Подготвяйки тази публикация си дадох сметка, че супите са доста слабо застъпени в блога, а със салатите положението е още по-странно - въобще нямам такава категория в съдържанието на рецептите.
Поправям тази несправедливост с две вкусни предложения :)- лека и приятна супа с агнешко, подходяща за сезона, в който традиционно консумираме повече от това месо и една свежа пролетна салата.
Салатата успешно може да се използва и като леко ястие - за вечеря например. Яйцата и хлебните трохи я правят хранителна и богата на фибри. Краставицата допринася за създаване на чувство за ситост. Освен всеизвестното сериозно количество вода, съдържа полезни органични киселини, подобрава храносмилането и спомага за отделянето на излишната вода от организма. Със зеления лук - един от обичайните заподозрени в пролетните салати, като че ли сме свикнали дотолкова, че въобще не му отдаваме голямо значение, а всъщност притежава дълъг списък от силни качества.
Предстоят още две приятни салати, с които да запълня оформилата се по мое невнимание празнина в тази толкова любима категория :)
Spring egg salad w/ breadcrumbs recipe
Супа с агнешко месо, кисело мляко и лимонов сок
1,5 л вода
500 г агнешко месо
100 г ориз
2 жълтъка
200 г кисело мляко
сока от един лимон
пресен магданоз и джоджен
сол, черен пипер
Месото се сварява във водата, като към него се добавят ситно нарязан магданоз, джоджен и сол. Когато е готово, се изважда и оставя на топло, а бульонът се прецежда. В него се сварява оризът. Жълтъците, киселото мляко и сокът от лимон се разбиват много добре. Сместа се добавя при постоянно бъркане към ориза с бульона, след като той е сварен и свален от огъня. Месото се реже на порции, поставя се в дълбоки чинии и се залива със супата, подправя се с черен пипер.
Пролетна салата с яйца и трохи от черен хляб
4-5 порции
150 г пълнозърнест ръжен хляб, престоял
10 яйца
1 голяма прясна краставица
1 връзка пресен лук
1 и 1/2 сл майонеза
1 чл дижонска горчица
магданоз
листа от маруля
Ако е необходимо, хляба се оставя предварително да изсъхне и след това се надробява на едри трохи. Би могло да се запече на тостер и с помощта на блендер да се натроши.
Смесват се горчицата и майонезата. Сварените яйца се нарязват на парченца заедно с краставицата и лука . Посоляват се, прибавят се смесените горчица и майонеза и се разбъркват внимателно. В чиния се подреждат листа от маруля, отгоре се сипва от салатата, поръсва се с трохите, добавя се магданоз.
рецепти за сп. Кенгуру, 05/2011
Ехаааа и двете рецепти звучат страхотно, а снимките са прекрасни!
ОтговорИзтриванеЕее, Диди,
ОтговорИзтриванесупата изглежда много добре! А поставката за яйца е много сладка. Ще си запълниш категориите, споко.
Диди, чудесен старт на раздела със салати :)
ОтговорИзтриванеИ двете ти предложения са страхотни, а с тези снимки - да си посегне човек на монитора.
И - поздравления за трайното място, което си имаш в сп. Кенгуру!
Изобщо не е късно за попълване на категориите :)
ОтговорИзтриванеИ двете предложения за много вкусни!
И красиво поднесени, разбира се !
Благодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеТака се радвам най-много - както са си вкусни нещата, така и да изглеждат!:)
Пепи,мерси и за поздравлението!
Поздрави за всички!
Me encanta tu blog tus recetas tus fotos es una maravilla,me encanta la comida de tu país,me he maravillado con la gallina y los huevos,también tengo una en mi casa ,pero no en fotos,se ve estupenda,te felicito,mi blog es de comida tradicional Chilena,un blog auténtico con mucha información cariños y buena semana para tí,seguiré admirando tu cocina,abrazos.
ОтговорИзтриванеGracias, Rosita!:)
ОтговорИзтриване