3.6.13

Време за салати



Привет на всички, които ще ми отделите малко внимание. Позагубих се наполедък и колкото повече време минава, толкова по-трудно е да възстановя ритъма на публикациите. Тази пролет беше доста странна и сложна за мен, и интересна. Случиха ми се първата наистина осезаема пролетна умора заедно с първата криза на средната възраст или поне нещо, приличащо на нея. Всичко това на фона на кризата в обществото {която май никога не ни е напускала и все повече ми прилича на лабиринт без изход}. Вичките съвпаднаха и почти съм сигурна, че нямат връзка помежду си ...


Иначе времето ми беше и е плътно заето, както винаги и както при всички предполагам.  Преминах  през проектирането на моята собствена кухня. Това е вторият път, в който правя проект на кухня за себе си. И ако преди всичко беше стандартно, познато и рутинно, сега тръгнах по непознати пътеки с неизвестен край - и по отношение на материалите, и като обработка и комбинация на стилове и цветове. Дълго време ми беше трудно да реша какво искам, преценявайки първо от професионална, но и от "кулинарно-блогърска" гледна точка. Искаше ми се, освен функционална и удобна,  да бъде различна и нетипична - място, на което да се чувствам добре и да ме вдъхновява. Оказа се, че след като си направил стотици проекти за други хора в какви ли не варианти, много трудно взимаш решения за себе си. Но  нещата вече напреднаха, даже и аз поработих здраво с четката :) Когато е завършена, ще покажа.


Децата растат, много често са в схватка, като куче и котка са {женската хитрост е вродена, убедих се:)}. Опитвам се да им отделям повече време и енергия, но не ми се получава. Учим се на много неща. Броим и пишем от едно до десет и обратно, и от 10 до 20,  и разни други работи... Имахме наситена програма. Турнир по футбол, първи танци на истинска сцена, открити уроци в детската, занимания с логопед за френското Р на дъщеря ми... Много харесвам рисунките ѝ. Рзглеждам ги, когато не съм в настроение. Винаги има слънце, сърца и Любов (сама настоя да я науча как се пише). За разлика от нея, брат ѝ въобще не се вълнува от рисуването и няма как да го включа, но пък ми е пръв помощник с инструментите.

Колкото до салатите - приготвяме ги редовно. По-често стандартни, понякога и от другите. Покрай салатата с ягоди и спанак, която правих онзи ден, малката набързо и съвсем неочаквано ми хвърли  ръкавицата : "Tи пък, мамо, каква е тази салата с ягоди!... Тогава можеш ли да направиш торта с краставици? Нали имаш блог...."  (блоговете вече са им ясни от филмчето по Дисни за Стан - кучето с блог). Позамислих се малко, но не смятам да задълбавам.... Ама знае ли човек, не го забравих - и вчера, и днес се сетих за това....





Зелена салата с кълнове от червена ряпа

1 зелена салата
1 краставица
80-100 г кълнове от червена ряпа
50 г сирене
2 с.л. зехтин
прясно изстискан лимонов сок
морска сол

Почистената салата се накъсва на парчета. Добавят се нарязаната на полумесеци краставица и кълновете. Охлаждат се, ако е необходимо. Овкусяват се и се гарнират със сиренето, нарязано на малки кубчета.

Кускус с кълнове и спанак

180 г инстантен кускус
80 г кълнове 
2-3 шепи бейби спанак
8-10 чери домата
3 с.л. зехтин 
лимонов сок
лют пипер на вкус

Зърната кускус се заливат с 250 мл подсолена гореща вода. Изчаква се 4-5 минути, докато набъбне и стане пухкав. Добавят се спанака, чери доматите и кълновете. Подправят се със зехтин, сол, лимонов сок и  по желание лют червен пипер.


12 коментара:

  1. Човек преминава през всякакви етапи, важно е как излиза след това. Пожелавам ти да излезеш от сегашния презаредена и много вдъхновена.
    Салатените предложения са много апетитни.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, толкова настроение ми създадоха рисунките!
    Много цветни, направени с въображение и любов, разбира се!
    За къде сме без нея ? :)
    С нетърпение очаквам кухнята ти :)
    Салатите са много свежи и красиви!
    Прегръдка и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. радвам се, Дани!
      съгласна съм за любовта, правилно се е ориентирало детето...
      Благодаря ти! Поздрави и от мен:)

      Изтриване
  3. Много апетитна салатка и прекрасни снимки!
    Поздрави Диди!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че отново пишеш, Диди,
    много зареждащи снимки и чудесни салатки с
    красота, аромат и вкус, цветно настроение.
    Безценни са именно тези моменти с децата-
    прекрасни рисунки, турнири, танци и още...
    наистина осмислящо и вдъхновяващо.
    Очаквам и предложенията ти от новата кухня, /може би торта с красавици/:)
    ...Винаги има слънце, сърца и Любов ..., желая на всички ви, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за пожеланията!
      осъзнавам, че моментите са безценни, затова се опитвам да имам колкото се може повече време за тях.
      А тортата с краставици едва ли ще се случи, но странно, че ми се върти в ума от време на време...

      Изтриване
  5. Петя Ценова5 юни 2013 г. в 11:12

    Диди, липсваха ми публикациите ти. Като попадна тук и сякаш се откъсвам от сивото и забързано ежедневие и попадам на едно спокойно и красиво късче от рая. Трябва да публикуваш по-често, колкото и трудоемко да е. Иначе така като гледам дъщеря ти е наследила твоя талант с рисуването :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) радвам се, че ти е приятно тук
      и на мен ми се иска да пиша по-често, но действително подготовката и снимането на рецепти отнемат време. организацията трябва да бъде за конкретни часове през деня с подходяща светлина....
      Благодаря ти! Всичко хубаво!

      Изтриване
  6. Винаги е добре човек да има под ръка няколко лесни рецепти за салати :). С удоволствие ще се възпозвам и от твоите предложения, Диди! Радвам се, че пишеш отново. Всички имаме такива моменти на униние, съчетани с голямо количество задължения. Дано при теб този период да е поотминал.
    С нетърпение ще чакам снимки от новата ти кухня... а защо не и на торта с краставици ;).
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. знам, че ще отминат, но не ги насилвам
      Поздрави, Мира!

      Изтриване