15.3.10

Торта Линцер / Linzer torte




Още един спомен от ваканционните следобеди, прекарвани на топло с чаша ароматно кафе и още нещо.Причината за този спомен не е в последния [може би] и вече топящ се сняг. Мисълта ми се връща там постоянно през цялата година ...до следващия път...надявам се...
Тортата ме грабна с вкуса си още при първите хапки. Впоследствие разбрах, че се смята за най-старата торта в света.Свидетелство за това е рецепта от книгата със завидно дъъългото име „Buech von allerley Eingemachten Sachen, also Zuggerwerckh, Gewürtz, Khütten und sonsten allerhandt Obst wie auch andere guett und nützlich Ding etc.“ - и т.н.! от 1653 г , намерена в библиотеката на абатство Admont. Известно е, че древните римляни също са приготвяли подобни печива. А факта, че от периода на XVII век има четири различни рецепти, показва, че тортата вече е била широко разпространена и това я връща още по-назад във времето.
Да си призная, трябваше да събирам от девет кладенеца вода, за да получа удовлетворяващ резултат и торта, която да харесам. Изглежда се очертава като любима, така че усилията в тази посока сигурно ще продължават. Например интересно ще ми бъде да я опитам с току-що приготвен пълнеж от свежо френско грозде с мед и канела, а в тестото вместо бяла захар - сироп от захарно цвекло....или с мазнина 50/50 масло+свинска мас.




Две са теориите за името на тортата. Първата - наречена е на австрийския град Линц, а втората сочи името на виенски майстор, именуван Линц.
В упоменатата стара рецепта са записани смлени бадеми, но с времето се прибавят и лешници, които подобряват вкуса, както и се прави изцяло с лешници.




Ъпдейт на снимките с някои размишления  {и страсти :)}  -  03.02.2013

Торта Линцер / Linzer torte
за форма с диаметър 24-25см, с откопчаващ се ринг

125 г краве масло
150 г захар
2 яйца
2 с.л. кирш или хубав коняк/ ром
5-6 капки прясно изцеден лимонов сок
1 ч.л. канела
щипка смлян карамфил
100 г бадемово брашно
50 г фино смлени лешници
щипка сол
125 г бяло брашно
125 г пълнозърнесто брашно
1 с.л. пшеничен грис или галета
200-250 г конфитюр от френско грозде (малини, вишни)
филирани бадеми
настъргана кора от половин лимон


  • извадете маслото на стайна температура около 20-ина минути да омекне съвсем леко, а алкохола сложете в хладилника
  • в купа нарежете на едри кубчета маслото, сложете лимоновата кора (ако ползвате) и захарта ; размачкайте и ги смесете с шепи (така както се меси кайма) [или с ръчна тел], но не продължително - въобще за целия процес на приготвяне продуктите и тестото не трябва да имат много досег с ръцете, за да не се затопля и размеква допълнително маслото, това ще направи изпечената основа прекалено трошлива; прибавете едното яйце и разбъркайте енергично с ръчна тел от този тип, сложете и алкохола с капките лимонов сок, канелата и карамфила, разбъркайте, колкото да се разпределят равномерно (маслото придобива леко зърниста структура)
  • пресейте двата вида брашно, прибавете смлените ядки и солта, разбъркайте ги и сложете на маса или работен плот (най-добре ако е от естествен камък), направете кладенче в средата и изсипете яйчената смес, след което по възможно най-бързия начин ги омесете или по-точно смесете до хомогенна топка, завийте я във фолио за свежо съхранение и оставете за 30 минути в хладилника
Tестото можете  да замесите и по по-обичайния начин, като направите кладенче в брашнената смес и добавите нарязаното на кубчета масло, но този път студено. Стрийте ги до едри трохи, след което добавете яйцето, после и алкохола, и бързо замесете тесто, колкото да оформите топка. Завийте със стреч фолио и оставете да се охлади.

  • разточете 2/3 от тестото, така че когато го сложите във формата да образува борд около 1 см, поръсвайки по-малко брашно за да не лепне, като завъртате тестото всеки път (аз разточвам върху лист пекарска хартия,  след това захлупвам отгоре формата и обръщам рязко като захващам заедно и кърпата и формата); това че се разкъсва в краищата не е проблем - оформете борда с пръсти, като можете да откъснете от тестото,където е в повече и да прибавите, където липсва (формата трябва да бъде леко намаслена и набрашнена предварително, или със сложен лист пекарска хартия на дъното)
  • разделете белтъка и жълтъка на второто яйце; намажете тестото с белтък, поръсете с пшеничения грис, разпределете отгоре конфитюра внимателно да не се размеси с гриса; разточете останалата 1/3 от тестото на кора с дебелина 3-4 мм и нарежете на ленти с ширина около 2,5 см; наредете ги преплетени върху конфитюра, ако останат парченца, сложете ги там, където ще поръсите с бадеми
  • намажете добре лентите тесто с останалия жълтък, разпределете филирани бадеми по външния контур - колаж със снимки на някои етапи
  • печете в загрята на 180 градуса фурна около 45 минути, към края наблюдавйте дали вече има златиста коричка, възможно е последните 5-10 минути да се наложи да покриете с лист алуминиево фолио (без да се завива), за да не загори
  • когато е готова, извадете, след леко охлаждане махнете ринга на формата, евентуално и дъното, оставете да изстине изцяло
  • след два дена подобрява значително вкуса си (по-добре да не престоява завита или захлупена с капак, защото тестото овлажнява твърде много)
Вместо смес от двата вида брашно, добре е ако се използва само брашно Тип 1050.

По отношение на конфитюра, този има чудесен аромат и вкус.
За добър резултат и хрупкава, но не твърда основа, имайте предвид следното - замесете тестото на студено и бързо.

13 коментара:

  1. Прекрасно ти е предложението, Диди
    и много вкусно :)))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Дани,спокойна вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Ooo.. !

    Чудесно представяне на Linzertorte!

    Има разнообразни вариации.. но при всички случаи е много вкусна! Фигурира и в моя списък с бъдещи рецепти от категория 'Австрийска кухня' :-)

    Удоволствие за сетивата е този ти пост, Диди!

    Сърдечен поздрав :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата ясно, че е превъзходна, но зимните снимки са приказни!!!Особено колажа с камината!

    ОтговорИзтриване
  5. Ах, че хубава тортичка! Много вкусна и апетитна! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм....изглежда прекрасно!Представям си колко е вкусна.Снимките са чудесни,а представянето е отлично!Поздравления!
    Удоволствие е да посещавам твоето кътче.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, момичета!
    Дими,така е-има много вариации.Тези с много набухвател и какао аз лично ги харесвам по-малко.
    Нюргюл,Мария,вкусно е:)... жалко,че свърши(за нула време)
    LaMartinia,приказно е, затова все ме тегли натам :)
    Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  8. Nanita,мерси!И за мен е удоволствие да сте тук!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно изглежда, а снежните снимки са прекрасни!
    Непременно ще направя тази торта, щом е толкова популярна :-)

    Хубава седмица, Диди.

    ОтговорИзтриване
  10. Диди,
    с толкова хубави снимки, разказ и рецепта -
    правиш края на зимата по-лек и приятен.
    Благодаря ти за удоволствието,
    хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Диана,радвам се,че ти харесва!
    Слънчев ден и на теб!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Много харесвам десерти с история, а и много обичам плодови пайове, така че при всички случаи си я отбелязвам за правене.

    Снимките са приказни. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване