5.5.14

зелено смути с банан и анансТози сезон консумирахме доста зеленолистни. Толкова много салати, даже не знам дали не предозирахме. Както и да е, всичко беше много вкусно - и добре познатите комбинации, и някои нови неща. Това смути стана любимо на децата и го правим вече няколко пъти. Сами настояват да го приготвяме. Харесаха много и "жабешката" супа, както я наричат, и салатата със зелена ябълка ...

Не знам, децата ли са такива, или аз имам някаква заслуга, но не само, че никога не са били злояди, но обичат много и плодове, и зеленчуци, и повечето неща, които се готвят вкъщи, така че въобще не е нужно да прибягвам до трикове, за да ги консумират. Вече започват  да си изграждат правилно отношение към храненето. Нещата протичат гладко, не съм маниакално строга и не им забранявам на всяка цена  вредните храни. Хапват понякога, но предпочитам да обяснявам и да мога да ги оставям сами да преценяват и избират. При първото им посещение в Макдоналдс например, сандвичите останаха наполовина изядени, защото не им харесаха. Преди да ги поканят на рожден ден там, го знаеха само от рекламите и се беше превърнало в бленувано място. За следващите рождени дни, които уважихме, възторгът се беше изпарил, а Гери направо пропуска всичко преди тортата ... Създаването на блога няма връзка с децата, но се оказа, че ми помага във възпитанието. Покрай него самата аз научавам много нови неща и намирам различни интересни рeцепти. Малките се въртят около мен, когато ги снимам, после заедно дегустираме. Наскоро получих и такъв коментар - "М-мм, много вкусно! Ако го няма в блога, да го запишеш!...." : )
Ще се радвам да ги видя пораснали, знаещи и ценящи хубавата храна. Надявам се да могат да правят качествен избор и сами да си приготвят вкусни ястия....Предстои хубав ден! Гергьовден е началото на новата стопанска година. Да е плодотворна и богата!
Честит празник!зелено смути 
2 порции

1 банан
50 г бейби 
или крехки листа спанак
3 шайби ананас от консерва/ 100-120 г

половин ч.ч. кисело мляко
80 мл вода
3-4 с.л. сок от консервата ананас

Бананът се нарязва на парчета, а шайбите ананас на кубчета. Слагат се в блендер, заедно с останалите съставки, пасират се фино и се сервира веднага.

1 коментар:

  1. Чудесно е смутито, а най-хубавото е желанието на децата да приемат здравословна храна. :)
    Поздрави, Диди!

    ОтговорИзтриване