Котлети с круши, картофи и пащърнак, гарнирани с хлебно-ментов винегрет. Хубаво звучи, а още по-хубаво е да го хапваш. Е, в моя случай без пащърнак, поради липса на пазара и упорит отказ да вирее в градината. Любим ми е. Много. Появи ли се, непременно ще има повторение на рецептата, но в малко по-различен вариант. Ментовия винегрет е задължителен компонент. Грабва всички останали ароматно мариновани самостоятелни единици и ги обединява, като ги допълва и ни оставя изненадани от това колко хармонично и вкусно може да бъде съчетанието от познати, често използвани продукти.
След като се насладихме, било виртуално или реално, на едно чудесно есенно ястие, няма да пропуснем и десерта. Ще се зарадвам на Крем карамел с тиква. По възможност с много карамел.... По-хубаво е, ако е в отделни формички. Но аз толкова го обичам (в различните му вариации), че една никога не ми стига, а при две наведнъж се чувствам гузна. Когато си слагам от голямата тавичка, принципно погледнато порцията е една. За количеството никой да не пита :)
.
Свински котлети с картофи круша и пащърнак
6 порции
6 бр. свински котлета
600 г круши Бартлет (Уилямс), узрели, но твърди
700 г картофи
2-3 бр. пащърнак
7-10 средно големи скилидки чесън
3 стръка розмарин, нарязан на парчета по 3 см
2 бр. лимон
сол и прясно смлян черен пипер
160 мл зехтин
ментов винегрет
листа свежа мента от една връзка - около 20-30 г
1 тънка филия бял хляб за тост
80 мл зехтин екстра върджин
1 ч.л. дижонска горчица
1-2 ч.л. или на вкус оцет от червено вино
морска сол и черен пипер
В широк съд се смесват зехтина, обелените и леко намачкани скилидки чесън, розмарина и кората от двата лимона, обелена по-едро с белачка за зеленчуци. Почистените котлети се посоляват, поръсват се с черен пипер и се оставят да престоят в приготвената марината на студено, минимум час или през нощта. Зеленчуците се нарязват на кубчета или резени. Месото се изважда от маринатата, като се почиства от чесъна и розмарина, които се връщат в съда. Зеленчуците се овалват в маринатата и се изсипват заедно с нея на един пласт в широка тава, застлана с хартия за печене. Лимоновата кора може да се отстрани преди или по-добре след печенето, като евентуално може да се консумира, ако не е твърде тънка и препечена. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути или докато омекнат, като задължително се разбъркват от време на време. Месото се запича в намазан със зехтин тиган до полуготовност, или докато образува кафява коричка. Прехвърля се за 5 минути във фурната при готовите зеленчуци. Сервират се веднага, гарнирани с ментов винегрет.
Винегрет: В блендер се пасират листата мента и хляба без кората. Добавят се зехтина, оцета, горчицата, сол и пипер, и се разбърква с лъжица.
Крем карамел с тиква и канела
за 1 форма 1.5 литра или 8 бр. х 150 мл
450 г тиква цигулка, сварена на пара
500 мл прясно мляко, пълномаслено
4 яйца
90 г захар
смляна канела
100-150 г захар за карамел
Тиквата се пасира с част от млякото до гладкост. Яйцата се разбиват с останалото мляко и захарта. Добавят се 2-3 щипки канела. Отделно или в съдовете за печене се приготвя карамел от останалата захар. Сместа за крема се изсипва върху готовия карамел, отгоре с помощта на цедка се поръсва малко канела. Пече се на водна баня в загрята на 160 градуса фурна, около 50 минути или до готовност.
П.П. За водната баня използвайте гореща вода. По време на печенето не я оставяйте да завира. Ако се използва една голяма форма (керамична за предпочитане), може да се пече директно, като се подложи под нея лист пекарска хартия, ако кипне по време на печенето и тавата е по-плитка.
Любимата ми мента :)
ОтговорИзтриванеЕстествено и котлетите ще са чудесни!
Крем карамел с тиква правя и е чудесен!
Прегръдка, Диди и слънчев уикенд!
Това се казва изкушаващо меню! Сигурна съм, че всяка хапка е наслада и ми се ще да опитам и аз!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диди и пожелания за чудесни, цветни, есенни почивни дни!
Диди, чудно есенно меню! Осбено частта с котлетите :) Напълно се права за Джейми - и аз досега нямам негова рецепта, която да съм пробвала и да не ми е харесала :)
ОтговорИзтриванеСнимката с таралежа е разкошна!
Поздрави и хубави почивни дни :)
Колкото е красиво,дваж по-вкусно и ароматно е тук,Диди!Великолепни рецепти отново!
ОтговорИзтриванеПрекрасна публикация и снимки, перфектно какато винаги Диди!
ОтговорИзтриванеМного интересно звучат котлетите! Направо експлозия от вкусове!
ОтговорИзтриване
ОтговорИзтриванеБях на място без нет и наведнъж прочетох всичките ви коментари. Благодаря за приятното чувство!!
Диди, като посетя блога ти веднага започвам да се чувствам малко по-позитивно не за друго, а защото все още съществуват хора, които споделят таланта и уменията си и карат нас, околните да забравим за злободневието и проблемите си. Тук е едно вълшебно място- страхотно поднесени рецепти, снимки и истории.
ОтговорИзтриванеP.S. Една малка забележчица- публикувай по-често, защото е истинско мъчение да проверявам всеки ден имаш ли нова рецепта.
Петя Ценова
благодаря ти!
Изтриваненадявам се в студения сезон да се задържам повече вкъщи и да съм по-редовна тук :)
иска ми се и на мен, защото публикуването в блога е релакс
За теб публикуването е релакс, а за нас ... публикациите ти ! Наистина е удоволствие да надникна при теб Диди!
ОтговорИзтриванеА предложенията ти ... да си оближеш пръстите :)
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеадминистратора направи грешка без да иска, за което се извинява!
Изтриваневсе пак намерих някакъв начин да възстановя текста на коментара:
"Особено ми хареса крем карамела и още днес ще го опитам
И аз като теб го обичам в различните вариации :)
Правила съм с праскови и плодове, но с тиква не съм се сетила
Прекрасни снимки
Поздрави"
Благодаря ти, Виктория! С праскови сигурно е страхотно : )
Поздрави и от мен!