24.11.11

Свинско бонфиле с лайм и мед ; Сушени смокини с карамелено-конячен сироп



Тази рецепта определено заслужава по-добри снимки. Правих я в ден, натоварен с много ангажименти и единственото, за което имаше време, освен приготвянето, бяха няколкото щраквания, без възможност за аранжировка, нагласяване и други подробности. Впоследствие пък се оказа, че по невнимание съм изтрила всички допълнителни кадри.


Но, колкото и да ме дразнят тези неща, остават на заден план, защото в крайна сметка има  едно нещо, което беше идеално :) , при това най-важното в случая  - филето и соса. Месото се получи  крехко, меко, сочно и розово, без никакъв намек за сухота и жилавост. Соса -   леко пикантен и добре балансиран. Открих, че много ми харесва как се допълват ароматите на лайм и кимион. Хубавото е, че рецептата беше одобрена от мъжете, които я опитаха, а те по принцип  са по-чувствителни що се касае до  месната тематика.


Технологията за приготвяне на филето е съвсем лесна и удобна. Всичко става много бързо и аз съм с нагласата да се възползвам от тази рецепта предстоящата зима, като изпробвам  и други комбинации за мариноване.


Вече сме готови за снежното време. Забелязахте ли предната седмица как за една нощ рязко опадаха почти всички листа на дърветата, дори и зелените?  Бяха като огромни, плътни килими под короните... Любимата ми черница също оголя съвсем.


Шефките на двора не пропускат да съберат още малко топлинка при всяка появила се възможност. След като се приготвих да ги снимам, не успях да ги навестя в тяхното царство-господарство, защото децата пак бяха инспектирали кошничката с ключовете и не намерих този от задната врата, така че за спомен ми остана само гледката от терасата...


Не знам за вас, но аз вече съм се настроила за дългите зимни вечери, прекарвани вкъщи, с чаша топла напитка или вино в ръка ... с книга, с дистанционното или с мишката пред компютъра...навън бяло и тихо... м мм, банално, но пък толкова хубаво... Тъй-като това е сезона, в който най-много ни се разпуска, а излежаването и мързелуването никога не са ни в повече,  даже и въртенето в кухнята се опитваме да посъкратим, предлагам като втора рецепта един декадентски десерт, такъв какъвто трябва да бъде - елегантен, вкусен и безкрайно лесен.




Свинско бонфиле с лайм и мед

1 бр. бонфиле, около 450 г 
120 мл фреш сок от лайм
настъргана кора от 1 лайм
3 сл мед
2-3 скилидки чесън
50-60 мл зехтин
1 чл смлян кимион
морска сол
черен пипер
2-3 сл сухо бяло вино
3-4 клонки пресен магданоз

опция
¼ чл лют червен пипер или на вкус


Приготвя се марината от сока, настърганата кора от лайм, меда, зехтина, сол, пипер, обелените и смачкани скилидки чесън, евентуално лютия пипер. Почистеното от ципи месо се натрива с малко сол и се поставя в маринатата. Оставя се на хладно да престои минимум един час или от предния ден. Маринованото месо се запича  от всички страни в добре загрят сух тиган с незалепващо покритие, докато образува златиста коричка - общо около 8 минути (препоръчвам използването на тиган с незалепващо покритие, тъй-като  меда загаря лесно). Би могло филето да се разреже на две парчета, за да се събере по-лесно в тигана. Поставя се в тава, покрита с хартия за печене и след това в загрята на 140 градуса фурна. Оставя се да се допече за 8 -10 минути (това е времето за средно изпечено месо, което при разрязване остава меко и розово в средата, ако обичате по-запечено  месо, увеличете времето на 12 минути или малко повече). Изважда се от тавата върху дъска, покрива се леко с алуминиево фолио, без да се завива и се изчаква 10 минути да се отпусне .
Междувременно остатъците от обработката на месото в тигана се деглазират на силен котлон с виното, прибавя се останалата марината, оставя се да заври, след което да къкри на слаб огън докато се сгъсти. Готовия сос се овкусява при нужда допълнително с мед или сок от лайм, както и черен пипер или сол, прецежда се. Отпочиналото месо се нарязва, поставя се в плато, залива се с част от соса и се поръсва с нарязан магданоз. Сервира се веднага.
Остатъците от месото се консумират студени, нарязани на тънко - за сандвичи или като добавка към салата.

