29.12.09

Щолен - Stollen


Ако все още не сте опитвали този традиционен за Германия коледен сладкиш, препоръчвам ви да го направите при първа възможност. С богатия си аромат, плътен вкус и сочен марципанов пълнеж, той е неизменно сред фаворитите ми за празничен десерт. Разбира се, в Интернет има много информация за щолен. Аз лично съм най-впечатлена от оформянето му като бебе, завито в пелени.Така е и създаден преди много години - постен,овесен хляб, подаряван на пасторите по случай Рождество. Впоследствие, с указ на Папата се разрешава употребата на масло, след това се добавят и много сушени плодове и ядки. Традиционно щолен се прави на 6 декември, а най-известен е Дрезденският, който е запазена марка. За него не може да се каже дали има оригинална рецепта, единственото изискване е на 500 грама брашно да се слага 250 грама масло.
Моята рецепта и метод са компилация от различни източници. На първо място ще предложа два клипа по темата - видео 1 : по-лесния начин за месене, с добре показано слагане на марципан и финално оформяне, видео 2 : също удачен начин за замесване, но за по-опитни майстори и с по-различно оформяне, без пълнеж.



Щолен

500 г брашно
7 г суха мая
1 ч.ч. прясно мляко, 200 мл
80 г захар

1 кл = 1/2 чл сол (ред.)
200 г меко масло, нарязано на кубчета
1/2 ч.л. смлян пресен джинджифил
1/2 ч.л. кардамон
настъргана кора от 1/2 лимон
1 капсула ванилия на прах
200 г тъмни стафиди
100 г светли стафиди
100 г обелени и нарязани сурови бадеми*
100 г захаросани портокалови корички*
/или 70 г портокалови и 30г лимонови/
6 сл качествен ром или коняк
140 г марципан*
фина пудра захар и 2 капсули ванилия - за поръсване
120 г масло за пречистване = 90 г пречистено*, за намазване


Предварителна подготовка


* суровите бадеми се слагат за 3-4 минути във вряща вода, отцедеждат се и се белят

* домашни захаросани портокалови корички - от тук
3 големи портокала
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
независимо дали ползвате портокалови, лимонови или от грейпфрут корички,следвайте пропорцията на една чаша корички - по една чаша вода и захар
измийте много добре с груба гъба портокалите, обелете корички без бялата част, сложете ги в студена вода,оставете ги да кипнат и варете 10 минути, отцедете и повторете тази процедура още два пъти; сложете водата и захарта да заврят, прибавете коричките и оставете да къкрят на бавен огън около час или малко повече, докато сиропа се редуцира до 3/4 и коричките станат леко прозрачни; отцедете ги или ги извадете с решетъчна лъжица, наредете ги рехаво върху хартия за печене, оставете да изсъхнат една нощ; за щолена нарежете на малки парченца, а ако са ви останали - оваляйте в бяла кристална захар или глазирайте с разтопен шоколад.Лимоновата кора е по-тънка и съответно по-трудна за обработвне, но пък допълнително обогатява аромата и вкуса на щолена.
Ако правите портокалови корички само за щолена - нарежете ги на малки парченца още сурови и тогава ги захаросайте!

* домашен марципан - от тук
65 г бадемово брашно, или фино смлени бадеми
65 г фина пудра захар
половин белтък
1 пакетче ванилия
в купа смесете брашното,захарта и ванилията,направете кладенче и сипете леко разбития белтък,разбъркайте добре с острието на нож,след което върху плот,поръсен с пудра захар замесете бързо до меко тесто,оформете на калъп и приберете в добре затворена кутия

*пречистване на маслото - стъпка по стъпка в снимки
разтопете маслото в купичка,с лъжица отстранете горния пласт от бели млечни образувания,изсипете внимателно само чистото масло,което е с прозрачно-жълт цвят,така че да го отделите от бялата утайка на дъното

