17.11.14

пълнозърнест кейк с круши и босилек # 2



Когато рождениците раздават подаръци, могат да се случат само хубави неща. Още повече, ако провокират
приготвянето на интересни есенни печива. С пожелания към целия екип на Лидл за успех, ползотворна работа и
много нови идеи за клиентите! Честит Рожден ден и от мен!




Това, което реших да изпека в отговор на "предизвикателството" им е по рецепта от блога, в която внесох някои промени и резултатът беше по-добър от очакваното. Бухнал и същевременно плътен, ароматен и с изненадваща босилкова нотка, семпъл и есенно красив, освежен от сметаната и погален от канелата....


Изглежда през зимата ще бъде редовна компания на чая и кафето при мен. 
Препоръчвам го, непременно с листенцата босилек!
А за следващата публикация обещавам нещо солено вече ; )


Пълнозърнест кейк с круши и босилек

250 г пълнозърнесто пшеничено брашно (използвам брашно от биологично земеделие )
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. канела
170 г светло кафява захар
2 с.л. мед
2 яйца
60 мл айрян 
60 мл разтопено масло
160 г почистена, обелена и настъргана круша
10-12 листа босилек, едро нарязани
тънки резени круша с кората за декорация

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата, солта, канелата и джинджифила. Прибавя се захарта. Яйцата се разбиват с ръчна тел. Добавят се млякото, маслото, меда и настърганата круша. Яйчената смес се прибавя към брашнената, разбърква се внимателно с дървена лъжица. Трябва да се получи гъсто кейково тесто. Според сочността на крушата и при нужда може да се настърже още, ако тестото е твърде гъсто и трудно се разбърква, или да се добави малко брашно.  Прибавят се листата босилек. Тестото се изсипва в облицована с хартия за печене форма с диаметър 22-24 см (за предпочитане с откопчаващ се ринг). Отгоре се нареждат тънки резени круша, намазани при рязането им с лимонов сок, за да не потъмняват. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 45 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. След като се извади от фурната, запечените резени круша са намазват с малко масло. Поднася се леко топъл или със стайна температура, гарниран със заквасена сметана, леко подсладена и поръсена с канела.

10 коментара:

  1. Невероятен,ароматен есенен сладкиш!Бих си откраднала парченце/или две/.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз не се оплаквам от сладичкото. Пък и е толкова уханно! Направо ме омагьоса, Диди. :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красив кейк Диди, и интересна комбинация от круши и босилек!!
    Поздрави и прекрасен следобед!!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно съчетание!
    Изглежда чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване