12.9.11

Един по-специален крамбъл кейк



В кейка сам по себе си няма нищо особено... ( хм, всъщност не мога да не спомена копринено-седефения блясък и финната текстура на неизпеченото тесто, дължащи се на пухкавия крем от масло и пудра захар). По-специалното е, че успях да го направя, както си бях наумила. За него набрах част от последните останали хубави узрели плодове на черницата, която е до прозорците на кухнята ми. От незабележимо дърво, неусетно се превърна в своеобразен приятел и свидетел на готварско-фотографските ми занимания и не само. Редовен посетител на блога, появи се с празничния Боне, с топлата полента с гъби, на Великден с току-що появили се листенца,... вече дала плод и надвесила се над дребните ягодки в задния ни двор в публикацията за ягодово-спаначената салата...


Приятно светло е до големите кухненски прозорци,  често си пренасям там и нещата за работа. С течение на времето започнах да усещам, че придобивам  хубавия  навик да оставям мислено и действително всичко, с което се занимавам и просто да се загледам в нейните клони...


Кейкът, като всяко нещо, току-що изпечено и ароматно, ни направи чудна компания към следобедното кафе в един слънчев следобед. За съжаление  твърде скоро нямаше и следа от него.


Тези дни, след като започнах да подбирам снимки за публикуването на рецептата не устоях на изкушението....


... приготвих си тестото, нарязах отгоре няколко сливи и сладки домашни праскови ... после и топинга


.. м-ммм...къснолетния вариант беше също толкова вкусен!...




Плодов кейк с хрупкав топинг
за форма с размер  26 х 17см

120 г бяло брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
110 г меко краве масло
120 г пудра захар
2 яйца - М размер, стайна температура
1 чл бурбонска ванилия с пудра захар
120 г черници*
120 г кайсии*
опция - 1/2 сл настъргана лимонова кора

* или други плодове, като грамажа варира; добре се получава, ако един от тях  е с кисела жилка; подредете парченцата плътно едно до друго

топинг
3 сл разтопено масло
50 г кафява захар, или бяла
1/8 ч.л. сол
70 г брашно 
ванилия
1-2 щипки бакпулвер

За топинга смесете всички съставки с вилица до получаване на дребни и по-едри трохи( ако е нужно добавете още около 1/2 чл стопено масло). Оставете го в хладилника.
Пресейте брашното, прибавете към него бакпулвера и солта. Разбийте маслото и пудрата захар до пухкав крем, добавете яйцата  едно по едно с разбъркване до пълно усвояване. Накрая брашното на два приема и ванилията, всичко на бавна скорост. Пренесете с лъжица в предварително застлана с хартия за печене тава  и заравнете. Наредете нарязаните на парчета или резени плодове (черниците - цели). Отгоре поръсете със сместа на трохи. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа.


адаптирана рецепта от Cannelle et Vanille


16 коментара:

  1. Да,по-специален.Като теб.Защото ти си едно много специално момиче!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина страхотен десерт!Ще се прави, няма как!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, великолепен десерт! Пренесе ме в твоя свят, много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,и двата сладкиша са неустоими и много ми допадат!Със снимките на плодовете си оформила страхотно свежа публикация отново!

    Поздрави сърдечни от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета! Опитайте, ще се радвам, ако ви хареса:)

    Яйцата са две. Този ред се е загубил някъде..

    ОтговорИзтриване
  6. Любопитното е това е първият път, когато видя черница, тук аз наричам Moor, аз също имам едно дърво в близост до прозореца ми и имам проста рецепта в блога си с маврите, са много богати, вашата рецепта е невероятно, аз обичам всички рецепти са отлични, приятелски прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубав крамбъл Диди! Супер готини снимки, както винаги. Усмихна денят ми.

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, много апетитен е крамбъла, но и сладкиш не бих отказала с тази поръска :)
    Абе чудесни предложения са и двете!
    Поздрави и хубава, слънчева есен!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни снимки и несъмнено ароматна и вкусна рецепта! Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Несъмнено е чуден на вкус!
    А снимките са още по-чудни!

    ОтговорИзтриване
  11. Прелест, изглежда много вкусно, а снимките ти са невероятни! Поздрави и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  12. Диди,
    сега разбрах какво е това дърво, защото помня зимни снимки без листа :)
    Вълшебни снимки, които както винаги ме зареждат!
    А сладкиш не бих отказала!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Gracias y Saludos, Rosita! :)

    Благодаря ви, момичета! Навреме видях коментарите ви, съжалявам, че по-късно отговарям. Много ме радва посещението ви!
    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, писах ти мейл, но може би не си видяла, моля те пиши на lois.slokoski@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  15. Това се получи красиво и вкусно, Диди!
    Правих го два пъти, първия път само със сливи, а втория път сложих сливите отдолу, засипах с тесто, след което наредих едни пияни ягоди от ликьор, който тъкмо днес реших да прецедя :)
    Този път не пестих и топинга - преди ми се стори много, та сложих малка част от него, а сега щедро насипах остатъка, и стана прелест!
    Предполагам, че утре ще е още по-вкусен, и смятам да пробвам още плодови комбинации с тази рецепта. Благодарности за идеята!

    ОтговорИзтриване