Замесване и оформяне на щолена
  • измийте стафидите и ги разбъркайте с алкохола, оставете да престоят час или повече, след което ги кипнете на котлона за минута, отцедете ги
  • в малко от леко топлото мляко сложете маята с 1чл захар и 2-3 щипки брашно, покрийте с кърпа и оставете за 10-15 минути да шупне
  • в купа пресейте брашното със сухите подправки, добавете лимоновата кора и джинджифила
  • направете кладенче в брашното и изсипете втасалата мая, започнете да месите - най-добре на ръка или първоначално с приставката за месене на миксера
  • придържайте се към един от методите за месене, показани в двата клипа, като постепенно добавите останалото мляко, захарта и маслото
  • когато тестото може да се оформи на топка, сложете го на леко набрашнен плот и добавете стафидите, ядките и коричките, омесете няколко пъти, колкото да се смесят съставките
  • оставете в намаслена купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и кърпа, оставете час и половина да втаса
  • втасалото тесто се разделя на две част и,всяка от тях се разточва леко на елипса, в средата се слага изтегления на руло марципан, също предварително разделен на две, щолените се загъват и оформят (виж видео 1), слагат се в покрита с хартия за печене тава, оставят се да починат 15 минути
  • пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна ( може да поставите на дъното на фурната чашка или малка чинийка с вода - отделилата  се пара предатвратява образуването на дебела кора. Най-добре е да се сложи чашка в единия ъгъл на фурната, защото ако е точно в средата дъното става крехко и трябва да се изважда внимателно, докато е топъл ) .След 20-ата минута върху двата щолена се слага парче алуминиево фолио, без да се загъват!
  • изпичат се за около час или малко повече, като към края може да намалите температурата на 160 градуса, а също така ги проверявайте да не загорят, както отгоре, така и долната част
  • когато са готови, махнете прегорелите стафиди по повърхността,ако има такива и намажете поетапно от всички страни с пречистеното масло, докато го употребите цялото, после оставете върху решетки, докато се охладят напълно и завийте всеки с алуминиево фолио и сложете в плик
  • след 24 часа, поръсете щолените обилно с пудра захар, завийте отново с фолиото, поставете в плик, завийте с кърпа и оставете на хладно проветриво място да престояват
  • щолена се разрязва първо по средата, а след консумацията, двете останали крайни части се долепят плътно една до друга, за да не изсъхва, загъват се с алуминиево фолио, поставят се в плик, оставят се на хладно и проветриво място



 няколко полезни съвета за приготвяне на щолен:
  • използването на пречистено масло предотвратява образуването на неприятна миризма и вкус, които биха се получили ако се намаже с обикновено разтопено масло - тогава част от непречистените съставки проникват в изпечения щолен и след като престои е възможно да се получи този нежелан ефект на гранясване
  • използването на марципан ще спомогне да се запази по-дълго време влажността във вътрешността на щолена
  • ядки като бадеми, кашу или шам фастък дават по-добър визуален и вкусов ефект в сравнение с орехите
  • тъмен ром или light бренди са за предпочитане пред силно ароматизирани ликьори като Гран Марние или Коантрьо, както и ароматизиран коняк
  • подходящи подправки са кардамон и джинджифил, традиционно в щолена не се слагат канела и индийско орехче
  • след като се намаже с пречистено масло, щолена трябва да се остави поне ден или два-три, за да може то да се абсорбира напълно и тогава да се поръси с пудра захар; в противен случай от захарта и маслото ще се получи неатрактивна влажна коричка
  • добре е да мариновате стафидите в алкохола още предната вечер, портокаловите и лимоновите корички се режат на много малки парченца
  • след като се сложат сушените плодове, тестото не трябва да се меси твърде дълго, а толкова че да се усвоят и разпределят равномерно

7 коментара:

  1. Щоленът изглежда превъзходно!

    ОтговорИзтриване
  2. От многото разгледани рецепти се спрях на тази. Особено ме впечатли подробното обяснение и много точните допълнитеми обяснения и напътствия. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря!
    Да ви кажа, за този щолен доста проучвах нещата предварително и бях много доволна от резултата - беше доста вкусен.
    Едно от важните неща при щолена е след изпичане по възможност да се съхранява така, че да не изсъхва прекалено.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Диди!
    Направих щолена и останах много доволна от вкусовите му качества. Стана невероятно ароматен. На външен вид е същият като твоя, но стана доста тежък и малко твърд. Незнам дали така трябва да се получи, понеже го правя за първи път. Ако може да ми дадеш някакво обяснение ще ти бъда благодарна!
    Sani

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей,
    щолена трябва да се завие хубаво и плътно с алуминиево фолио, кърпа и плик и да престоява на хладно. По принцип класическия щолен се прави в още в началото на декември, за да има време да узрее, както се казва и да поеме от влагата и ароматите на сушените плодове и марципана, за да омекне леко.Също така, като цяло трябва да бъде с плътна текстура, леко ронлива като на маслено-ронливите теста (основите за тарти, бисквити...) и техниката му на месене е подобна на тяхната. Няма как да стане мек и пухкав като при печивата, които се месят продължително и маслото е стопено предварително, например козунаци и подобните.

    Съвета ми е да го завиеш плътно и да престои до Коледа. При разрязване се реже по средата и после останалите две крайни парчета се допират и отново се завиват, за да не изсъхват.

    Разрязания щолен от снимката при мен престоя три седмици, кората му си беше останала леко твърда, но вътрешността, макар и не толкова влажна и мека като на фабрично произведените с добавени химически подобрители, по мое мнение беше доста добре.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, за бързия отговор!
    От отговора разбирам, че всичко съм направила както трябва /даже съм го завила/. Остава само да издържи /да не го изядем/ до Коледа.
    Весели и красиви празници!

    ОтговорИзтриване