13.1.14

салата с Цитруси и Авокадо. странна ли е ?



Един портокал е в състояние да осигури 100% от необходимата дневна доза витамин С. Цитрусите са рекордьори в способността  им  да съхраняват дълго време този витамин - благодарение на дебелата кора и наличието на ципа. В тази връзка, пропътуваните хиляди километри преди да стигнат до нас не влияят на качествата им. Макар да има сортове, които са на разположение целогодишно,  голяма част от цитрусите са в най-добрата си форма през зимния сезон - когато ние често  не сме. Приемът на витамин С при първи симптоми на настинка и грип може, ако не да ги предотврати, то поне да ги облекчи или  намали времетраенето им.
Така казват.
 

Нестандартните салати не са нещо, което често си приготвям, но понякога любопитството надделява. Интересно е, когато за някои неща си скептично настроен, после да се изненадаш приятно. Мислиш си какво пък толкова да се занимава човек. По-лесно е да привикаш някой помощник да направи сок... Но после как ще разбереш колко приятна, сочна и освежаваща може да бъде една такава салата. А и тъкмо си намерил място на авокадото, което както винаги не ти се чака да узрее напълно...
Малката тайна тук е в стебълцето маганоз, само да поясня : )




Надявам се 2014-та да ни носи само приятни изненади. За хубавите емоции можем и сами да се погрижим. Наскоро попаднах  на едно място и си припомних  една много добре формулирана мисъл  - A negative mind will never give you a positive life


Салата с  грейпфрут, портокал  и авокадо

2  розови грейпфрута
1 портокал
1 авокадо
1 1/2  с.л. мед
3 с.л. зехтин
1 1/2  с.л. прясно изстискан лимонов сок
1/4 ч.л. морска сол, и,и на вкус
фино смлян черен пипер
1 с.л. ситно нарязани стебла магданоз, без листата

Меда се разбърква добре със зехтина, лимоновия сок и солта. Цитрусите се белят с помощта на остър нож и се режат на тънки шайби. Нареждат се в плато. Авокадото се разрязва на две, отстранява се костилката, намазва се с лимонов сок, за да не потъмнее. Нарязва се на тънки резени, като всеки също се поръсва с лимонов сок. Прибавят се към плодовете, добавя се черен пипер, заливат с дресинга и евентуално с отделените при беленето сокове. Отгоре се поръсва с магданоз. Сервира се веднага.


15 коментара:

  1. Това си е салата по мой вкус. Странна или не, на мен много ми харесва и то не заради витамините, а заради вкуса. Чудна е! И много красиво изглежда. Но най-сладкото нещо е малкият помощник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сладък и изпълнителен ;)

      Благодаря, Йоли! Салатата и на мен много ми хареса!

      Изтриване
  2. Пожелавам ти пълна с приятни изненади 2014 година, Диди! А за салатата... Много оригинално! Но не знам дали имам смелост... Макар че от една седмица се чудя какво да правя с едно авокадо тук...
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много, много любима ми е тази салата, ще опитам и с нарязано стебло от магданоз, да видим как променя нещата :) . Но понякога толкова нямам търпение да я правя, а и да чакам авокадото, че просто си го нарязвам него, наръсвам го с пресен цитрусов сок и сол и сго хрупам. Чудно представяне на рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ароматната клонка магданоз много добре ми се върза :), но и без нея няма да е зле...
      още един фен на авокадото ;)
      Благодаря и поздрави!

      Изтриване
  4. Стеблото магданоз ми липсваше досега в салатата :)
    Ама кой да ми каже!
    Усмихната седмица, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да добавя само за кивито като плод с много високо съдържание на вит. С

      Изтриване
    2. Дани, и кивито го уважаваме редовно ; )
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Обичам да опитвам различни неща /въпреки че понякога експериментите ми дори на мен не ми харесват ;)/ и тази салата определено ми допада, Диди :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. освен и за несполучливите експерименти да си отворим по един блог ; ))

      Поздрави, Зори!

      Изтриване
  6. Изглежда цветна и красива ... а дали е странна, мога да кажа като я пробвам :) Какво пък ... много и ходи магданозчето!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,дано ви е една щедра и изпълнена с красиви спомени година на цялото семейство!
    Салатата е много красива,аз лично бих я предпочела плодова :) .
    Но пък по-важното е,че за теб е била отлична :) .Отново прекрасни кадри!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз нещо с авокадото не открих любовта, но пък толкова обичам цитруси и те може би ще направят нужната стъпка да ни сближат с него. Изглежда много добре, Диди!
    Пожелава ти свежа, здрава и усмихната година! За теб и всикчите ти близки!

    ОтговорИзтриване