Много ни поглези тази година есента с циганското лято, което ни подари :) Tъй-като сме в седмицата на рождения ми ден, имам спомени и наблюдения за това колко различно е било времето през годините в началото на ноември . Още пазя в съзнанието си толкова ясна картина за една отдавнашна сутрин с потънала в бяло София, и с онази позната тишина, носеща странното усещане за нереалност, които само обилно натрупал сняг може да предизвика.... Всичко се е сляло, не се вижда къде са улиците, къде са тротоарите. Затичвам се да хвана автобуса, за да не закъснея за училище и точно като по филмите с банановите кори, правя един финт с всичките познати, смешни движения в опит да запазя равновесие, после друсвам, разбира се, не на страната със свободната ръка, а на тази, която държи кутиите с бонбони.
Какво е оцеляло и как съм почерпила не знам, това ми се губи, но гледката на разкошната приглушена зимна картина в контраст с това как на завоя се мятам в преспите точно върху бонбоните, е един от любимите ми спомени зададе ли се поредния рожден ден. Особено, когато времето е топло, няма начин да не се връщам поне няколко пъти там, в онази сцена. И с носталгия, няма как, когато си задминал някое и друго десетилетие.... Но за времето, не това календарното, ми беше думата, ето до вчера бяхме по къси ръкави още....
Пак направих дълга пауза в блога, а имам интересни рецепти за публикуване. Трудно ми е да се организирам добре. Завъртяха се ангажименти, напрежение, неприятности. Напоследък все повече се чудя дали защитната стена срещу хорската лошотия, която се опитвам да си изградя е прекалено тънка, или лошотията прогресивно се е умножила. Колкото и да искам да съм недосегаема, успява да ме докосне, огорчава ме.... Наистина, не знам кога толкова хора престанаха да бъдат човеци, и кой е виновен ....
За компенсация обаче, съм затрупана с бележки с много сърца и любов. Децата, след като са били непослушни, ги пишат и като извинение ми ги оставят навсякъде, сгънати, слепени, залепени...... И на рисунките им все по-хубава ставам ;), коронясана ..... Готвенето съвсем в буквалния смисъл стана забавно. Напоследък докато извършвам любимата за едни и омразна за други дейност, повтарям [по много, много, мнооогоо пъти] думички и стихчета за котаРаци, кРиещи се от мишки; за пРипкащи катеРици и стРашни Раци. Скоро ще съм номер едно в скороговорките :) Въобще, редим думички с "Р" в тях до откат и помагам на Гери с домашните от логопеда. Хубавото в цялата работа е, че след няколко месеца посещения, още от началото на лятото може да произнася едно перфектно Р. В тази връзка, на който има нужда или резерви, мога спокойно да препоръчам да се довери на методиката на специалистите.
Както виждам, други неща ме вълнуват в момента и не знам да пиша ли нещо за рецептата все пак, или ще стане досадно. Общо взето всичко е ясно, а и само тикви напоследък около Хелоуин. На финала искам да ви кажа, че се готви нещо много интересно - на 8 и 9 ноември в Интер Експо Център/ София ще се проведе кулинарнoто събитие - COOLinar . Не само наименованието е куул, но и програмата с лекции заслужава внимание.
/
Кекс с тиква
за правоъгълна форма с размери на дъното 8х26 см
170 г тиква цигулка, почистена
200 г брашно + 1 с.л. за поръсване
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
100 г меко масло
180 г захар
3 яйца, М
2 с.л. бадемов или друг подходящ ликьор
1-2 с.л. смлени бадеми
2 с.л. филирани бадеми
Тиквата се нарязва на дребни кубчета с размер до 1 см и се сварява за 10-12 минути на пара. Разстила се в широка чиния и се оставя открита да се изсуши леко, след което се поръсва и овалва с 1 с.л. брашно. Останалото брашно се пресява заедно с бакпулвера и солта. Маслото и захарта се разбиват до пухкав крем. Прибавят се яйцата, едно по едно, всяко до пълно усвояване. Добавя се алкохола, след това и брашното, като не се разбива продължително, а само докато се усвоят съставките. Накрая се прибавя тиквата, разбърква се с лъжица ( може и по-смело да се разбърка, така част от парченцата ще се поочупят, но пак се получава добър резултат, макар и не с перфектен мозаечен разрез). С помощта на лъжицата се разстила в правоъгълна форма за кекс, облицована с хартия за печене, намаслена леко и поръсена със смлените бадеми. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа ( за първите 10-ина минути е добре да се включи и вентилатор). Гарнира се със сметана - заквасена или бита, с добавени на вкус пудра захар и канела.
П.П. Ако тиквата е нарязана по-едро, сварена или по-водниста, възможно е парченцата да се приплъзнат в долната половина на кекса.
Беше удоволствие да изчета публикацията - с всичко в нея. Грабвам парченце и нека да живее Р-то! ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
да, Ура за Р-то! Радвам се, че бързо се справихме :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Много приятен десерт!
ОтговорИзтриванеЩе си го запиша и ще си го направя-благодаря за рецептата!
благодаря, поздрави!
ИзтриванеМноогооо приятен пост и страхотна рецепта,която ще пробвам задължително:-)И аз напоследък се чудя относно"............. защитната стена срещу хорската лошотия, ......." и т.н.
ОтговорИзтриванеами май не сме само ние в чуденка
Изтриване10х!
Е, Диди, колко познати ситуации описа днес....
ОтговорИзтриванеИ аз имам спомени от мои рождени дни, когато съвсем в края на октомври, правехме иглу от сняг с приятелчетата от улиците...а денс това лято навън....
Как синът ми ходеше на логопед и за един месец се начуи да казва онова ясно и изразително РРРРР,...
Как хората се превърнаха в богове и започнаха да решават съдбите на другите.... все познати истории. Само дето още никой не ме е коронясал така хубаво;))
И понеже съм на тиквена вълна, кекса е вълшебен, както и снимките, разбира се.
Много приятен пост, много!
Мъхче, я виж ти, колко общи неща имаме :)
ОтговорИзтриванеИ да нямаш корона на картинка, важното е, че със сигурност я има в мислите им.
Кекса е семпъл, намирам приложения на тиквата, от която почти винаги имам, но време за по-пипкави работи не ми се намира.
Поздрави!
:)
Диди, с огРРРРомно закъснение - честит рожден ден! Само най-хубави неща и все така да си затрупвана от сърца и любов :)
ОтговорИзтриванеКексът ме грабна, но още повече ме грабна идеята за канелена сметана. И аз съм на тиквена вълна и си записвам рецептата!
Хубав уикенд и сърдечни поздрави!
П.П. Така и не се научих да казвам "Р" :)))
: )
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеИзненадващо и приятно място открих! Благодаря, Диди!
Дори си позволих да публикувам една от снимките по-горе на фен страницата ни във фейсбук... с дължимото към автора, разбира се :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=619638158100713&set=a.289007911163741.70486.282107485187117&type=1&theater
Поздрави,
Тони
радвам се, че ви харесва!
ИзтриванеПоздрави