6.5.11

Агнешко бутче с розмарин и чесън - Lamb leg w/ rosmarin & garlic



Честит Гергьовден!
Пожелавам на всички празнуващи  здраве и един прекрасен и емоционален слънчев ден!


Това не е агнешкото, с което днес ще почетем св. Георги Победоносец и имената на дъщеря ми и баща ми. Приготвих го преди известно време в средиземноморски стил и беше доста добре прието от близките ми, които го опитаха. По принцип са  традиционалисти  по отношение на празничното агнешко месо и гарнитурата му и очаквах някакъв скептицизъм, но в крайна сметка бях изненадана. Единствено за артишока мога да кажа, че засега само аз се очертавам като най-сериозния му фен :)


Този непознат на наша територия зеленчук се смята за деликатесен и търсен в рационалната и здравословна кухня заради дългата редица от ценни  качества. Нискокалоричен, богат на фибри, витамини и минерали. Единствено в него се съдържа мощният антиоксидант цинарин. Освен състава му, на мен ми допада и вкуса - микс от този на праз лук, целина и аспержи. От време на време може да се намери в големите супермаркети ( в какъв вид и на каква възраст е отделен въпрос), като пиковия сезон е от март до май. Предлага се  и маринован. Още интересни неща за артишока.


Финално, в унисон със старата традиция годината да се дели на две - от Гергьовден до Димитровден и обратно, искам да ви честитя и началото на новия стопански сезон. Пожелавам богата реколта на тези от вас, които се занимават професионално или пък за удоволствие в малките си или по-големи градини, както и тези, които отглеждат животни!
Очаквам с нетърпение  и нашите домашни плодове и зеленчуци :)




Агнешко бутче с розмарин и чесън

2 - 2.3 кг агнешко бутче
600-800 г дребни пресни картофи
2 червени чушки
2 домата*
1-2 глави артишок**
8-10скилидки чесън
5-6 стръка розмарин
200 мл сухо бяло вино ( или вода )
4 сл зехтин
краве масло
сол и черен пипер
лимон

* добър резултат се получава с големи, плътни домати, които можете да бланширате, след това да ги обелите, отстраните семенната част и нарежете на кубчета. Ако използвате чери доматки, нарежете ги на четвъртинки. В този случай обаче, те ще отделят по-голямо количество течност, която след това може да съберете и да направите допълнително сос.
** измийте и почистете артишока от  твърдите листа и влакнестата сърцевина, ако не е съвсем пресен и крехък, бланширайте го в подсолена вода преди да го добавите.

Агнешкото бутче се натрива със сол и пипер, поръсва се обилно с нарязани на дребно 3 стръка розмарин и смачканите и наситнени скилидки чесън. Поставя се в голяма тава, като се добавят зехтина и виното. Покрива се с фолио и се слага в загрята на 220 градуса фурна. След 10-15 минути градусите се намаляват на 180 и месото се пече така около 1 1/2 часа, като се полива 2-3 пъти  със соса от печенето и след това вурху него се слагат няколко малки парченца масло. Фолиото се отстранява и се добавят картофите, а след половин час и чушките, нарязани на дребно; артишока, също нарязан на четвъртини или осмини; останалия розмарин - клонките, начупени на две или три  и доматите ( може да увеличите количеството на зеленчуците, толкова, колкото ви позволява съда, в който печете бутчето) . Пече се до готовност на месото и зеленчуците - още около 30-40 минути. Като цяло времетраенето за изпичане е приблизително 2 1/2 - 3 часа, в зависимост от големината на бутчето. Когато е готово, оставете 10-15 минути да се отпусне месото и нарежете на порционни парчета, сервирайте със зеленчуците и парченца лимон.


рецепта за сп.Кенгуру, май 2011

14 коментара:

  1. Диди, честит празник!
    Да са живи и здрави малката красавица и татко ти!
    Да им е свято името!
    Предложението ти е чудесно, а и с артишока ме заинтригува /обичам и праз, и целина/
    Естествено снимките ти ми създадоха празнично настроение!
    Поздрави и слънчеви, пълни с прекрасни емоции, празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, честит празник и от мен!!!Да са живи и здрави дъщеричката ти и баща ти, много да те обичат и да те радват!!!
    Агнешкото изглежда превъзходно - поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, честит празник на именниците във вашия дом! Първата снимка сияе, а колажът с виното и нарцисите е много фин. Поздрави и хубави празнични дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6 май 2011 г., 17:03

    Честит двоен празник,Диди! Именниците-дядо и внучка да са ни здрави и късметлии,а на теб пожелавам все по-големи кулинарни и не само такива успехи! За Димитровден да знаят вече и на другия край на света за твоите неочаквани,но много,много успешни кулинарни заложби!
    Стаси

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник! Невероятни снимки и апетитни ястия!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Диди! Да са здрави и щастливи именниците ви!
    Страхотно изглежда печеното, нищо, че не е традиционно.
    Поздрави и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит и светъл празник, Диди,
    с пожелания за здраве, късмет и щастие
    за теб, именниците и цялото ти семейство.
    Всичко изглежда превъзходно, снимките са впечатляващи! Поздравления:)

    ОтговорИзтриване
  8. Много ви благодаря!
    Хубави почивни дни!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Макар и със закъснение, Честит празник на семейството ти, Диди!
    Много хубава рецепта и снимки, както винаги!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, със закъснение - да са ти живи и здрави именниците, и татко ти, и дъщеричката! Бутчето изглежда страхотно! А снимките ти, както винаги, са чудесни!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, с малко закъснение ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Да са ти живи и здрави и момиченцето и татко ти!
    Всичко изглежда чудесно и много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  12. Диди,
    честит празник на именниците ти! Снимките ти както винаги са уникално вкусни и много, много слънчеви и светли.
    Хубава нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  13. Руми, Дани, благодаря ви за пожеланията и хубавите отзиви!
    Лека и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване