Тази година изневерихме на любимия ни Сьолден и след няколко поредни ски ваканции там, сега локацията беше на юг в италианската част на Тирол, или както е известна Südtirol. Това е автономна провинция в Северна Италия, голяма част от населението на която е с немски имена и говори немски като майчин език. Затова и италианският, и немският са приети за официални езици, а в долината, в която ние бяхме все още се употребява и ретророманския език на местното население - ладински. Местните жители с гордост съхраняват традициите, обичаите и самосъзнанието си. Извоювали са официалното признаване на ладинския език и правото да се включва в училищните програми. Затова и голяма част от надписите, предимно във Вал Бадия и Вал Гардена са на три езика - италиански, немски и ладински.
След загубата на Първата Световна война Австрия отдава Южен Тирол на Италия. В тази връзка има интересен виц - Слeд края на войната и анексията на Южен Тирол от Италия, американски журналист, изпратен да отрази събитията попитал южнотиролски фермер какво мисли за новата геополитическа ситуация и разпределението на границите, при което последвал отговор : "Странно е, не спечелихме войната, а ни дадоха Италия..." )) Независимо от коя страна на границата се намират обаче - Австрия или Италия, тиролците ревниво пазят идентичността и самобитността си, предавайки ги от поколение на поколение.
Но какво мога да кажа, независимо от тези специфичности, бидейки в Южен Тирол, човек веднага усеща, че се намира в Италия. Личи си по начина на обслужване, шофирането, карането на ски.... Вероятно причина за това са самите италианци - било работещи в курортите или туристи. Докато в австрийските ски курорти автомобилите спират даже извън пешеходните пътеки, дори и пресичащите още да не са стигнали съвсем до тротоара, тук и на пешеходна пътека могат да ви минат през краката. Италианският небрежен стил и желание да се покажеш го има и на пистите. Виждала съм и ски полицаи - това можe да облекчава ситуацията, но не решава проблема с опасното за околните и несъобразено бързо каране, пресичането на траектории и засичането на скиори ... Няма нищо общо с внимателното и отговорно каране на австрийските скиори. Екшънът е голям и почти винаги трябва да си нащрек. В ски кабините, ако си имал късмета да попаднеш на жизнерадостна италианска група, докато стигнеш горната точка можеш преспокойно да се сдобиеш с главоболие. Няма начин всички да не говорят едновременно и да не се опитват да се чуят един друг като се надвикват : ) Понякога е забавно, но не винаги. Така или иначе, след като си съзерцавал красивата природа, а още повече - като си опитал отличната храна, готов си да простиш всичко!
Във всяка хижа или ски бар на пистите личи микса Австрия-Италия. Най-очевидно е на витрините с десерти, където мирно съжителстват подредени като войници Линцер торте, Захер торте и Тирамису. Сандвичите са с чудесен хляб - джабати, до тях немския бауерн брот (селски хляб), също бели и черни багети. Където и да хапвахме - на пистите или в ресторантите в селцата, не успяхме да се разочароваме от храната.
Има много полента в разнообразни варианти - като предястие с гъби или шпек, като гарнитура - традиционна или запържена на кубчета с хрупкава коричка. Опитах я и с по-интересно приложение - като пълнеж на Паста медзалуна. Пастата и пиците не е нужно да се коментират - голям избор и много добро качество. Пиците са с тесто по стандартната и масова за заведенията рецепта или тесто с pasta madre (предварителна закваска). Широката паста - задължително прясна, равиолите - с много фина и нежна текстура, манатарките - ароматни и на ниво.
Основните ястия като цяло са традиционни за Италия и Тирол. Безкомпромисно телешко, предлагано като тартар, осо буко, скалопини, филе, витело тонато... Дивечовото месо присъства като филе, гулаш, към сосове за папарделе, пълнеж на равиоли. Рибата, макар и по-скромно, също има място в менюто. Списъкът с десертите започва почти винаги с ябълков щрудел с ванилов сос. Сладоледите са много добри, леки, без или с малко сметана, като могат да се срещнат интересни предложения - хвойнов сладолед (страхотен), кафе-сорбе, портокалов сладолед с джинджифил (влюбих се в него)). Разбира се тирамису, миллефолие, различни шоколадови десерти и тиролски кaнeдерли от рикота с пълнеж от сладко или шоколад. Винените листи са богати, непременно трябва да се опита червеното вино от местния сорт Лагрейн, също и Совиньон блан. В Сюдтирол, благодарение на специфичния климат се правят едни от най-добрите вина Совиньон блан. В района има няколко ресторанта със звезди на Мишлен и такива от широката им селекция.
1. Паста Mezzaluna с черен трюфел и пълнеж от полента и сирене, гарнирана с чипс от сухи червени чушки 2. Папарделе с еленово рагу 3. Равиоли с пълнеж и сос от еленово месо със сос от боровинки 4. Портокалов сладолед с джинджифил и бадемова бисквита с шамфъстък 5. Тиролски наденички с кисело зеле 6. Традиционното Stinco di maiale - Свински джолан, сервиран по тиролски с кисело зеле и кнедли
Val Gardena / Grödnertal обединява няколко живописни селища, близко разположени и кипрещи се между стръмните склонове на планината и пясъчно розовите доломити. Най-удобно e да се отседне в по-големите от тях - Ортисей, Селва или Санта Кристина.
![](https://farm4.staticflickr.com/3719/12682031953_79055b7720_o.jpg)
Във Вал Гардена се намира пистата Saslong, на която по традиция от 1968 всяка година преди Коледа се провеждат стартове за Световната купа по ски алпийски дисциплини - спускане и супер G за мъже , а до съседния Алта Бадия се стига по система от лифтове и писти - там е чудесната писта Gran Risa, на която след спускането във Вал Гардена се провежда и гигантския слалом от Световната купа по ски. Както всеки съвременен алпийски курорт, Вал Гардена има връзка със съседните курорти и посредством лифтове и кабини са обединени писти с обща дължина 500 км. ''Доломити Супер ски" е ски карта, с която скиорите имат достъп и до съоръженията на по-отдалечените курорти, като покрива трасе от около 1200 км писти.
