15.3.12

Пиле в марокански стил с киноа и зелени маслини + Табуле с киноа



Напоследък наложителното и донякъде умишлено отдалечаване от интернет пространството стопира временно публикациите в блога. От друга страна ми беше от полза, защото имах нужда от презареждане на батериите. Сняг, слънце, хубави писти – напълно достатъчно за целта. Смяната на обстановката и на обичайните занимания винаги ме изпълва с много нови и понякога шантави идеи. Но преди да реша дали да реализирам някои от тях, ще си довърша планираната за предната седмица публикация. Искам също да ви благодаря за всички хубави коментари, които получих междувременно. Писала съм неведнъж, че отзивите за изпробвани рецепти ме радват безкрайно, а сега имаше такива за неща от различни периоди, дори и съвсем от началото на блога : )


Ще се опитам да не се разпростирам в подробности за киноа, още повече научни. Единствено ми се иска да спомена фактите, които най-силно са ме впечатлили. ” На едно стъбло растат заедно яйца, мляко, картофи и хляб” – трудно е да се подмине подобна характеристика с безразличие. Това неминуемо те кара да се разровиш за още информация. И тогава разбираш, че киноа е призната за единствения растителен източник на протеин с профил, подобен на млякото. В нея са представени всички незаменими аминокиселини, при това в отличен баланс. Съдържа и рекордно количество белтъчини, сравнена с останалите зърнени храни. Затова никак не е чудно, че НАСА я включва към списъка на зърнените храни, подходящи за отглеждане в изкуствени екосистеми при полети или на космически станции. Растението лесно се адаптира към екстремални климатични условия и неплодородни почви....


След всичко изредено, като добавим превъзходния вкус в съчетание с приятното усещане за деликатна зърнистост, съвсем уместно изглежда короноването й като ”царица на зърнените храни”. Има нещо много символично в това една толкова древна култура да заема челните места в списъка на суперхраните на бъдещето.


Бяла, червена или черна, с огромно разнообразие на рецептите, лесна и бърза за приготвяне - харесвам я и в солените, и в сладките вариации. Напоследък любима ми е закуската от киноа с добавени сладка ябълка на кубчета, орехи и малко заквасена сметана или цедено кисело мляко, подсладени с мед. За предубедени традиционалисти, но все пак желаещи да я опитат, подходящо ми се струва небезизвестното Табуле с киноа, но тук във вариант с копър. При мен действа безотказно.




Пиле в марокански стил с киноа и зелени маслини
4 порции

4 бр пилешки гърди без кожа – около 600 г общо
4 сл зехтин
сок и настъргана кора от един лимон
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. куркума
1 ч.л. смлян кимион
1 ½ ч.л. джинджифил
сол и черен пипер
300 г киноа
1 връзка зелен лук
80 г зелени маслини без костилките
магданоз


Правят се по три нареза върху всяко филе и се поставят в керамична тавичка. Смесват се кората и сока от лимона, зехтина и останалите подправки. Разпределят се върху месото, тавата се завива с фолио и се пече 20-30 минути в загрята на 180 градуса фурна. Маха се фолиото и се запича за 3-5 минути на горен реотан, за да образува лека коричка, като се внимава да не се изсуши месото. Междувременно добре измитата ( с помощта на сито) киноа се сварява в двойно количество вода, прецежда се и се смесва с нарязания лук и маслини, подправя се с малко сол. Ястието се сервира като върху част от гарнитурата се поставя по едно филе, залива се със сос от печенето и се поръсва с магданоз.

Табуле с киноа
200 г киноа
1 краставица, обелена и нарязана на кубчета
6 стръка пресен лук, нарязан
сок от един лимон

4 с.л. зехтин
морска сол
40 г нарязани орехи
свеж копър


Измитата киноа се сварява за около 10 минути в двойно количество вода. Охлажда се и се прецежда. Подправя се със сол, сока от лимон и зехтина. Оставя се в хладилника да се охлади. Непосредствено преди сервиране се добавят лука, краставицата и малко копър.


Адаптирано от Good Food
Референции – д-р С.Михайлова

9 коментара:

  1. Чудесни рецепти, представени по прекрасен начин! Снимките са невероятни, пъстри и свежи! Много ми допадна идеята с лука и мисля и аз да опитам да си завъдя.:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. А на мен всичко ми хареса! Много ведро и чисто,направо да ти се прияде.А за кокичетата направо ти завидях!Любимите ми!
    Ама как ги правиш тия снимки само,то направо можеш да преброиш зрънцата в чинийката?
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,
    значи и ти си трупала запаси от положителни емоции по белите писти;)
    Табуле-то много ми хареса, толкова много,че още този уикенд ще го приготвя. Пилето също, но за него мога и да почавам малко. Но с това млечно-яйчено-картофено дърво възбуди любопитсвото ми към киноата.

    Пък и на тези снимки може ли човек да устои изобщо;)

    Хубава вечер и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусни и красиви предложения, Диди!
    Между другото, мислела съм си за вариант на Табуле с кус-кус, но виж за киноа не се бях сещала :)

    ОтговорИзтриване
  5. Гледам я тази киноа из най-различни блогове, но мисля че този пост ме спечели за идеята и съвсем скоро ще се престраша да я опитам :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни рецепти! Харесах си пилешките гърди. А и тези разкошни кокиченца...


    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, ако не се броят зрънцата ще е лошо (за мен, де:) Радвам се, че харесваш кокичетата!

    ByBy, моя лук сам си се отгледа, а аз максимално го експлоатирах за снимки.

    Мъхче, загубих се аз по пистите, тези дни също като за последно и въобще не мога да стигна до блога... А киноа си заслужава вниманието.

    Благодаря, Ири!:)

    Дени, предполагам, че ще ти хареса. Първия път като опитах се изненадах много приятно.

    Краси,благодаря и на теб!

    Поздрави на всички и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Опитах и двете рецепти, като част от различни менюта, естествено :-). Много ми харесаха. Пиленцето с тези екзотични подправки се получи великолепно.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване