Честито Възкресение Христово! Здраве, мир и спокойствие да царуват в домовете ви!
Нали не сте си помислили, че елегантна стилистика, подобна на тази от предходната публикация беше фон на празника ни :)? Това беше само начин да си доставя малко удоволствие и да се порадвам на някои нови придобивки за декорация. До чая не успяхме да стигнем, наблегнахме на червеното вино към вкусното агнешко, с което традиционно ни посреща майка ми и при срещите с приятелите също :)
Имахме един пъстър, весел и задъхан празник. Тази година децата за пръв път боядисваха яйца, за първи път заедно с тях минахме хванати за ръка под масата с плащеницата и си донесохме дъхав здравец от църквата, а аз за пръв път месих козунаци в машина. Останах доволна от резултата, но като че ли се усеща някаква празнота от липсата на приятното чувство от месенето на ръка и за мен процеса някак стои по-незавършен. Нямам дълъг опит и не съм майстор в месенето, особено пък за козунаци, но определено ми харесва - друго си е да пипнеш с ръце и да се поразкършиш малко....
По отношение на оформянето предпочитам по-семпло сплитане и малко декорация. Харесва ми гладката кафява коричка с малко захар и добавка само на стафиди. Въпреки, че съм наясно с неустоимия вкус на козунаците с пълнеж и никога не отказвам парченце, всеки път се каня да сложа в моите, а накрая все пак ги правя без него ....
Но, няма да ви занимавам само с моя великденски разказ. Приготвила съм и една приятна рецепта, подходяща за сезона. Идеален вариант за бърза вечеря или лек обяд - всичко това след като мине ветото на яйцата, ако сте си наложили такова :)
С лекия чеснов аромат на листата левурда, вкусна и здравословна, съдържа 3 от необходимите ни "5 на Ден" , а добавката на подправеното кисело мляко я прави още по-апетитна...
Козунак в машина за хляб
600 г бяло брашно плюс 50 - 100 г за измесване
3 яйца, стайна температура
180 мл прясно мляко
190 г захар*
21 г мая ( половин кубче) или 1 пакетче суха мая, 7 г
60 г краве масло, разтопено и охладено до стайна температура
60 мл олио
1/2 чл сол
настъргана кора от половин лимон
1 1/2 чл пудра захар с бурбонска ванилия
60-80 г стафиди (тъмни или светли)
2 чл ром или коняк
1 жълтък за намазване
филирани или цели, сурови и обелени бадеми за поръсване
* ако не използвате стафиди или друг пълнеж, може да увеличите малко захарта
Измийте и накиснете стафидите в алкохола, като ги разбърквате периодично.Пресейте два пъти брашното. Затоплете леко млякото и в 100 мл от него сложете 2 чл от захарта и също толкова от брашното, натрошете маята, покрийте с кърпа и оставете 5-10 минути, докато шупне. В останалото мляко сипете захарта и разбъркайте добре. Сложете го в контейнера на машината , а след това разбитите яйца, маслото, активираната мая, 600 г брашно, солта, ванилията и кората от лимон ( ако използвате суха мая, сложете солта при течните продукти, а нея изсипете върху брашното ). Включете на програма за месене на тесто. Когато тестото почти е събрано на топка, сложете поетапно олиото и по-малко от останалото брашно. Целта е да регулирате плътността на тестото, като не е нужно да се употреби цялото брашно. Трябва да се усвои сместа, която остава в основата на бъркалките, а тестото да не е много твърдо. Включете на програма за месене и втасване на тесто. След приключване на цикъла, оставете още малко тестото вътре, за да втаса добре ( общо около 90 минути е първото втасване).
Кипнете стафидите, оставете ги на слаб огън около 1-2 минути, като разбърквате. От топлината омекват и се отпускат, поемайки повече течност. В изпечения вече козунак са много приятни - плътни и сочни. Отцедете ги от останалия алкохол и разстелете в широка чиния и подсушете с домакинска хартия, аставете ги малко и на въздух, а след това ги поръсете с малко брашно и оваляйте.
