28.12.09

Джинджифилови мечета - Gingerbread Bears


Когато пъстрите ласки на есента отстъпят място на студения вятър, носещ първите снежинки, винаги ме обзема сладкото чувство за очакване на Коледа. В главата ми нахлуват мисли за това, което толкова много хора мечтаят, търсят и преживяват - огъня в камината, глъчката от играещи деца и близки хора, украсения дом, изпълнен с познатите аромати и разбира се тихо падащия сняг. В предпразничните приготовления тази година, за пръв път на дневен ред бяха и коледни сладки за децата. След прегледа на доста рецепти, в крайна сметка реших да направя мечета, като се спрях на една изпитана и лесна от Joy of Baking. Улисана във финалните занимания по декорирането, не бях усетила снега, обилно завалял навън. Тогава, гледайки танцуващите снежинки, си дадох сметка, че те всъщност напълно завършват картината, която толкова пъти съм виждала в мислите си в очакване на Коледа. Наистина, по това време на годината чудеса има.Вълшебството е вътре в нас - трябва само да го доловим.





Джинджифилови мечета
3 чч брашно, 390г
1/4 чл сол
3/4 чл сода бикарбонат
1 чл смлян джинджифил
1/2 чл канела на прах
щипка индийско орехче
щипка настърган карамфил
1/2 чч меко масло на стайна температура, 115г
1/2 чч бяла кристална захар, 90г
2/3 чч незахаросан мед , или меласа
1 голямо яйце
  • в купа пресейте брашното, солта, содата и сухите подправки
  • в голяма купа с миксер разбийте маслото и захарта, докато станат пухкави
  • добавете яйцето, после меда, разбъркайте всичко добре
  • постепенно, на етапи прибавете брашното към горната смес, разбъркайте добре с дървена лъжица
  • разделете сместа на две части, завийте ги с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника да се стегне поне за два часа или от вечерта до сутринта
  • застелете тава с два листа пекарска хартия и включете фурната на 180 градуса
  • върху леко набрашнена повърхност разточете едната топка тесто на кора с дебелина 4-5 мм и изрежете желаните фигурки, сложете ги в тавата на разстояние 2.5 см едни от други
  • от изрезките оформете топка, разточете я и повторете процедурата, както и с втората половина от тестото
  • сладките се пекат 8-12 минути или докато се зачервят по външния контур
  • след като извадите тавата, оставете я една минута и тогава преместете сладките върху решетка да се охладят
белтъчно-захарна глазура - Royal icing
1 белтък от средно голямо яйце
5-6 капки от прясно изцеден лимонов сок
150-180г пресята пудра захар

  • прецедете белтъка през цедка и го разбийте заедно с лимоновия сок докато стане на пяна, след което започнете да прибавяте на части пудрата захар
  • разбийте сместа на сняг до гладка, лъскава консистенция,която след слагане в пош с тънък накрайник, оставя равномерна и непрекъсната линия
  • регулирайте гъстотата с прибавяне на капки сок за разреждане или пудра захар за сгъстяване
  • ако искате да декорирате и в кафяво, добавете малко какао в част от сместа, а също така разтопете шоколад за копчетата на мечетата
След като глазурата изсъхне,сладките се съхраняват в плътно затворена метална кутия. От тази доза се получават 35-40 броя. Имайте предвид,че омекват след две-три седмици.
  • ако се притеснявате да използвате суров белтък,можете да го замените с meringue powder - сух белтък на прах, стига да можете да си го набавите тъй-като засега не се предлага в България, доколкото знам.
  • друг вариант е да не използвате белтъчно-захарна глазура, а да разтопите бял и тъмен шоколад или да направите маслено-захарната глазура от оригиналната рецепта и да оформите само копчета, без контур

1 коментар:

  1. Кейка с шоколад и сушени череши много ми грабна окото,но за да усложняваме много,че и на теб свободното време не ти е в излишък,може да направиш нещо по твой избор :)Стаси

    ОтговорИзтриване