21.2.12

Шишчета от сьомга, праз и розмарин + Картофи al Cartoccio // Grilled Rosemary-Salmon-Leek Skewers & Potatoes al Cartoccio



Както стана дума в предишната публикация, ще използваме още малко праз за една принципно лятна рецепта, но защо не по изключение през зимата. За нея е излишно да споменавам колко полезни вещества са "нанизани" на всяко шишче. Не пропускайте розмариновото олио....


Един от хубавите аспекти на големите вериги супермаркети е, че човек може да си намери някои благини през зимата. За мен зелените подправки са една от тях (не знам защо, но не обичам да ги наричам билки). Освен че понякога внасят цвят и свежест в снимките, остават незаменими за разни неща, които обичам и приготвям ....


Покрай розмарина в шишчетата се сетих за нещо, което правя отдавна и чудно как още не съм го отбелязала -  Картофи в пакет. Al Cartoccio e италиански вариант, подобен на френския en Papillote. Прилага се за храна, изпечена загъната  в намаслена  хартия  или  алуминиево фолио.


Вариациите на тази тема са много. В случая пакет-картофите са зимни с използване на масло и бекон. Вкусни са и без месото; със зехтин;  даже и без използване на мазнина съм срещала, но тогава по-добре като че ли да се изпекат необелени .... С розмарин и салвия са страхотни, с копър също ми харесва ...


Ако не сте си правили подобни и се чудите защо е сега цялата тази сложнотия по индивидуалното опаковане, направо ще ви кажа, че си струва малкото усилие. Вместо да размишлявате дали и как, по-добре викнете някой от останалите консуматори, защото с още един чифт ръце всичко се намаслява и загъва за нула време..... точно за колкото след това се изяжда :)


Въпреки че е ясно, но все пак да спомена, че надписите върху колажите и снимките са на английски вместо български за неразбиращите езика посетители на блога. Прилагам и файлове с по-сносно преведени рецепти (понякога пропускам, но като цяло ми се иска да ги има). Другото съм  [из]оставила на Гугъл транслейт.

Grilled Rosemary-Salmon-Leek Skewers & Potatoes al Cartoccio - recipes in English


Шишчета от сьомга, праз и розмарин
4 порции
 
600 г филе от сьомга, без кожата
2 стръка крехък праз*
3 червени чушки
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин екстра върджин
1 ч.л. лимонов сок
4 клонки свеж розмарин(салвия, мащерка, копър...)
морска сол
*когато шишчетата се правят със зимен праз, може да се използва един стрък т.к. е с по-силен вкус. Друг вариант за зимните шишчета е да запечете праза на грила отделно и по-дълго от рибата, отново обмазан с ароматното олио и след това да разпределите по порции

Измийте розмарина, подсушете го и отделете игличките. Обелената скилидка чесън смачкайте и нарежете на ситно. Смесете подправките със зехтина и лимоновия сок, прибавете мало сол. Нарежете рибното филе, чушката и праза на еднакви парчета около 2.5 - 3см. Подредете ги на шишчетата с редуване. Намажете шишчетата с розмариновото олио и изпечете на грил за 5-7 минути, като допълнително ги обмазвате с ароматното олио докато се пекат и обръщате по веднъж.
Сервират се веднага.

рецепта за Be fit /2

за Картофи ал Карточо подберете средно големи, ненаранени картофи. Обелете ги, измийте и подсушете, подправете със сол и черен пипер, намажете ги с разтопено масло. Завийте всеки в лента бекон, като добавите розмарин, салвия или копър, а след това всичко загънете в лист алуминиево фолио, също намазан с масло. Печете в тава, сложена в центъра на загрята на 200 градуса фурна около 45-50 минути. Към края на печенето може да ги обърнете за да не загорят отдолу или пък да ги печете върху решетка (с тавичка под решетката или хартия за печене върху решетката - като основа в случай, че някъде капне част от маслото).
Сервират се топли.