Доломитите са специфична планинска верига, разположена в северна Италия и са част от югоизточните Алпи. Може да се срещнат охарактеризирани като геологическо бижу или най-красивите планини в света. От 2009-а са част от Списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско.
Впечатляващият си вид дължат на тектонични движения от Триаската ера, които изтласкват и нагъват дъното на тогавашното топло море, богато на водорасли, ракообразни, мекотели, риби и корали. Постепенно водата се оттегля и дава път на ерозията, която през следващите хилядолетия оформя днешният уникален ландшафт с неповторими гледки в радиус от 360 градуса- отвесни изсечени скални масиви, а между тях красиви долини, чиято мекота и плавност още повече подчертава величествеността на им.
Най-известните курорти на територията на Доломитите са "старата госпожа" Кортина д`Ампецо, Вал Гардена, Вал Бадия и Алта Бадия.
Кортина в река от мъгла
По отношение на рецептата към тази публикация имах колебание между старинна рецепта с полента от Южен Тирол и едно по-съвременно предложение. Спрях се на втория вариант като по-бърз и удобен за приготвяне.
Полента със спанак
250 г полента
300 мл домашен бульон
300 мл прясно мляко
150 - 200 г спанак
50 г пармезан
1 глава лук, нарязан на дребно
1 скилидка чесън, наситнена
сол и черен пипер
60-100 г кашкавал
Спанака се бланшира в подсолена вода за 2-3 минути и се отцежда добре. Сотират се лука и чесъна. Кипва се бульона и млякото. Прибавя се полентата и се оставя да се вари за десетина минути на слаб котлон, като се разбърква. Отстранява се от огъня, прибавят се лука с чесъна и настъргания пармезан. Подправя се със сол и пипер. Разстила се на пласт с дебелина 1-1.5 см върху тава, покрита с лист хартия за печене. Отгоре се разпределят спанака и настърганият кашкавал. Запича се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути.
Sacher torte - рецепта
Linzer torte - рецепта
Speckknödel - тиролски кнедли със шпек, рецепта
Диди, благодаря за зимната приказка... Едва ли ще я зърна на живо, така че ти благодаря за споделеното. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден!
Хубави почивни дни и на теб!
ИзтриванеДиди, много ме зарадва с тази публикация. Тук е почти пролет, но успях да се заредя със зимно настроение.
ОтговорИзтриванеЩе чакам още такива разходки:)
Поздрави
ами да, тук направо забравихме кой сезон сме : )
Изтриванедано не е за сметка на истинската пролет
Поздрави!
Еха, беше огромно удоволствие тази публикация за скиор като мен....знаеш, че и аз съм върл фен на италианските писти.
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Знам, и ти си от нашата партия, Мария! ; )
ИзтриванеЗа мен също е удоволствие да чета твоите планинско-скиорски публикации! (и не само тях)
Поздрави!
Диди, чудесни са черно-белите снимки!
ОтговорИзтриванеНе съм фен на ските, но така показано ми хареса!
Усмихнат уикенд!
благодаря, Дани!
ИзтриванеПрегръдки и хубава неделя!
Благодаря за споделената красота, Диди!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Зори!
ИзтриванеПрекрасна кулинарно-скиорска публикация - с голямо удоволствие я прочетох и препрочетох, въпреки че не съм скиор (-: Снимките са разкошни, а тази на Кортина е невероятна!
ОтговорИзтриванеХубава неделя, Диди!
Радвам се на одобрението, постарах се да съм изчерпателна! )
ИзтриванеПоздрави!
Не си падам по зимни спортове ... но с удоволствие бях в планината чрез снимките ти, и после много ми хареса полентата със спанак :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!
ИзтриванеПолентата се прави бързо и е вкусна : )
Падам си мноого по зимните спортове- ските са задължителна част от живота ми, но по-далеч от Пампорово не съм успяла да стигна- деца,..., какво да ги правиш;)?
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки, напълни ми душата! А за италианските ски-курорти съм чувала точно тези неща;)))
В кулинарната част явно са се представили на ниво! Хубава седмиЦа, Диди!
Много обичам Пампорово, там се учих да карам ски : ) Почти винаги е слънчево и такава особена енергия има. Красиви са ни планините, но хубавите, дълги и стръмни писти са само 4-5 на брой, и то на различни места. Какво да се прави... Оставаме с надежда нещата да се променят (природосъобразно при това)
ИзтриванеПоздрави! Спокойна седмица, Мъхче!
Страхотна публикация и снимки!!!Прочетох и разгледах с огромно удоволствие :-)
ОтговорИзтриване10x! :)
ИзтриванеБлога ви е много интересен и се радвам че ни пишете.Има какво да се научи от тук.Никога не съм карала ски, но като гледам какви са и хижите колко добре са направени със стил, може и да планувам някоя екскурзия тези дни,жалко, че нещо нямаше много сняг тук при нас и пистите яха предимно от изкуствен сняг.Не знаех, че са успели да извоюва официалното признаване на ладинския език и правото да се включва в училищните програми. Затова и голяма част от надписите на три езика , но все езици, от които ние повечето хора разбираме или можем да се досетим какво имат предвид от обща култура.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеСнегът направо щеше да ни затрупа в края на януари : )
Ладински употребяват около 4-5 процента от населението на Южен Тирол, предимно във Вал Бадия и Вал Гардена. Това е моята информация.