1.10.11

Сладоледена шарлота II. До скоро, Лято!...



Въпреки, че от няколко дена официално сменихме сезона, все още нямам вътрешната нагласа за това. Септември премина покрай мен на забързан каданс. Дните се изнизаха задъхано сякаш са минути и не успях да се порадвам на любимия ми мек, приятно  галещ преход. От известно време работя по проект, който поглъща почти всичкото ми време и енергия, "открадна" ми и разходките с децата в парка. Последните два дена все пак стигнах  до там, за да видя и усетя колко е променено вече всичко.... и всички - по-вглъбени и съсредоточени, със задачите и ангажиментите си... Дори и малките мишоци  привикнаха с новите отговорности и режима в детската градина. Летните безгрижности останаха хубав спомен...


Радвам се, че сграбчвахме с пълни шепи от даровете на лятото, прекарвахме дълго време на открито, поехме много от щедрата слънчева топлина...


Имало е моменти, в които съм предпочитала други сезони, но напоследък все повече харесвам и преоткривам лятото, вероятно защото понякога го гледам  през очите на децата.


Спомням си в една от пролетните ми публикаци с какво нетърпение го очаквах, също и предчувствието ми за нови, интересни рецепти с много и различни плодове. Въпреки че не бях особено редовна в блога, обръщайки се назад виждам, че съм успяла да си създам положителните емоции, които съм търсила ...


Чела съм на различни места от блогъри, които харесвам сходни определения за това, че фууд блогинга и кулинарната фотография са като "вирус". Явно някои нямаме необходимите антитела. Дали въобще ще можем да си ги създадем...и нужно ли е ....


Малко и за тортата накрая. Това е варианта, който ми хрумна след като направих първата сладоледена шарлота и не ме остави на мира почти цяла година. С някои промени в технологията, този път въобще не ми се стори сложна. На практика е доста лесна, особено ако  сладоледа е готов. Единственото специфично и важно нещо е добрата стиковка и правилното разпределение на времето докато се приготвя.
Използвах отново шоколадов сладолед за първи пласт, а втория този път беше домашен сладолед с  марципан. За завършек - пухкава сметана с праскови и запечени бадеми.


Беше предназначена за рождения ден на дъщеря ми. Вече съм разказвала, че тази година изпаднах в голямо чудене за тортите на малките човеци. Тъкмо реших, че след първата шарлота за майка ми, втората ще бъде за дъщеря ми, съответно приготвих я експресно, защото нямах много време до Деня Х и взехме, че сменихме мястото на тържеството. Това ме хвърли в нови размисли, защото нямаше как да бъде пренесена от фризера дотам без да се разпадне по пътя. Така пък се появи вкусната Кокосова торта, която за моя радост вече е тествана и одобрена от читателка на блога :)...
А какво стана с тази торта? Престоя още малко в камерата, след което я хапнахме с голямо удоволствие.




Сладоледена шарлота
за диаметър 20 см

270 -300 г пандишпанови бишкоти 
400 г шоколадов сладолед
600 г сладолед с бадемов марципан
250 г млечна сметана ~ 35%
пудра захар за подслаждане на сметаната
180 - 200 г плодове *
филирани бадеми, запечени на сух тиган

* свежи добре узрели праскови, нектарини или други подходящи плодове, например малини или дребни ягоди, които да сложите цели, за да не оцветят крема; или извън сезона гарнирайте с праскови от компот - използвайте белени, плътни, неразвлакнени плодове, добре изцедени;

за сиропа :
300 мл вода
3 с.л. хубав коняк или тъмен ром
3 с.л. захар
Загрейте всичко на бавен огън и оставете да покъкри, докато се посгъсти леко. Охладете до стайна температура.

Отрежете единия край на бишкотите, така че да останат всички с височина 8 или 9 см. Потапяйте всяка в сиропа ( трябва да поеме добре сироп, но да не се разкашква) и наредете от вътрешната страна на ринг с диаметър 20см. Редете ги с леко застъпване и усукване, за да се предотврати евентуално изтичане на сладолед. Застелете плътно дъното на формата  със сиропирани бишкоти и парченца от тях. Завийте плътно  с два листа алуминиево фолио и сложете във фризера за да се стегнат. Междувременно преместете  шоколадовия сладолед в хладилника. Изчакайте го да омекне дотолкова, че да може да се пълни с него формата, но без да се втечнява, нанесете го върху реда бишкоти, завийте отново с фолиото (добре би било да се сложи и в кутия с капак за торта), върнете в камерата. След като се замрази,  по същия начин допълнете и  втория  вид сладолед. Оставете тортата, така опакована с фолио и в кутията, поне един ден, за да може да се стегне хубаво. Впоследствие, когато е добре замразена, ще имате достатъчно време да положите финалния слой от сметана и да я разрежете, без да се стопява бързо сладоледа. Разбийте сметаната до меки върхове, като добавите пудра захар на вкус. Започнете да я нанасяте върху сладоледа, като поръсвате и от плодовете. Украсете с парченца плодове и запечени филирани бадеми.