рецепта за сп. Кенгуру, септември 2011


Сушени смокини с карамелено-конячен сироп
200 г дребни сушени смокини
100 г кафява нерафинирана захар
320 мл вода
1 чл коняк


В касерола се изсипва захарта, поставя се върху слаб котлон. Залива се с вряща вода, разбърква се до разтопяване на захарта. Добавят се измитите с топла вода смокини. Оставят се да къкрят докато течността се сгъсти – около 15-20 минути (имайте предвид, че след като изстине, сместа се сгъстява още). Поднасят се топли, гарнирани с ванилов сладолед, бита или заквасена сметана.

рецепта за сп. Кенгуру, ноември 2011

22 коментара:

  1. Страхотно филенце! А кимиона е любима подправка и у дома - няма печено месо без нея.
    Нямам късмет да изпека бонфиле аз- при нас не стигат по-далеч от скарата тези; но контрафилето в последно време го пека цяло и маринатата му е почти същата. Сега си мисля,че няма и да я променя скоро :)

    Хубав край на седмицата, Диди!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, не съм почитател на месото, но четенето на тази публикация беше изключително приятно. Въпреки перипетиите около правенето им, снимките визуално пресъздават идеята на написаните думи по прекрасен начин :-)!
    Хубав остатък от деня ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, много изкушаващо предложение! У дома имам лайм, само филенце ще добавя от магазина. Благодаря ти за интересната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, винаги възприемам поста ти като цяло - не мога да отделя само рецептите!
    Наслаждавам се на красивите снимки, в които днес има толкова много багри и красиви котанки!
    Комбинацията с кимион, както казва Пепчо е чудесна, а сосчето е едно такова плътно, хубаво на цвят...ммм...
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Харесаха ми и двете рецепти, но за зимата май предпочитам филенцето:)
    Снимките са разкошни, още повече, че главната им идея е да казват разни неща. Твоите казват доста:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиво и страшно вкусно! Много интересни рецепти и ми допадат вкусовете, ще пробвам :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,нищо по различно от преди:)))
    Красота,красота,невероятен вкус и стил!
    Надявам се да не се обидиш от шегичката в началото!
    Удоволствието беше мое!
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, кимион използвам много и аз. В комбинация с лайм особено ми допадна. Контрафилето все ми се ще с някаква плънка да го правя :)

    Дени, благодаря за хубавите думи!

    Марияна, надявам се да ви хареса филенцето:)

    Дани,повечето ми постове от само себе си се нареждат и получават. Голяма част от страничните снимки са непланирани, плод на някакъв порив или случайност, понякога щракнати в дните, когато си подготвям рецептата за публикация. А котките са няколко, но не успявам да ги хвана всички накуп :)

    Мъхче, и аз така :) Радвам се, че оценяваш по този начин снимките!

    Ева, благодаря ти!

    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, зачудих се кое не е по-различно, защото цяло филе не съм пускала :)
    Благодаря, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, рецептите са фантастични! Не знам какво не си си харесала на снимките на филето, но според мен са чудесни от където и да го погледнеш. Напоследък почти не ядем месо, особено пък свинско, но за тази рецепта си заслужава да направя едно изключение.

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, това филенце изглежда просто неустоимо!
    Незнам какво не й харесваш на снимката - за мен е прекрасна!
    А смокините направо ще ги сънувам, представям си колко са греховно-вкусни!
    поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, отново пускаш рецепти, които ми се иска да направя веднага :)! И аз вече чакам зимните вечери с чаша чай или вино (снегът не е задължителен ;). И двете ти рецепти са чудесни за това време. Снимките ти са перфектни! :)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Това е просто божествено Диди!Ще го приготвя през почивните дни.Спечели ми сърцето!

    ОтговорИзтриване
  14. 10x Jo!
    Мариета, Руми, Мира, Йоли, много се радвам, че ви харесва момичета :)

    ОтговорИзтриване
  15. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic
    to be actually something that I think I would never understand.
    It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next
    post, I will try to get the hang of it!
    Feel free to visit my homepage bostaditurkiet.net

    ОтговорИзтриване
  16. Диди,
    определено ще се направи тази рецепта. Обичам бонфиле, обикновено го приготвям печено в тава със соев сос, мед и горчица, но ще пробвам и този вариант.
    За гарнитура мисля едно пюре от грах ще бъде прекрасно.
    благодаря ти и поздрави,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  17. Рецептата за бон филето е страхотна!!! Искам да изразя искрена благодарност, че я споделихте. Когато я сервирах, се почувствах, като в скъп ресторант. Смятам, задължително да пробвам и десерта със смокините! Още веднъж - благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Супер рецепта...в момента е изпълнявам и сложих месото в марината и в хладилника...и си викам къде е кимиона в цялата тази работа....ами не си описал къде се слага...ще го сложа в маринатата , а ти ? Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване