25.12.10

Една година и питка за Бъдни вечер


Честито Рождество Христово!
Независимо на кого са се паднали паричката и дряна, все пак са в къщите ни и ще донесат здраве и благополучие за всички!
Бъдни вечер и Коледа са едни от най-семейните празници, носещи толкова топлота и доброта, и това ярко чувство за семейна сплотеност, което ни прави по-силни и вярващи в себе си.Винаги чакани с нетърпение, имат специално място в сърцето ми, още от детските години,когато официално беше забранено да се празнуват.Въпреки това, вкъщи не е имало нито един пропуск в спазването на обичая и подготвянето на традиционната трапеза.
Може би под влияние на всички тези празнични емоции, създадох блога си на днешния ден, преди една година.Самото създаване беше обмисляно и планирано, но не и момента, в който да започна.Спонтанно реших, че това ще бъде коледен подарък за мен.Сега, понякога се шегувам, че е третото ми детенце.



1.Моите сушени домати 2.Една много шоколадова торта 3.Унгарска лешникова торта 4.Рула Капрезе

Тези от вас, които имат деца знаят, че след като се появят на бял свят и премине първоначалния хаос по напасването и приемането, че живота ви се е завъртял на 180 градуса, идва момента, в който осъзнаваме, че вече не си го представяме без тях и се чудим "Какво ли съм правил преди?""Как въобще съм живял?" .Подобни мисли минават през главата ми понякога и за блога "С какво съм запълвала свободнато си време?" "Как ми е било толкова интересно и пълноценно без да го има и това местенце?" ..... а и като всеки член от семейството присъства във всички планове, свързани с бъдещето :)


Вече сте се досетили, че публикациите, които виждате са най-линкваните според статистиката на Блогър, подредени по низходящ ред. Малко изненадващо за мен начело застанаха и си останаха там моите сушени домати :)
Питали са ме защо качвам снимки и рецепти в Интернет, където всичко се копира.Но на мен ми се иска повече да вярвам в положителната роля на мрежата, в нейната способност да свързва хората и да се обменя информация. Споделения опит успява единствено да ни направи по-можещи, по-знаещи и по-силни, а това значи едно по-добро общество.
В рамките на тази година, научих толкова много неща и усетих колко истинна е сентенцията Човек се учи докато е жив.Има безброй нови полета за изучаване и опознаване, включително и вътре в самите нас.




Пожелах си повече свободно време през новата година, за да успея да разходя блога и в други големи социални мрежи като Фликър и Фейсбук например.След като пробвах няколко пъти и видях колко е трагично положението с Гугъл транслейт ще опитам да качвам поне рецептите на английски.Приятно е да види човек блога си в блогрол на чужд сайт, та дори и записан с мотото, вместо с името :) Всъщност то е реплика на една много симпатична песен, която вероятно знаете - Always Look on the Bright Side of Life....Това е и моето пожелание към вас - Винаги гледайте светлата и позитивна страна на живота!
Благодаря на всички, които ме посещавате, оставяте добра дума и окуражителен коментар!Ще се радвам и занапред на вашето присъствие, защото вие сте пулса на блога, вдъхвате му живот и го правите съвсем различен от една суха база данни!




Содена питка със сребърна пара за Бъдни вечер

550 г бяло брашно
320 мл хладка вода
1 1/2 чл сол
1 ч.л. сода
1ч.л. ябълков оцет
4 1/2 сл олио
малко дряново клонче
сребърна пара, изварена

Пресейте брашното, направете кладенче в центъра, сложете вътре солта, олиото и загасената в оцета сода.Започнете да замесвате тестото като добавяте постепенно и от водата.Омесете меко и еластично тесто, сложете вътре паричката и клончето.Оформете питката  в подходяща намаслена и набрашнена тава, като с част от тестото направите кръст отгоре.Набодете питката като прищипвате тестото с две вилици.Намажете я с олио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, като бихте могли да сложите на дъното в някой от ъглите чаша с вода ( така  долната кора става по-мека).Изпича се за около 35-45 минути.Когато е готова извадете я  и завийте с кърпа.


34 коментара:

  1. Честит двоен празник, Диди!!!
    Светлина е и винаги първата ми асоциация, свързана с блога ти :) не случайно.
    Пожелавам ти много здраве и щастие и прекрасни споделени мигове в семейството ти /и с третото детенце/ ;)
    Прекрасна питка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Весела Коледа, Диди!
    Честит рожден ден на "третото детенце"!
    Желая ти много здраве, късмет и повече свободно време през новата година за да разходиш детенцето из големите социални мрежи!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Коледа и годишнина Диди!
    Твоето трето детенце радва и нас, колкото и теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Честито Рождество / и на блога ти/
    Знаеш моето отношение към твоите публикации!
    Да сте живи и здрави, с много топлина и любов в семейството и с много сбъднати мечти!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Весела Коледа!
    Честит празник и на блога. А какво по-прекрасно от това да се празнува с един коледен пост.
    Щастливи празници изпълнени с топлота, искреност и много любов.