Сладолед с марципан

300 мл млечна пълномаслена сметана
200 мл пълномаслено прясно мляко
100 г марципан
1/4 ч.л. сол
2 жълтъка
40 г захар


Смесете сметаната, млякото и солта в касерола. Загрейте на котлона и оставете докато заврят. Нарежете марципана на кубчета по 1см и го сложете в блендер. Заделете половин чаша от горещата млечна смес, сипете я на части към марципана и го смелете до кремообразна паста. Върнете я към сместа в касеролата и оставете да покъкри. Разбийте жълтъците и захарта, докато сместа побелее и стане кремообразна - около 3 минути. Темперирайте жълтъчната смес, като добавяте към нея по малко от топлата млечна смес.Накрая ги обединете и върнете на котлона. Загрейте получения крем, докато се сгъсти и се задържа по гърба на дървена лъжица т.е. докато достигне 80 градуса, след което отстранете от огъня. Сместа не бива да завира, защото отделните съставки няма да се свържат след това.
След като отстраните от котлона, прецедете през ситна цедка и охладете, като сложите съда в купа с ледена вода. Преместете го в хладилника и оставете за 4-5 часа. Пригответе сладоледа в машина според указанията.

рецепта марципанов сладолед - адаптирана от Canelle et vanille

18 коментара:

  1. Диди,
    прекрасна публикация за сбогуване с лятото-
    красиви цветове, уловени мигове и чудесна торта!
    А за "вируса" като медицинско лице бих казала,
    че трябва да е "силно заразен, предизвикващ положителни емоции и наслада " както у нас, така и у хората около нас :)
    Сърдечни поздрави и успешна работа по проекта!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, тази сладоледена торта е направо прекрасна!Представям си колко е вкусна:).
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Eх, Диди, тук винаги е толкова хубаво! Тортата и емоциите са прекрасни! И аз това лято го ударих на почивка и разходки, но сега отново се заразих с вируса на фууд блогърството:)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, благодаря ти за прекрасните летни спомени, събрани в тази публикация! Аз също много го обичам и вече усещам как започва да ми липсва - и свежо зеленото, и морето, и сочните праскови...
    Шарлотата изглежда възхитително, копвам си рецептата за следващото лято.

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,поста ти е невероятен!
    Първо,препусках из снимките,за да ги разгледам,после се върнах,за да ги разгледам бавно,после прочетох поста,с малко отклонение за първата ти сладоледена торта и мога да заявя съвсем честно(вече всички знаят каква мис емоция съм аз:)ТОВА Е МОЯТ НАЙ-ЛЮБИМ БЛОГ!
    Снимките ти са не-ве-ро-ят-ни!
    Тортата е уникална!
    Мога само да кажа, с удоволствие,ще черпя идеи и рецепти от теб!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани напълно си права за вируса!:)

    Аелис, със сладолед няма как да се сбърка, кой ли не го обича :)

    Руми, радвам се, че ти е приятно! Същото бих казала, когато съм при теб!

    Мариета, благодаря! На мен може би ще ми липсва малко, но харесвам и уюта на предстоящите месеци :)

    Катерина, аз пък тъкмо се "борех" с Блогър&бъгове, за да публикувам отговорите си към момичетата, когато се появи и твоят коментар. И ме изненада, и ми стана много драго! Благодаря ти за признанието! Ще се надявам да не те разочаровам занапред!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, пожелавам ти успех в новото начинание. При теб отново е красиво и стилно!

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, красота! Прекрасни спомени от лятото! Успех с новия проект и дано вирусът на блогърството да не те пусне скоро :).
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви за пожеланията, надявам се скоро да приключа, поне с по-тежката част:)
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Диди,много вълнуващ сбор от летните ти рецепти-истинска наслада бе отново да ги разгледам,а и заедно са великолепен букет от плодови изкушения!
    Шарлотата е приказна и адски съблазнителна,особено в разрез при вида на трите пласта!
    Успех в начинанието и хубава есен пожелавам!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  12. Много закачливи и цветни летни спомени! Страхотни сладурковци си имаш! Снимките и шарлотата са просто пленяващи!
    Успех с новият проект!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна торта и уникални снимки!Като, че лятото предстои, а не си отива....!Великолепна си!
    Това лято и аз приготвям домашен сладолед и децата ми са много щастливи..! Моля те, сподели каква млечна сметана използваш?
    Поздрави Люба

    ОтговорИзтриване
  14. Еликсир, Милена, благодаря ви! Поздрави и :-)

    Здравей,Люба!
    Домашния сладолед е в пъти за предпочитане:)
    Най-често използвам сметана на Президент.Купувам и една от Кауфланд, когато имам време да отскоча до там. Пак е над 30%, в кутийка от 250 мл, но не се сещам името.Иначе цената й е доста по-добра.
    Радвам се, че ми пишеш! Поздрави и на вас!

    ОтговорИзтриване
  15. Колко много запечатани красиви моменти с летни спомени ... прекрасно е, човек може да се стопли дори само докато гледа светлите цветове на фотосите; а рецептата е омайваща. Поздравления и красиви есенни дни и багри!

    ОтговорИзтриване
  16. Диди, разкошен поглед в края на лятото.
    Прекрасни дечица, впечатляващи снимки, моменти и емоции, неустоими изкушения и страхотна рецепта.
    Благодаря за удоволствието,
    успех в проекта и много усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Марианка, Диди, много ви благодаря!:)
    Специални поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Hi Didi, Your Ice cream with marzipan recipe has been selected by Knapkins to be featured in a Recipe Guessing Game. Please share the following link with your friends and fans. To play, go here: http://knapkins.com/guess_games/435?source=blog Congrats again!! :)

    ОтговорИзтриване