С намазнени с олио ръце оформете фитили от втасалото тесто, като сложите и стафиди в тях. Сплетете ги хлабаво по желания начин, като ги усукате предварително. Положете ги в намаслени и поръсени с брашно форми или облицовани с хартия за печене, ако са подходящи за това. Оставете ги, покрити със стреч фолио, на топло място да втасат повторно - около 60-90 минути. Намажете с жълтък, разбъркан с няколко капки вода и поръсете със захар, евентуално декорирайте с бадеми или орехи. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути, като покриете с фолио, когато образуват хубава златиста коричка. Ако фурната ви е с вентилатор, печете на 160 градуса с вентилатор. В този случай при второто втасване не изчаквайте козунака да втаса изцяло, сложете го в студена фурна 30-ина минути след като сте го оформили и оставили покрит на топло. Тогава включете долно нагряване и вентилатор за 15-20 минути, после включете горен и долен нагревател с вентилатор.
Тортила с левурда, пармезан и червена чушка
за 3-4 порции
600 г дребни картофи
6 яйца
2 червени чушки
2 стръка пресен лук
16 - 18 едри листа левурда / див чесън
120 мл прясно мляко
4 сл фино настърган пармезан
морска сол и черен пипер
1-2 сл масло*
2-3 сл зехтин*
за гарниране
кисело мляко
1 червена чушка
морска сол и черен пипер
Обелете картофите, нарежете ги на колелца с дебелина 3-4 мм, пуснете ги в кипяща подсолена вода, варете 3-5 минути, отцедете ги*. Нарежете чушката на кубчета, лука на тънки кръгчета, а листата левурда, почистени от стъблата на дребно. Разбийте яйцата, добавете млякото и пармезана, подправете със сол и пипер. В широк тиган, подходящ за използване във фурната, или тавичка загрейте зехтина и маслото, прибавете лука и чушката и ги запържете за кратко. Сложете картофите, обърнете един-два пъти, прибавете нарязания див чесън и млечната смес. Оставете около 4-5 минути на котлона, като внимателно разбъркате и разпределите съставките. Допечете в загрята на 160 градуса (140 с вентилатор) фурна за около 25 минути.
* Процедурата с бланширането на картофите можете да пропуснете. В този случай ще ви е нужна и по-голямото количество мазнина, за да запържите първо тях, докато придобият златиста коричка, а след това добавете лука и чушката и продължете по рецептата.
** Тортилата може да приготвите последователно в две отделни малки тавички с 20 см диаметър. в този случай сварете картофите до полуготовност за 8-10 минути. А за запичане на ястието (само отгоре, тъй-като на котлона сместа ще е стегнала отдолу) можете да използвате парти грил вместо фурната, или пък грила на фурната. Запича се за кратко, докато се зачерви.
Сервирайте веднага с кисело мляко, разбъркано с нарязана на кубчета червена чушка и подправено със сол и пипер.
идея рецепта тортила - Lisa 04/2011
Прекрасна тортила. Така свежо изглежда с тези цветове.Да си я похапнеш с кеф!
ОтговорИзтриванеДиди, обожаваме в къщи левурда и винаги имам поне 2 торбички в хладилника, имам си и в двора, но малко...Но все на салата я хрупаме, ще взема да пробвам тая тортила - изглежда шеметно апетитна...но то в твоите ръце май всичко изглежда така!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Йоли, наистина с кеф се хапва, топла и ароматна:)
ОтговорИзтриванеМария, и на мен много ми харесва, тази пролет с голяма удоволствие си купувам. Въобще, ние с теб имаме доста общи неща във вкуса, и то не само за храната :)
Поздрави!
Диди, всичко е прекрасно! Много красиво и много апетитно!
ОтговорИзтриванеДиди, прекрасни цветни вкуснотийки :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
:-)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Диди,и козунакът е станал чудесен,с много конци,и яцата така лъскави и с наситени цветове,а тортилата е разкошна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятен уикенд!
Благодаря, Еликсир!
ОтговорИзтриванеХубава неделя и на теб!
Диди,
ОтговорИзтриванемного хубав Великден сте имали. Направо усещам аромата на козунаци и приятни емоции на чуруликащи детски гласчета. Супер готини снимки. Желая ти много щастие и радост в очите.
Поздрави,
Да, Дани, чудесен беше този Великден!:)
ОтговорИзтриване