези са даже двойно царевични :).
    Много вкусни!И благодаря за чудесните фотографии,както винаги отмарям с тях с удоволствие!
    Обаче това петно на месалчето от червено вино...много ми боде очите,ша ли излезе...деформация,какво да правиш :))!

    Хубава събота и неделя,мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Ще си приготвя тези мъфини за закуска, после за следобед, а защо не и за вечеря;)
    Големи симпатяги са!
    Родопите!- интересно е, че аз харесвам всяка планина по своему, всяка има нещо, дето другата го няма, но Родопите са красота отвскяъде. Само ски не обичам да карам там.
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Много красота, топлина и уют се усеща и при теб, Диди,
    чудесна рецепта, великолепни снимки и настроение.
    Благодаря за удоволствието,
    хубави и усмихнати почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Габи, Пепи, почерпвам с удоволствие :)
    Траяна, dreamer, благодаря ви!
    Албена, много сериозни думи,благодаря! Накара ме да се замисля.
    Роси, излезе от раз, как!:)Взимат се сериозни мерки за подобни захабени платове, които по принцип се считат за аут, но понякога могат да са ценни.
    Мъх, права си, всяка планина си има характер и излъчване и аз ги възприемам с тяхното си очарование. Но тази специална близост като майчина обгръщаща топлина съм я усещала само в Родопите, винаги, всеки път...
    Дианка, драго ми е, че ти допада рецептата!

    Приятни събота и неделя пожелавам и на вас!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди и аз харесвам много Родопите, а кексчетата са чудни. Вземам си :))
    Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  11. О,това много ме успокои,защото месалчето е супер!И на мен много ми допада,точно защото е от материя,която май вече трудно се среща,прилича ми на едновремешния памучен кенар!Лъха на стар,уютен дом и с тези мъфини си приляга страхотно!Ценно си е,напълно си права :)!
    Време е и аз да преровя шкафовете на майка ми за нови попълнения!

    Хубава вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятно изглаждат, бих си и похапнала с удоволствие. А зимните снимки са повече от красиви. Хубава и нова седмица, Диди!

    ОтговорИзтриване
  13. благодаря, Дани, спорна и на теб!

    ОтговорИзтриване