16 коментара:

  1. Страхотни предложения!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди тук съм отново.Това е любимата ми риба,и шишчета съм правила от сьомга (е без праза,само с пиперка бяха)но не мога да кажа че снимките ми са били като твоите!
    Ти просто правиш вълшебства и в кухнята и с камерата си!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда леко и много ароматно. Аз също използвам праз лук през този сезон. Освен полезните му съставки, може да се добави, че е по-лесно усвоим и подходяш за детско хранене.
    За улеснение, аз ще си позволя да сложа шишчетата във фолио, както си направила с картофките ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятно изкушение! Непременно ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви Краси и Траяна:)Green-Eyed Girl, здравей, дано ви допаднат нещата!

    Дани, съвсем нормално е голяма част от рецептите да са правени вече в някой от вариантите им. Благодаря ти за хубавите думи!

    jeni, разбира се, всеки си прави нещата както му е удобно и вкусно, аз само нахвърлям идеи, които ми допадат и наистина се опитвам в голяма степен да са здравословни. Сьомга и праз е чудесна вкусова комбинация, благодаря ти, че ме подсещаш за детското хранене, все се каня да направя и такава категория в списъка с рецепти...

    Поздрави и хубава вечер за всички!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Диди,тази сьомга е като трибагреник и може да накара и не фен на тази риба /като мен/ да я поиска!Много ми допада цветовата гама,а съдинката ти пак ме размечта,мноооого е шик!Видя ли такава ще се снабдя обезателно.
    Празът е много крехък,как го изнамери по това време не знам,обаче е супер печен на грила!
    Картофчето и то никак не е за пренебрегване,напротив!

    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, всички твои предложения и представянето им, са просто фантастични. Аз понякога споделям по идея, както от опит, така и за обогатяване на коментара. А резултатите от наминаването ми тук са сполучливо реализирани рецепти :)
    Хубава вечер и от мен.

    ОтговорИзтриване
  8. Незнам как ги правиш тези снимки, но са уникално кристални и ясни! Винаги ти се удивлявам на фотографиите. А предложението е неустоимо просто. Поздравления

    ОтговорИзтриване
  9. Много приятно по лятно му ми въздейства тази публикация. Приготвянето им ще отложа за лятото или хайде пролетта, за да е пълно удоволствието;)
    Обожавам риба!И снимките ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, праза е домашен, този с вестника съм го снимала в началото на зимата, но има още от реколтата :)

    jeni, точно това е много ценно - споделяне на идеи и опит, едно от най-хубавите неща на блогването с рецепти

    Дани, и аз не знам, така се получават. Не е и до обектив - тези са снимани с два различни, единият доста тъмен при това. Но да ти кажа понякога този кристален и реалистичен вид не ми е целта, харесвам и по-художествено предадени неща, но ще трябва да се науча да ги правя :)

    Мъхче, не мога да не се съглася - на топло и открито място вкуса на шишчетата ще е съвсем друг ;)- една от причините да ги пусна - малко да си помечтаем ....

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, много ми харесват твоите идеи - свежи, ароматни и много изкушаващи!
    Прекрасните фотографии и презентация правят удоволствието още по-силно.
    Благодаря,
    сърдечни поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотни рецепти! А за снимките да не говорим!
    С огромно удоволствие ще се възползвам, здраво се размечтах за такива шишчета.
    Сърдече поздрав и прекрасен уикенд, Диди!

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, Лети, радва ме присъствието ви! Благодаря ви за отзивите и поздрави от мен!
    :)

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, както винаги си прекрасна! И рецептите, и снимките, и представянето! А картофките са толкова апетитни.... мммммм, красота! :))))
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, пак съм аз :) Идвам отново, за да ти кажа, че направих и шишчетата, и картофите - страхотни станаха! Особено шишчетата - фантастични са, облизахме си пръстите!
    Благодаря ти за вкусните рецепти!

    ОтговорИзтриване