1.4.15

пилаф с лимец



Още една рецепта на принципа балтон за копче. И тя, както и предната, беше правена за пакет продукт, купен без конкретна цел и постоял в шкафа, докато изскочи някоя интересна идея. Този път не съм търсила рецепта, тя сама ме намери. Както вече писах, от известно време обичайният звуков фон в кухнята, докато се въртим и хапваме в нея, е от 24 kitchen, така че когато един от турските готвачи каза, че ще прави пилаф с лимец, аз пък си рекох, че това е точно моя случай.



Използва се и арпаджик - все още се намира, поне на нашия пазар, така че не съм закъсняла с публикуването на рецептата.  В оригиналния вариант са само няколко глави, но аз удвоих бройката и даже смятам, че може още. Особено ако имате домашен телешки бульон, вкусът на пилафа е чудесен, а отделните съставки идеално си пасват. Свежест в ястието придават чери доматите. Това са и единствените  свежи домати, които купувам от време на време, извън летния сезон. Повечето са наистина сладки и с правилния вкус. А аз приключвам засега с вкуса на солените ястия и смятам да премина  на много сладка, козуначена при това, вълна....





пилаф с лимец

200 г лимец
840 мл телешки бульон
20-25 главички лук арпаджик
2-3 скилидки чесън
шепа кедрови ядки
200 г чери домати
5 стръка зелен лук
2-3 клонки магданоз
морска сол
черен пипер лимон за гарниране

Зърната лимец се накисват от предния ден. Обелените глави арпаджик се сотират в малко зехтин, заедно със скилидките чесън, нарязани на едро и кедровите ядки. Добавя се отцедения лимец и горещия бульон. Посолява се със сол и пипер. Разбърква се и се оставя да къкри, докато поеме течността. Когато е готов, отгоре се прибавят ситно нарязаните магданоз и лук, заедно с доматите, нарязани на четвъртини. Ястието се посолява, захлупва се с капак и се оставя за 15 минути. Сервира се с резен лимон.

адаптирана рецепта на Максут Ашкар

4 коментара:

  1. Страхотен пилаф, Диди! И чудесно се вдъхновяваш. ;) Аз нямам възможност да гледам точно този канал тук, но и в двете вкъщи-та, като се прибираме, си наваксвам. Определено подкрепям идеята ти за ястие от Ашкар. :)
    Поздрави с очакване за козунаците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, той има хубави рецепти. Добре правиш, че си наваксваш. ; )

      Благодаря, Гери,
      поздрави!

      Изтриване
  2. Мда, ето какво ще сготвя утре. Имам даже домашен телешки бульон. Диди, не знаеш само как ме зарадва с тази рецепта. Търсех нещо бързо, защото след работа нямам безкрайно много време за готвене и ето, появи се този пилаф. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване