30.10.16

флонярд с грозде



Есенните уикенди могат да бъдат слънчеви и дъждовни. Отморяващи и вдъхновяващи. Могат да бъдат и приказни. Толкова, колкото са и пролетните. И ако през пролетта имаме череши и десерт, по време на чието хапване можем да разказваме интересни истории, то през есента с удоволствие ще си припомним същите истории и ще си направим подобен десерт.





Ще се спрем на  най-удачния заместител на черешите - тъмно грозде с дребни сочни зърна, чиито семки, подобно на черешовите костилки ще смущават, но в никакъв случай няма да забавят изяждането му. Прилича по-скоро на  крем, въпреки че официално е плодова пита, или флонярд, когато е направен с какъвто и да е друг плод, освен череши.


С риск да загубим усещането за нежна и гладка текстура  ще добавим малко смлени орехи, за да подчертаем есенния аромат на гроздето. И няма да сбъркаме.



Яйцата пак ще бъдат съвсем пресни, а млякото - домашно.  Дотук имаме всички предпоставки за едно малко кулинарно удоволствие.


Очакваме го в пълна готовност, защото, както е ставало дума, най-добър е малко след изваждане от фурната. Все още топъл и винаги безотказно вкусен.




флонярд с грозде

50 г брашно
50 г смлени орехи
250 мл прясно мляко
4 яйца
40 г захар
щипка сол
20 г  разтопено масло
1 с.л. бурбонска ванилова захар или кафява захар
масло за тавата
250 г тъмно грозде
бурбонска ванилова пудра захар за поръсване

Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.
Керамична тава с диаметър 25 см се намазва с масло и се поръсва с кафявата захар или с бурбонската ванилова захар. Брашното се пресява, добавя се щипка сол, останалата захар и орехите. Прибавят се яйцата, разбити с вилица, млякото и разтопеното масло. Сместа се разбърква за кратко, за да се запази пухкавата текстура след печене.  Изсипва се в тавата и се разпределят гроздовите зърна, като по края се оставя 1-2 см борд. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна около 30 - 35 минути или докато повърхността придобие лека златиста коричка. Сервира се топъл или охладен, поръсен с пудра захар.



2 коментара: