13.11.11

Terre di Giumara - "Най-добър зехтин на Италия" за 2011-а



Този приз Терре ди Джумара печели за втори път на Международните награди за зехтин в Цюрих. Притежава  множество отличия и от други изложения. Това е високо оценяван от специалистите първокласен зехтин, който се произвежда от студено пресовани маслини, отглеждани в долината Belice, разположена в близост до Марсала/Сицилия. По-голяма част от дръвчетата са над стогодишни, стриктно контролирани и обгрижвани, за да могат да дадат висококачествени маслини, чиято беритба се извършва на ръка. Маслините са от сорта Nocellara del Belice - най-популярния в Сицилия.


Terre di Giumara има зелен цвят и чист, силен аромат на зехтин. Вкуса е деликатен - плодов, хармоничен и свеж, с лек пикантен нюанс и приятна слабо усещаща се горчивина. Отличават се нотки на домат, артишок и бадем. Превъзходен за използване необработен като заливка на фини ястия с месо и риба, както и за приготвяне на зеленчуци и салати.


 Предната седмица в ресторанта La Bottega се състоя дегустация на зехтин, включваща  описания дотук Terre di Giumara; Madre terra ( също произведен от ночелара дел беличе); Castello dellе Reginе ( от областта Пулия); зехтини с аромат на трюфел, на лимон, на чесън и босилек.  Водещият Маурицио Феррери, родом от Сицилия разказа  за добиването на маслиновото олио, особеностите и типичните характеристики, които трябва да търсим в него - аромат, баланс на вкуса, послевкус. Интересното при зехтина е, че за разлика от виното, цвета не се взима предвид, така че дегустациите могат да се провеждат и в непрозрачни чаши.


Първото нещо, което трябва да тестваме е аромата - непременно да не бъде лош и да преценим дали е силен. На второ място идва вкуса и баланса на  горчиви и пикантни нюанси. След това е послевкуса или колко дълго усещаме вкуса на зехтина....


 Освен зехтин, имахме удоволствието да опитаме и три вида пастет - от риба меч, от артишок и от  сушени домати. Всички тези продукти можете да намерите в La Bottega. Има голямо разнообразие от сушена паста, паста интеграле ( пълнозърнеста ), брашно от твърда пшеница за тези, които си правят прясна паста, хляб с натурална закваска... И естествено, това, без което цялата картина не би била завършена  - чудесни сицилиански вина. Както и популярната за най-слънчевия остров на Италия ръчно изработена керамика.


Също така можете да си похапнете много добре. Менюто включва пица, паста, салати, основни ястия, сицилианско барбекю, има интересни десерти, като най-новото е шоколадова пица ( с Нутела, разбира се :)


 И накрая идва ред на рецептата на Маурицио за зехтин с лимон. Двата вида зехтин, които пробвахме - с чесън и с лимон бяха приготвени от него. За един литър зехтин ще ви трябват четири лимона, по възможност по-пресни. Използват се само корите, тъй-като те са носителите на аромата. Всичко се слага в добре затварящ се съд и се оставя да престои 4 дни на хладно, неосветено място. Ако лимоните не са пресни може да се увеличи малко времето за отлежаване. Корите се изваждат и зехтина е готов за консумация.




13 коментара:

  1. Много нови неща научих. Благодаря ти за изчерпателната информация:)

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    благодаря за споделеното :)
    А снимките ти отново са зашеметяващи и ме заредиха с добра енергия!
    Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че публикацията ви допада момичета:)
    Успешна седмица и от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Малко е да кажа, че съм впечатлена, Диди -
    благодаря за това ароматно удоволствие!
    Научих много нови неща, насладих се на чудесен разказ,възхитих се на прекрасни снимки -
    сякаш се докоснах до слънчева Сицилия!
    Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, благодаря за интересната публикация! Потапяш се в един вкусен, ароматен и деликатен свят!

    ОтговорИзтриване
  6. Нямах представа, че се организират подобни дегустации, но ми звучи безкрайно интересно и вкусно! А снимките са наистина невероятни, както и целият разказ! Било е едно малко кулинарно приключение!

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, благодаря ти за чудесния и изчерпателен пост, от който научих много нови неща! Пренесе ме за момент в Италия! :) Прекрасни снимки!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Руми, Диди, Мира, радвам се, че ви е доставила приятни емоции!
    Милена, дегустациите на зехтин са по-популярни на Запад и най-вече в страните с традиция в производството му, за нас е нещо ново. Наистина много е приятно, а и почти задължително се провежда в компанията на хубаво вино :)

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, благодарности и от мен! Много интересна и полезна информация, а снимките са повече от очарователни.
    А и идва тъкмо навреме - тъкмо свърших зехтина и сега вече знам какъв да търся...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Обичах вашия блог. Така че аз съм по-скоро последовател!
    Моля, посетете блога ми и да научат малко бразилски кухня.

    http://kibe-cozinhandocomamigos.blogspot.com/

    Целувки от Бразилия.

    Luiz

    ОтговорИзтриване
  11. Мариета, благодаря! Поздрави :)
    10x Luiz Claudio!

    ОтговорИзтриване
  12. Полезна информация с невероятни фотографии. :) А би ли споделила какъв зехтин ползваш, защото ми е много трудно да случа на качествен такъв (макар че не спирам да експериментирам в тази насока)?

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей и благодаря, Дани!
    Сицилианските зехтини от La Bottega са много добри; има в различен ценови клас - екстра върджин или подходящи за готвене, разбира се опитай и Terre di Giumara - страхотен е, да речем за някои по-специални неща. Харесвам също някои на Monini, а познати ми носят от Гърция небутилиран...

    ОтговорИзтриване