25.2.10

Червено Кадифе / Red Velvet Cake

Поради сантиментални причини ще публикувам тортите, които правих миналата година за част от най-близките ми хора.Ladies First - започвам с тази за дъщеря ми.
Неопитна съм в правенето на торти, даже половината специфични термини в тази дейност са ми непознати.Мога само да се възхищавам на произведенията на Дими, Милена, Краси...и толкова други момичета.Затова при избора на модели заложих както на нивото на уменията ми, така и на тематичното посвещаване.За светлата, синеока малка дама с огнен темперамент какво по-подходящо от Червено Кадифе :)...а за нейния брат близнак с тъмна кожа и кафяви очи - естествено шоколадова, спрях се на Захер.

Red velvet cake е торта с плътен, богат, сладък вкус и атрактивен от тъмно до светло червен и червено-кафяв цвят на основата.Много популярна е в южната част на САЩ. Класическият крем е с масло. Използват се също и варианти с крем сирене и сметана.








за форма с диаметър 20см

основа

250 г брашно (2 и 1/2 чч)
1/2 чл сол
15 г какао на прах (2 сл)
115 г безсолно масло на стайна температура (1/2 чч)
300 г кристална бяла захар (1 и 1/2 чч)
2 големи яйца - по 60 гр
1 чл ванилия екстракт
240 мл айрян (1чч)
червена сладкарска боя*
1 чл бял оцет
1 чл сода

крем сирене

360 мл сметана за разбиване
200 г крем-сирене (една опаковка от типа Филаделфия)
250 г сирене Маскарпоне
3/4 чл ванилия екстракт
115 г пресята пудра захар (1 чч)

основа

  • смесете и пресейте брашното, какаото, боята - ако е на прах, и солта
  • разбийте за 1-2 минути маслото, сложете захарта и разбивайте още 2-3 мин, или докато побелеят и станат пухкави
  • прибавете едно след друго яйцата и разбийте всичко добре до пухкава смес, сложете и ванилията
  • ако боята е течна - смесете я с млякото
  • към яйчената смес добавете на три пъти с редуване от брашнената смес и от млякото.Тази операция започнете с брашно и приключете с брашно,бъркайте с дървена лъжица
  • в малка купа смесете оцета и содата- да шупне и веднага пренесете в тестото
  • за кратко, но добре разбъркайте и бързо разпределете в две тави или форми с диаметър 20см, предварително покрити на дъното с пекарска хартия и намаслени и набрашнени по ринга , със шпатула или опакото на лъжица изравнете отгоре сместа
  • пече се в предварително загрята фурна, на 175градуса - около 25-30 минути или проверявайте с клечка
  • когато блатовете са готови, извадете и охладете върху решетка 10-ина минути, след което ги извадете от формите и обърнете върху решетката
  • когато са напълно изстинали, можете да ги завиете във фолио за свежо съхранение и да ги оставите за час в хладилника - това ще улесни съединяването и покриването с крем
крем-сирене
  • в голяма купа, на бавни обороти или ръчен миксер (или на ръка) смесете крем сиренето и маскарпонето, добавете ванилията и пудрата захар
  • в отделна купа разбийте добре сметаната - докато започне "да образува връхчета", добавете я на два пъти със шпатула към сирената - всеки път разбърквайте внимателно докато се усвои добре
  • ако сместа не е достатъчно стегната за нанасяне - оставете я да престои за час в хладилника
съединяване
  • разрежете всеки блат на две части - с нож или конец ,съединете блатовете намазвайки всеки от тях с крема ,покрийте отгоре и отстрани тортата
  • украсете според вкуса си
  • съчетава се добре с кокосови стърготини - подсладени или не



* в многото рецепти, които прегледах се посочват различни количества боя - като се започне от 1 сл до 1/4 чч.Тъй като боите са с различна способност за оцветяване, според мен най-удачният начин е да добавяте постепенно, докато получите желания цвят.Общо взето цвета на тестото се запазва в изпечения блат - само леко губи от яркостта си.Аз използвах не повече от 1/2 сл суха сладкарска боя.Разбира се по-удобно е да се размеси в какаото и брашното, но тогава трябва да се сложи цялото количество с неизвестен резултат.От друга страна, би могло да се размие хубаво в малко вода или част от млякото и да се добавя на око , по преценка, без да се прекалява.

източник рецепта - Joy of Baking



14 коментара:

  1. Прекрасна е, Диди!

    Свежа, наситена и с цвят, и с настроение :-D

    Аз си 'умирам' за снимки с разрез на Red Velvet Cake - изпълват ме с искрено и спонтанно възхищение!
    Моите поздравления за чудно хубавото и темпераментно червено кадифе и благодарност за добрите думи към мен - изчервявам се и се питам за пореден път кога ли ще събера достатъчно смелост, време и повод за такова предизивикателство..

    Ведри, наситени с положителни емоции и нежност, последни зимни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления, Диди!
    Прекрасна е и с перфектен цвят на кадифе :))

    Пълно вълшебство!
    Поздрави и спокойна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна торта Диди!Направена с желание и със сигурност вкусна.Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че сантименталните причини са надделяли и не си ни лишила от възмосността да се насладим визуално на тази красота! Аз също не съм насъбрала кураж да я приготвя, но след тази презентация определено е с начален номер в списъка:) Поздравления, Диди, за страхотния блог!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, да са ти живи и здрави децата! Казват, че майките на близнаци са благословени! :-) Не знам дали знаеш, но аз самата имам сестра близначка, само че ние сме еднояйчни и доста си приличаме :-)

    Какво да кажа за тортите - чудесни са! За вкуса не се и съмнявам, снимките са достатъчно показателни :-)

    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, чудни са тези торти, още от готварската тема ги помня! Със сигурност са за прекрасни деца!:-)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна торта! Много контрастни цветове, красота!

    ОтговорИзтриване
  8. Eй,много мило ми стана от думите ви!Благодаря!
    ...между другото,ако знаех,че има някакъв вариант тортата да не се получи,нямаше да се захващам:))
    Ирина,казвали са ми и преди,това което и ти пишеш.За мен всички добри хора са благословени - именно с добрината,която им е дадена!А иначе,случайно в блога ти видях хубавата колекция от снимки със сестра ти, опитах няколко пъти да оставя коментар,но нещо се бъгваше...както и да е, аз съм с афинитет към близнаци,надявам се, разбираемо е :)

    ОтговорИзтриване
  9. Става ли да направя блатовете в различни цветове? например червено, синъо ,зелено... ?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11 юни 2013 г., 0:07

    прекрсна е! Имам въпрос формата ми е 26см. ще стигне ли тестото да го разрежа на 2 блата?

    ОтговорИзтриване
  11. ще стане, но за два нормални или три тънки блата

    ОтговорИзтриване
  12. Бих искала да направя тортата, но ме притеснява дали не е много суха... На други места прочетох, че ставала суха. :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравей!
      нямам спомен да е била неприятно суха, но разбира се блатовете могат да се сиропират със захарен сироп, ако предпочитате по-сочни торти.

      Изтриване
  13. Здравейте,имам намерение да правя същия крем за бисквитени сандвичи "Червено кадифе". Малко неудобство при мен е,че в момента не разполагам с миксер вкъщи и исках да Ви попитам дали съставките биха станали бухнали и пухкави само с телена бъркалка?

    Благодаря предварително.

    Поздрави,

    Бети (:

    ОтговорИзтриване