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Рождество Христово, Диди, и честит празник на блога ти:)
    С пожелание за много здраве и вкусни гозби на семейната трапеза и през идната година :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа!
    Дано са пълни сърцата ни с празник и настроение през цялата задаваща се година!
    Много здраве и усмивки!
    Весели празници!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Коледа, Диди!
    Честита годинка на блога ти!
    С пожелания всяка следваща година да бъде по-топла, по-здрава и по-щастлива!
    Хубави и светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Весела Коледа, Диди! Много здраве и щастие за твоето семейство! А на блога ти пожелавам още много успехи, красиви фотографии и вкусни рецепти през втората му година!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви за хубавите пожелания!
    Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  11. весела коледа, Диди!
    много ти е красива питката, аз също правих по всички традиции - само със сода, брашно, и малко зехтин - стана вкусна, но доста грозничка, милата!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита Коледа Диди! Всичко, което показваш е прекрасно и вдъхновяващо! От сърце ти желая, много здраве, късмет и щастие!
    Питката е страхотна! Аз моята я направих с мая - сраааам, ама иначе никой нямаше да я яде:))))

    ОтговорИзтриване
  13. Честита ти първа годинка и честита Коледа!
    Пожелавам ти винаги да ти остава време за красотите, които показваш.
    Поздрави и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Честито Рождество Христово,
    И честит празник на блога ти, Диди!
    Благодаря за удоволствието, с което ме даряваш.
    Здраве и късмет, много любов и благоденствие.
    Светли и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Коледа, Диди!
    Пожелавам ти много любов, топлина, здраве и щастие в празничните дни, на теб и на семейството ти!
    Честита годинка на третото дете! За него ти пожелавам време и вдъхновение и да остане още дълго време като мотото си (мнооого любимо изречение от изключително любима моя трупа актьори :)) - светъл, вкусен, забавен и елегантен!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит първи рожден ден на блога ти, Диди! Нестихващо вдъхновение, безброй последователи, успехи и поводи за гордост с третото ти дете пожелавам от сърце!
    Честито Рождество Христово! Нека здравето, благоденствието и любовта да sа неизменни спътници за теб и любимите ти хора! Питката е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  17. Честито Рождество Христово и раждане на твоя блог, Диди!
    Бъди здрава, щастлива и все така да ни радваш с прекрасните си рецепти!:)))

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, честит двоен празник! За Коледа ти желая най-вече много здраве, късмет и благоденствие, за на прекрасния ти блог още много вкусни рецепти, с които да ни радваш, красиви фотографии и верни последователи :))
    Лека и спокойна Коледна нощ

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви за милото отношение и добрите пожелания!
    Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  20. Честито Рождество Христово, Диди!
    Здраве, късмет и много добро настроение!

    Честита годинка на блога ти! С пожелание за повече свободно време през което да ни радваш с вкусните си предложения и чудесни снимки!

    Сърдечни поздрави с пожелание за весели празници!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодарна съм на живота, че ме срещна с такива хора като теб, Диди! И то, толкова отдавна, когато всичко беше толкова различно ... И благодарение на вас гледам наистина към светлата и позитивна страна на живота!
    Весели празници! И нека всички пожелания се сбъднат!

    ОтговорИзтриване
  22. Честита Коледа!
    Здраве, щастие и сбъднати желания!
    Честита първа годинка на блога! Пожелавам още много прекрасни публикации!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  23. Честита Коледа, Диди и честита годишнина на блога! пожелавам ти много здраве и време за всичко! И все така изящно вдъхновена!Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  24. Весели Коледно-Новогодишни празници на теб и цялото семейство!Много усмивки и положителни емоции,овкусени от топли чувсатва през идната 2011 година! Целувки :)))
    п.с Вече имаш нещо като дегустатор на рецептите ти.Вчера Ивето беше направила онази торта със медните блатове и беше страхотна!!!Може би не колкото твотя но наистина вкусът и беше неповторим :)))
    Стаси

    ОтговорИзтриване
  25. Диди,
    честита Коледа и първа годинка на блога! Желая ти да бъдеш много здрава през идната година, да си все така целеустремена и да имаш много време за любимото си хоби!
    Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  26. Честита Коледа! Всичко, което показваш е просто невероятно стилно и апетитно!
    Весели празници! :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Честита Коледа, Диди! Желая на теб и семейството ти много здраве и любов! А на прекрасния ти стилен блог пожелавам много вдъхновение:)

    ОтговорИзтриване
  28. Честита Коледа,Диди!
    И честита първа годинка... :) !

    "....Подобни мисли минават през главата ми понякога и за блога "С какво съм запълвала свободнато си време?" "Как ми е било толкова интересно и пълноценно без да го има и това местенце?" ..... а и като всеки член от семейството присъства във всички планове, свързани с бъдещето :) "
    Това звучи толкова познато... :)
    Почти всеки ден,преди да седнем на масата, Наско ме пита :"Това снима ли го?" :))
    Толкова са свикнали да съм все с фотото в ръце...
    Пожелавам още много РД на блога.С все така вкусни,атрактивни и забележителни рецепти и снимки!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  29. Честито Рождество Христово и годишнина на твоя блог, Диди!
    Бъди здрава, щастлива и все така да ни радваш с прекрасните си рецепти!

    ОтговорИзтриване
  30. Много ви благодаря на всички!
    Безкрайно ме зарадвахте с чудесните думи и пожелания!
    До нови срещи!

    ОтговорИзтриване
  31. Честито Рождество, Диди и честит празник на блога ти! Много обич и мир в дома ти да има тази година, а тук красиви снимки и вкусни ястия!

    Поздрави и весело посрещане на новата година! :)

    ОтговорИзтриване
  32. С голямо закъснение, честита първа година и честита Нова година! Бъди все така креативна и лъчезарна. Много харесвам блога ти - стилен и завладяващ. Нека новата година да е здрава и успешна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  33. Мира,Дани,благодаря ви за хубавите пожелания!

    ОтговорИзтриване