Не съм планирала рубриката като многословни публикации, но изглежда сега ще направя изключение. Замислих се защо точно Линцер е любимата ми торта и мисля да си отговоря най-накрая. На първо място винаги е вкуса, не само за нея, а въобще. Неща, които не са ме заинтригували като вкус, въпреки че са атрактивни на вид, все още не са ме убедили да им отделя време. При Линцер, от една страна е маслено-ронливото тесто, което по принцип обожавам. Различно е от всички останали основи за сладки тарти. Освен многото масло, тук имаме перфектна хармония от смлени лешници и бадеми, чудесни подправки и ароматен кирш. Вкусно е само по себе си, дори без плодовия пълнеж, особено след като престои ден-два.От друга страна е сантименталната нотка на спомена за първите хапки. Рядко нещо ме впечатлява веднага и силно, така че да запомня момента толкова добре. Дали се дължи на стечение на обстоятелствата или само на тортата, не знам.... След време разбрах, че тя е най-старата документирана с рецепта торта. Тогава ореолчето, което вече си имаше, засия малко по-силно. Не за друго, но изпитвам уважение към нещо, което е надживяло времето си по такъв начин, че да е актуално за всяко идващо ново време, да успява да блести с качества сред толкова много интересни сладки работи и да е любимо на не един и двама.
Приемам новостите и оригиналните предложения, информирам се за трендове и последни моди. Ако говорим за сладкиши, винаги съм в състояние да оценя всяка една интересна торта, но никоя не може да ме развълнува така, както парче добре направена Линцер.
И си харесвам рецептата. Очаквах, че ще променя нещо в нея, дори дребно, като я направя и преценя от разстоянието на времето, когато я пекох последно. Но всичко ми се стори идеално и едва ли е заради хубавия кирш, който използвах този път. Нито трохичка не беше пропиляна.... Все пак има един недостатък - много е малка дозата. Вече няма само да се заканвам, а ще си направя една само за мен.
А вие имате ли си любима торта?
illustrations - John Tenniel
Рецепта
Прекрасно изглежда!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Лучия!
ОтговорИзтриванеВсички торти са ми любими и особено ако не съм ги правила аз :-)
ОтговорИзтриванеМного е красива тази Линцер и съвсем подходяща за начало на рубриката.
това май е най-добрия отговор на горния ми въпрос! :)
ОтговорИзтриване