Както споменах, имам няколко снимани преди време рецепти, които ми се иска по-бързо да публикувам, за да освободя мислите си за нови, интересни и вече по-пролетни неща. Докато им дойде реда да се появят, тези мъфини бяха изпробвани в няколко варианта - с всичко, което съм записала като опции в скобите при списъка с продукти. Всякак ми харесаха, но фаворит ми е посочения като основен.
В рецептата има малко пълнозърнесто брашно. Не знам това доколко ги причислява към категорията пълнозърнести, но придава страхотна хрупкава коричка, като вътрешноста си остава мека, което е и най-важното качество на мъфините - да бъдат пухкави :)
Приятен и вкусен уикенд ви пожелавам!
Carrot Orange muffins with Walnuts - recipe in English
Мъфини с моркови, портокал и орехи
9-12 броя
240 г бяло брашно
60 г пълнозърнесто ръжено брашно*
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
90 г кафява нерафинирана захар (или бяла)**
1 пакетче ванилова захар
1 яйце, М размер
190 мл портокалов сок, прясно изстискан
80 мл разтопено масло ( или олио)
100 г сочни моркови, измерени обелени и настъргани ( на дребно или на едро)
30 - 40 г нарязани орехи за поръсване
опция:
настъргана кора от 1 портокал
*рецептата може да се направи изцяло с бяло брашно, като в този случай намалете количеството на сока до 170 мл
**ако правите често мъфини, пригответе си кутия с по-фина кристална захар, която по-лесно и бързо ще се разтваря в сместа за печене. Използвайте машинка за смилане на кафе или блендер, пулсирайте 3-4 пъти, не повече - само доколкото да се намали размера на кристалчетата, не да става пудра захар.
Брашното се пресява и се смесва със сухите съставки. Яйцето се разбива леко с ръчна тел, добавят се сока от портокал, маслото и морковите, евентуално и кората от портокал. Поетапно се прибавя брашнената смес, като се разбърква за кратко, само докато се смесят продуктите. Тестото се разпределя с помощта на лъжица в предварително подготвени форми за мъфини и се поръсва с нарязаните орехи. Пече се в загрята до 190 градуса фурна около 20-30 минути или докато пробна дървена клечка излиза суха от сместа. Изчаква се 1-2 минути след като се извадят от фурната, тогава се отделят от формите и се охлаждат върху решетка.
Най-добри за консумация - веднага след изпичане. Престоялите мъфини затоплете в загрята фурна, за да възвърнат хрупкавата коричка.
Снимките и рецептата са просто разкош! Хубав уикенд и на теб! А и Честита Баба Марта :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепте и снимки! Хубав уикенд и на теб!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта! Бърза, лесна, вкусна:)
ОтговорИзтриванеПриятен уикенд!
благодаря:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Определено са много пухкави Диди!Стрархотно апетитно изглеждат!
ОтговорИзтриванеДиди, чудесно изглеждат!
ОтговорИзтриванеОбичам моркови в сладкиш!
Поздрави и хубави почивни дни!
Каквато и храна да снимаш, мога да седя и да я съзерцавам, леко преминавайки във фазата на почти медитативно спокойствие... :-) Толкова много цвят и настроение има в тези снимки...
ОтговорИзтриванеСтрахотна публикация. Продължавай в този дух.
ОтговорИзтриванеКристални снимки!
ОтговорИзтриванеТези мъфини са неустоими,но сега нямам време. Обещавам си обаче да ги опитам;)
Чуден уикенд!
What a nice recipe!! I've already taken note of both the ingredients and the procedure and if I find some time today, I'm going to make them.
ОтговорИзтриванеBeautiful photos, too.
Cheers!
Диди,много ми харесват мъфинките!Едни такива леко небрежни,натурални,някак по домашному уютни!Ароматни,пухкави и с ядки,супер!
ОтговорИзтриванеЗа снимките вече си знаеш-майсторска работа!
Хубава неделна вечер!
Ох, страхотни снимки!Отдавана събирам рецепти с моркови , но още не съм пробвала!Ти ме изкушаваш да побързам:)Много добра публикация, поздравления!
ОтговорИзтриванеМила Диди,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!
ОтговорИзтриванеДиди, отново чудесна рецепта и прекрасин снимки! Изглеждат толкова пухкави и ароматни! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
А може ли със 100% пълнозърнесто брашно?
ОтговорИзтриванесъс 100% пълнозърнесто брашно ще се получат много сбити и със сигурност ще трябва да се горигира количеството на течността, но не мога да кажа с колко т.е. трябва съвсем друга рецепта.
ОтговорИзтриванеТук по-работещ вариант ми се струва да се увеличи още процента на пълнозърнестото за сметка на бялото.