Добрите намерения са едно, а възможностите съвсем друго. Позабавих се с тази публикация, но бързо ще се реванширам с едни страхотни бисквитки, които правих междувременно и вече чакат реда си. Докато подготвях рецептата, ми хрумна да разкажа нещо, за което въобще не бях помисляла, че ще се случи по начина, по който се развиха събитията. Преди 2-3 месеца, един ден децата съвсем импулсивно взеха дистанционното и си избраха не някоя от детските програми, а 24 kitchen . Сами си намериха канала и от този момент започнаха редовно да го пускат. Оказа се, че са го гледали, когато са били на гости при едната или другата баба. И аз харесвам кулинарните предавания, но въобще не съм ТВ фен, а и рядко успявам да се добера до дистанционното, така че, колкото и да е странно, вместо аз тях, те мен приучиха да го следя. Ако някой ми беше казал, никога нямаше да повярвам, че децата ще ме подтикнат да гледам всеки ден кулинарни предавания.
Сега и за мен, и за тях е голямо удоволствие и както му е реда, имаме любими водещи и не толкова. Радвам се на интереса им и желанието, с което вместо детски филмчета, пускат някоя от сериите за най-добрите готвачи в света, да речем. Научиха доста неща, разни термини, известни имена, даже Ники веднъж ме попита дали и на музикантите раздават звезди Мишлен :) Естествено, любимци им станаха Джейми Оливър и Хестън Блументал. Случки като тази, да изоставят играта в парка и да бързат към къщи, за да не изпуснат епизод на "Пиршествата на Хестън", все още са ми някак нереални. Най-хубавото е, че всичко беше спонтанно, без някакви усилия и нездрава амбиция от моя страна. Искам, даже много, да умеят да разпознават и ценят добрата храна, да имат повече знания и да могат да правят информиран избор, но не ми беше хрумвало, че толкова естествено ще откликнат и сами ще се заинтересуват от темата. Доколкото знам, повечето французи смятат за еднакво важно да научат децата си да четат и пишат, но и да се хранят правилно от най-ранна възраст. И го правят едновременно, с еднакви усилия - А и Б в училище вървят ръка за ръка с А и Б на масата. Така и трябва да бъде. Благодарна съм на обстоятелствата, които паралелно на волята и желанията ми, без мое участие, подредиха събитията по такъв благоприятен начин, и то в подходящия момент - началото на първи клас. Веднага се възползвах от ситуацията, за да поговорим за училищния бюфет. Като разбрах от дядо им обаче, че в парка са изнасяли на приятелчетата "лекция" за мононатриевия глутамат, реших да поотпусна малко педала и да оставя пак нещата на естествения им ход : )
Тъй-като като стана дума за Джейми, днешната рецепта е негова и в old school вариант. Правила съм я и друг път, харесвам и ябълката, и салвията, харесва ми и това, че е бърза. Подходяща и непринудена за моменти, когато няма време и нищо приготвено, но и достатъчно елегантна за непредвидени гости. Харесвам котлетите с гарнитура от сварени в бульон картофи, намачкани с част от бульона, с малко хубав зехтин и дребна скилидка чесън. А, ако между салвията и ябълката се мушне по едно парченце синьо сирене, всичко идва съвсем на място ; ) [ няма да издребняваме, може и да не е Стилтън....]
Котлети с ябълка и салвия
4 бр. свински котлет
1-2 ябълки, подходящи за готвене
12-16 листа свежа салвия
морска сол
прясно смлян черен пипер
зехтин
10 г масло
Ябълките се почистват и необелени се нарязват на резени с дебелина 4-5 мм. Котлетите се подправят със сол и черен пипер. В добре нагорещен тиган се сипва малко зехтин и месото се запържва докато придобие златиста коричка – по 3-4 минути за всяка страна. Прехвърля се в намазана със зехтин тавичка. В тигана се слагат резените ябълка и кубчето масло и се запържват леко, докато омекнат. Нареждат се по 3-4 резена върху всеки котлет, а върху тях по 3-4 листа салвия, предварително намазани със зехтин. Вариант е между салвията и резените ябълка да се добави по парче синьо сирене. Котлетите се пекат около 6 минути в загрята на 200 градуса фурна, докато ябълките се зачервят и омекнат, а сиренето се разтопи. Сервират се с гарнитура от сварени или задушени картофи.
адаптирана рецепта от - "Cook with Jamie"
Обичам комбинацията свинско-ябълка....,а пък и ти така апетитно си сервирала.......
ОтговорИзтриванеПоздравления!
и аз я обичам )
ИзтриванеПоздрави!
Диди, поздравления за малките сладури и техния избор!
ОтговорИзтриванеНещо не се харесахме със салвията и все си казвам,
че трябва да ѝ дам нов шанс!
Поздрави и хубав декември!
Благодаря, Дани!
Изтриванеаз пък харесвам много салвия, и то, точно запечена или запържена със зехтин или масло ...
Прегръдки от мен, декември е вълшебен месец!
Прочетох с интерес поста ти, Диди! Представям си за теб колко приятно е било, като си разбрала за избора на децата. :) Няма нищо по-хубаво сами да се насочват към полезното и важното, без натиск, съответно и без стрес. Факт е, че в България родителите не говорят за здравословното хранене и храненето изобщо. Що се отнася до Джейми и 24kitchen - браво за избора! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
приятното дойде впоследствие, първо беше една голяма изненада, защото дотогава в тяхно присъствие не бях гледала никоя от кулинарните програми, а те в един момент ми пускат 24 kitchen : )
Изтриванеспоред мен, също трябва навреме да се говори с децата за храната
Поздрави!
Страхотно съчетание! Имам салвия, но не я ползвам, освен за чай. Ще се възползвам от предложението.
ОтговорИзтриванеНевероятни снимки!
Благодаря!
Изтриване: )
Отново ми беше приятно и интересно в твоята компания Диди :) че и пържолките изглеждат апетитно :)
ОтговорИзтриванеПропуснала съм точно този епизод на Джейми, че в последно време и на мен не ми остава време за тв., но представена от теб рецептата е толкова достъпна и лека, че едва ли ще я подмина без да я изпробвам! И салвията ми харесва :)
Поздрави!
рецептата е от негова книга, една от малкото с рецепти, които имам въобще
Изтриванеабсолютно в негов стил - лесна, бърза и вкусна : )
Поздрави, Дани!
Ех, че готина публикация, с всичките тези снимки и картинки и писанка сладуранка:))) Котлетите са разкош! Честит Никулден, с пожелания за здраве и благополучие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате, за хубавите пожелания!
ИзтриванеМда, мононатриевият глутамат в парка е малко в повечко, но е истинско удоволствие да виждаш как децата ти започват да ценят храната и да търсят по-добрата, вместо просто да си купят чипс от лавката.
ОтговорИзтриванеИ толкова славия съм си струпала за зимата, че сега е момента да я пусна в употреба. Хубава вечер, Диди!
Да, на много места е в повечко...
ИзтриванеДобре си направила със салвията : )
Поздрави, Мъхче!
Диди, чудесна публикация! Горе-долу и у дома ситуацията е същата с 24 kitchen и на хлапетата им е доста интересно :) В лафката не стъпват за мое щастие, но пък често готвим заедно и ми помагат в туй - онуй. Котлетите изглеждат превъзходно и ще бъдат тествани задължително във варианта със сирене :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
:)
направо имаме цял клуб на малките фенове : )
ИзтриванеПоздрави и от мен!