25.2.10

Захер / Sacher Torte

След описанието на приготовлението на Red Velvet Cake за дъщеричката ми, ето на какво се спрях за другия рожденник, нейния брат.

Тортата е създадена от Франц Захер за Клеменс Венцел фон Метерних през 1832 г."Original Sachertorte" е регистрирана запазена марка на Хотел Захер, построен във Виена от сина на майстора.Рецептата е много добре пазена, а според някои източници се смята за австрийска национална тайна."Original Sachertorte" се прави само във Виена и Залцбург.От 1965 г насам има спор между Хотел Захер и Кафе Демел, които също започват да произвеждат "Original Sachertorte". Днес разликата между двете торти е тази, че наследниците на Франц Захер продължават да я правят от два блата, съединени с кайсиев конфитюр, а при Демел блата е един и конфитюра се маже отгоре, преди глазурата, а също така вече се нарича "Demels Sachertorte".

Sachertorte има основа от два броя плътен, не много сладък шоколадов кейк с тънък пласт кайсиев конфитюр между тях.Глазурата е от натурален шоколад.Прието е да се сервира с неподсладена прясно разбита сметана.






за форма Ф 26см
основа
125 г безсолно краве масло
150 г тъмен шоколад - около или над 60% какао (използвах комбинация от 70% и 85%какао)
1/2 чч брашно (70 г)
1/2 чч царевично нишесте (70 г)
1 чл бакпулвер
1/2 чч брашно от бадеми (70 г)
5 яйца
1 чч захар (240 г)
1 щипка сол

глазура

350 г конфитюр от кайсии
250 г тъмен шоколад ( 70% какао )
1/2 чч вода
3/4 чч захар
3/4 чч захар

основа
  • разтопете маслото с начупения шоколад на водна баня
  • смесете пресятото брашно, нишестето, бадемите и бакпулвера
  • отделете жълтъците от белтъците, разбийте жълтъците със захарта до пухкава и побеляла смес, а белтъците - със солта, на сняг
  • охладената шоколадово-маслена смес разбъркайте със жълтъците
  • тук следва първият труден момент - добавете брашнената смес към жълтъците.....тъй като шоколада се стяга, разбъркването не е лесно; аз сложих купата на водна баня, но не в много гореща вода, за да не се пресече; отделно добавих и много малко от белтъците на сняг; разбърква се с дървена лъжица
  • след като съедините брашнената и шоколадовата смес, започнете на малки порции да добавяте белтъците и внимателно да бъркате, докато се усвоят
  • сместа се изсипва в тортена форма, предварително намаслена и поръсена с галета или брашно
  • пече се в загрята фурна, на 180 градуса около 45 минути и се оставя още 15 минути след изключване на фурната
  • когато е готов, блата се охлажда и се реже на две
  • конфитюра се загрява леко, като можете да го пасирате преди това, ако има по-едри частички
  • намазва се слой между двата блата, както и отгоре и отстрани
глазура
  • сложете захарта в студената вода и в тиган с дебело дъно разбърквайте докато се разтопи, след това оставете да поври към 2 минути
  • добавете начупения шоколад и бъркайте докато се разтопи и още 3 до 5 минути след това
  • сместа трябва да достигне 110 градуса , за да е готова за нанасяне
    ако нямате термометър,авторите на рецептата предлагат следния метод: потапят се пръстите в ледено студена вода и след това в шоколада,долепят се и като ги раздалечавате трябва да се образува нишка
  • следва втория труден момент - готовата глазура се нанася, като се започва от центъра, спираловидно навън към периферията и се разпределя равномерно
    трябва да се работи бързо и е въпрос на умение.....но така или иначе вкуса не се променя според това как е нанесена.)))






източник рецепта - сп. Меню

8 коментара:

  1. Уау !!!!!
    Обожавам шоколад и торта Захер /падам си и по кайсиев конфитюр/
    Голяма вълшебница си :))

    ОтговорИзтриване
  2. и страхотно изглежда, Диди! Красота - тънки блатове и много шоколад!
    Подкрепям Дани: Вълшебница си!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,
    впечатлена съм - много изискана торта.
    Снимките са перфектни,
    моите поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. За малко да пропусна това шоколадово вълшебство.Изглежда неустоимо вкусно!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно шоколадово изкушение, Диди!
    Хареса ми проверката на глазурата без термометър :) Задължително ще опитам.

    Поздрави и много усмивки :-)

    ОтговорИзтриване
  6. "Дрогата" за всеки шокохолик :-D Внимание, води до пристрастяване :-))

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички ви за хубавите коментари!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Great post! We will be linking to this great article on our site.

    Keep up the good writing.

    Here is my weblog - home business

    ОтговорИзтриване