1.12.13

Пълнозърнест кейк с круши и босилек




някои рецепти са сложни. искат да им отделиш време. или пък много  време. някои имат досадна предварителна подготовка. други трябва много да внимаваш как ги печеш.





някои ....... някои въобще не ги правиш втори път .



има и лесни  рецепти.  даже много лесни.  а някои  пък изглеждат по-здравословни от други.





има и такива, за които се сещаш в студените неделни утрини, когато навън е тихо и бяло [за предпочитане :)]



неделя сутрин през зимата....  най-хубаво е  да се излежаваш на топло.  няма бързане, няма суетене.  всяка клетка от тялото е в релакс и хармония с останалия свят.  кафе или чай?  бисквитки?  всеки път ли ще са бисквитки ?....

някои рецепти  искат  малко -  вечерта да си претеглиш част от съставките и да подготвиш формата за печене.  какво ще кажете за събота вечер например?  в неделя [ кой е станал първи?] докато фурната се подготвя, се забърква останалото.  пече се....



няма как, някой трябва де се измъкне още веднъж от завивките.  но има награда!  а следващата неделя може пак да са бисквитки ;)





Пълнозърнест кекс с круши и босилек

250 г пълнозърнесто ръжено брашно, тип 1750
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/ 2 ч.л. сол
1 ч.л.  джинджифил на прах
60 мл прясно мляко
60 г разтопено масло
200 г светлокафява захар
2 яйца със стайна температура
120 г настъргани сочни круши, измерени почистени и обелени
12-15 бр. листа босилек, едро нарязани

тънки резени круша за декорация

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата, солта и джинджифила. Прибавя се захарта. Яйцата се разбиват с ръчна тел. Добавят се млякото, маслото и настърганата круша. Яйчената смес се прибавя към брашнената, разбърква се внимателно с дървена лъжица. Добавят се листата босилек. Тестото се изсипва в облицована с хартия за печене форма с диаметър 22-24 см (за предпочитане с откопчаващ се ринг). Отгоре се нареждат тънки резени круша, намазани при рязането им с лимонов сок, за да не потъмняват. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 45 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Поднася се леко топъл или със стайна температура, гарниран със заквасена сметана (евентуално леко подсладена).

Рецептата може да се направи и без босилек, както и с друг тип пълнозърнесто брашно. Не мога да кажа дали количеството течност  ще бъде достатъчно при употреба на друго брашно, тъй-като всяко поема различно. Ще ъпдейтна информацията, когато имам резултат.

адаптирана от hungry ghost

18 коментара:

  1. Направо ме уби с тази босилкова комбинация! Това просто трябва да го пробвам! Ако нещо звучи странно, значи е точно за мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, усеща се леко босилека, като е по-едро нарязан. Донякъде краси разреза, но може и без него.

      Изтриване
  2. Ох, че хубаво! Диди, вълшебна комбинация наистина. Магьосница си ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Йоли!..... и въобще не колкото теб : )

      Изтриване
  3. О, този босилек ме заинтригува!
    И аз съм си харесала нещо с него !
    Снимките са повече от прекрасни!
    Прегръдка, Диди и хубав декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, малко разнообразие с босилека, иначе кекса си е хубав и без.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  4. Звучи интригуващо! Комбинирала сьм ягоди и босилек и непременно ще пробвам този сладкиш!
    Хубав декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, и на теб хубави декемврийски емоции!

      Изтриване
  5. Диди, впечатляващо представяне... Ама всичко, че и сладкишът! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. разкошно е, просто нямам думи!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Споделям Ви своето възхищение от това прекрасно място - страхотни снимки, невероятни и различни рецепти, приятни текстове. Рецептата за този кейк е просто страхотна, много ми допадна а и не само на мен, като се има в предвид консервативния вкус на семейството ми. Пожелавам Ви здраве и повече свободно време за публикации.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анна,
      радвам се, че ви е допаднал. Вчера правих и снимах точно този кейк. Пробвах рецептата с пшеничено пълнозърнесто брашно и с някои промени. Много е вкусен : )
      Благодаря за пожеланията и поздрави!

      Изтриване
  8. Страхотен сладкиш! След като го открих не съм си и помисляла да правя друг. Наслаждаваме му се вече за 5-ти път :) . В тестото слагам каквито плодове имам в момента, а отгоре заливам с желирано кисело мляко или заквасена сметана с плодове. Става винаги много вкусно. Благодаря за споделянето на тази чудесна рецепта. Бъдете здрава и щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. много се радвам, и на мен ми е от любимите!

      Изтриване