17.4.14

крем супа от спанак и зелена ябълка


Онзи ден тъкмо подбрах някои от последните си снимки - слънчеви, с цвят и настроение, и вчерашният инцидент със снега ме изненада и обърка. Добре, че не успях да финализирам публикацията, иначе как ли щеше да стои на фона на прясно навалял сняг - с цъфналите клонки в нея и кафето на открито на същото място, което дни след това се превърна отново в зимен пейзаж...



Хубаво поне, че рецептата е супа. Даже съвсем в унисон със студеното пролетно време. Гореща, но лека, свежа и ободряваща, заслугата за което е не само на зелената ябълка, но и на свежото присъствие на джинджифила и лайм-а.


Независимо от поредния сюрприз на времето, дъждът не може да помрачи доброто ми настроение. Предстоят чудесни празнични дни и очаквам с удоволствие да започна приготвянето на козунаци. Харесвам традиционния козунак със стафиди и отново ще се спра на него, без да правя експерименти тази година. Тъй-като всички очакват да опитат и козунака с плънка от шоколад и боровинки, ще поработя по въпроса, за да ги зарадвам (тях ли, себе си ли... защо ли не си признавам как нямам търпение да го опитам и аз : )..... )



Пожелавам на всички много хубави емоции, а на тези, които ще правят козунаци  - само положителни  резултати, надминаващи очакванията!


Крем супа от спанак и зелена ябълка

300 г крехки листа спанак или бейби спанак
2 зелени ябълки Грани Смит
2 средно големи картофа
2-3 стръка зелен лук
2 скилидки чесън
парче джинджифил, 2-3 см
750 мл зеленчуков бульон
30 г масло
сок от лайм
щипка захар
сол и прясно смлян черен пипер
3-4 с.л.  шам фъстък



В маслото се сотират дребно нарязаният лук и чесън, нарязаните на кубчета джинджифил, картофи и едната от двете ябълки, обелена. Добавя се горещия бульон и супата се оставя да къкри 15 минути на среден огън. Прибавят се почистените спаначени листа (без дръжките) и се оставя на котлона 3-4 минути, като се разбърква и без да се слага капака на тенджерата. Супата се отстранява от огъня, пасира се фино и се подправя със сол, пипер, щипката захар и малко сок от лайм на вкус. При нужда се добавя още малко бульон, като се кипва за секунди и подправя. Сервира се веднага, гарнирана с тънки резени ябълка и нарязани ядки шам фъстък.
За по-плътен вкус може да се добави малко мляко или течна сметана.


снимана за сп.Кенгуру/ април`14

8 коментара:

  1. Светли празници! Диди, всичко добро ти желая! :)

    П.П. В София наистина времето беше ужасно... Сега съм на стотици километри, в друга част на България, и се радвам на чудно слънчице. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      съвсем навреме си заминала )

      Изтриване
  2. Диди, чудна сгряваща супа!
    Пожелавам на теб и семейството ти светли празници, здраве и благодат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      жабешката супа, както я наричат децата : )

      Изтриване
  3. Диди, чудесна супа и зареждащи снимки отново!
    Светли празници за семейството ти с дъх на изкушаващи аромати!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      точно ароматите, разнасящи се от кухнята и характерни за всеки празник са едни от най-любимите ми моменти

      Изтриване
  4. Диди, много интересна рецепта, със сигурност ще я пробвам :). А снимката на супата отгоре е просто невероятна!
    Весели приготовления и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, надявам се, че супата ще ти хареса! за мен е добре и по двата начина - със и без сметана...
      Поздрави, Мира и щастливи празнични дни!

      Изтриване