5.12.14

котлети с ябълка и салвия


Добрите намерения са едно, а  възможностите съвсем друго. Позабавих се с тази публикация, но бързо ще се реванширам с едни страхотни бисквитки, които правих междувременно и вече  чакат реда си. Докато подготвях рецептата, ми хрумна да разкажа  нещо, за което въобще не бях помисляла, че ще се случи по начина, по който се развиха събитията. Преди 2-3 месеца, един ден децата съвсем импулсивно взеха дистанционното и си избраха не някоя от детските програми, а 24 kitchen . Сами си намериха канала и от този момент започнаха редовно да го пускат. Оказа се, че са го гледали, когато са били на гости при едната или другата баба. И аз харесвам кулинарните предавания, но въобще не съм ТВ фен, а и рядко успявам да се добера до дистанционното, така че, колкото и да е странно, вместо аз тях, те мен приучиха да го следя. Ако някой ми беше казал, никога нямаше да повярвам, че децата ще ме подтикнат да гледам всеки ден кулинарни предавания.




Сега и за мен, и за тях е голямо удоволствие и както  му е реда, имаме любими водещи и не толкова. Радвам се на интереса им и желанието, с което вместо детски филмчета, пускат някоя от сериите за най-добрите готвачи в света, да речем. Научиха доста неща, разни термини, известни имена, даже Ники веднъж ме попита дали и на музикантите раздават звезди Мишлен :) Естествено, любимци им станаха Джейми Оливър и Хестън Блументал. Случки като тази, да изоставят играта в парка и да бързат към къщи, за да не изпуснат епизод на "Пиршествата на Хестън", все още са ми някак нереални. Най-хубавото е, че всичко беше спонтанно, без някакви усилия и нездрава амбиция от моя страна. Искам, даже много, да умеят да разпознават и ценят добрата храна, да имат повече знания и да могат да правят информиран избор, но не ми беше хрумвало, че толкова естествено ще откликнат и сами ще се заинтересуват от темата. Доколкото знам, повечето французи смятат за еднакво важно да научат децата си да четат и пишат, но и да се хранят правилно от най-ранна възраст. И го правят едновременно, с еднакви усилия - А и Б в училище вървят ръка за ръка с А и Б на масата. Така и трябва да бъде. Благодарна съм на обстоятелствата, които паралелно на волята и желанията ми, без мое участие, подредиха събитията по такъв благоприятен начин, и то в подходящия момент -  началото на първи клас. Веднага се възползвах от ситуацията, за да поговорим за училищния бюфет. Като разбрах от дядо им обаче, че в парка са изнасяли на приятелчетата "лекция" за мононатриевия глутамат, реших да поотпусна малко педала и да оставя пак нещата на естествения им ход : )




Тъй-като като стана дума за  Джейми, днешната рецепта е негова и в old school вариант. Правила съм я и друг път, харесвам и ябълката, и салвията, харесва ми и това, че е бърза. Подходяща и непринудена за моменти, когато няма време и нищо приготвено, но и достатъчно елегантна за непредвидени гости. Харесвам котлетите с гарнитура от сварени в бульон картофи, намачкани с част от бульона, с малко хубав зехтин и дребна скилидка чесън. А, ако между салвията и ябълката се мушне по едно парченце синьо сирене, всичко идва съвсем на място ; ) [ няма да издребняваме, може и да не е Стилтън....]







Котлети с ябълка и салвия

4 бр. свински котлет

1-2 ябълки, подходящи за готвене

12-16 листа свежа салвия

морска сол

прясно смлян черен пипер

зехтин

10 г масло



Ябълките се почистват и необелени се нарязват на резени с дебелина 4-5 мм. Котлетите се подправят със сол и черен пипер. В добре нагорещен тиган се сипва малко зехтин и месото се запържва докато придобие златиста коричка – по 3-4 минути за всяка страна. Прехвърля се в намазана със зехтин тавичка. В тигана се слагат резените ябълка и кубчето масло и се запържват леко, докато омекнат. Нареждат се по 3-4 резена върху всеки котлет, а върху тях по 3-4 листа салвия, предварително намазани със зехтин. Вариант е между салвията и резените ябълка да се добави по  парче синьо сирене. Котлетите се пекат около 6 минути в загрята на 200 градуса фурна, докато ябълките се зачервят и омекнат, а сиренето се разтопи. Сервират се с гарнитура от сварени или задушени картофи.

адаптирана рецепта  от - "Cook with Jamie"

16 коментара:

  1. Обичам комбинацията свинско-ябълка....,а пък и ти така апетитно си сервирала.......
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, поздравления за малките сладури и техния избор!
    Нещо не се харесахме със салвията и все си казвам,
    че трябва да ѝ дам нов шанс!
    Поздрави и хубав декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      аз пък харесвам много салвия, и то, точно запечена или запържена със зехтин или масло ...
      Прегръдки от мен, декември е вълшебен месец!

      Изтриване
  3. Прочетох с интерес поста ти, Диди! Представям си за теб колко приятно е било, като си разбрала за избора на децата. :) Няма нищо по-хубаво сами да се насочват към полезното и важното, без натиск, съответно и без стрес. Факт е, че в България родителите не говорят за здравословното хранене и храненето изобщо. Що се отнася до Джейми и 24kitchen - браво за избора! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. приятното дойде впоследствие, първо беше една голяма изненада, защото дотогава в тяхно присъствие не бях гледала никоя от кулинарните програми, а те в един момент ми пускат 24 kitchen : )
      според мен, също трябва навреме да се говори с децата за храната

      Поздрави!

      Изтриване
  4. Страхотно съчетание! Имам салвия, но не я ползвам, освен за чай. Ще се възползвам от предложението.
    Невероятни снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Отново ми беше приятно и интересно в твоята компания Диди :) че и пържолките изглеждат апетитно :)
    Пропуснала съм точно този епизод на Джейми, че в последно време и на мен не ми остава време за тв., но представена от теб рецептата е толкова достъпна и лека, че едва ли ще я подмина без да я изпробвам! И салвията ми харесва :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. рецептата е от негова книга, една от малкото с рецепти, които имам въобще
      абсолютно в негов стил - лесна, бърза и вкусна : )
      Поздрави, Дани!

      Изтриване
  6. Ех, че готина публикация, с всичките тези снимки и картинки и писанка сладуранка:))) Котлетите са разкош! Честит Никулден, с пожелания за здраве и благополучие!

    ОтговорИзтриване
  7. Мда, мононатриевият глутамат в парка е малко в повечко, но е истинско удоволствие да виждаш как децата ти започват да ценят храната и да търсят по-добрата, вместо просто да си купят чипс от лавката.
    И толкова славия съм си струпала за зимата, че сега е момента да я пусна в употреба. Хубава вечер, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, на много места е в повечко...
      Добре си направила със салвията : )
      Поздрави, Мъхче!

      Изтриване
  8. Диди, чудесна публикация! Горе-долу и у дома ситуацията е същата с 24 kitchen и на хлапетата им е доста интересно :) В лафката не стъпват за мое щастие, но пък често готвим заедно и ми помагат в туй - онуй. Котлетите изглеждат превъзходно и ще бъдат тествани задължително във варианта със сирене :)
    Поздрави!
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. направо имаме цял клуб на малките фенове : )
      Поздрави и от мен!

      Изтриване