11.8.12

Лимонов чийзкейк с Мохито сорбе


 С тази рецепта добавих още един един много добър вариант към списъка с десерти,  подходящи за горещи летни дни. Като оставим настрана превъзходния вкус и идеалното съчетание между двете, има толкова други предимства, че се чудя кое по-напред да отбележа ...


♥ сместа се приготвя много бързо, като за масло въобще не става дума
♥ пече се също толкова бързо, защото е разпределена в малки порции
♥ тези малки порции са по-щадящи за талията
♥ приготвени предварително в  хладните часове на деня, стоят чинно в камерата и се използват, когато му дойде времето....
♥ за освежаващото сорбе важи същото - и то стои  замразено в готовност

След публикацията за чийзкейк_Орео_мъфини , която към този момент с убедителен превес е  най-посещаваната рецепта в блога, това е още една идея за  летен и по-лек чийзкейк в мини дози. Хубавото на тези малки порции, изпечени в по-интересна форма е във възможността да се поднасят и аранжират така, че да ни заситят и визуално, даже емоционално, като в крайна сметка количеството на десерта е по-малко.

Изключително сполучлива употреба и комбинация между лимон и лайм. Използвайте качествено крем сирене, за да получите приятната и галеща гладка текстура на чийз-а, която чудесно си пасва с ледената стипчива свежест на сорбе-то. И като става дума за освежаване, тук  думата не е употребена просто ей-така... Ефекта е подобен на този от рекламите,  които често ни се струват преекспонирани в това как някакви хора ги обгръща внезапен чудотворен полъх, развяват се коси, появяват се доволни физиономии на блаженсво .... или пък виждаме перфектно заснети приливни вълни от вода (и не само), свежи плодове, листа мента, взривяващи се в сок и аромат лимони, въобще знаете за какво говоря. Та, могло значи и да се случат подобни възприятия ....


Мм -м да. А знаете ли какво ме радва в момента? Имам останали още две кейкчета в камерата ;)





  Лимонов чийзкейк

2 кутии крем сирене Филаделфия-оригинал, 350 г *
200 г захар
3 яйца
200 мл подсладено кондензирано мляко
настъргана кора от един лимон
сок от половин или един лимон

* не препоръчвам замяна с българско крем сирене

Разбийте за кратко крем сиренето с миксер. Постепенно добавете захарта. Яйцата  прибавете едно по едно, като разбърквате  до усвояването на всяко преди прибавянето на следващото. Сложете  лимоновата кора, сокът и млякото. Сместа се разпределя в индивидуални силиконови форми малко под ръба. Подреждат се в тава, в която се налива гореща вода до половината от височината на формичките.  Пече се 15-20 минути на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна. След изключване на фурната се оставят на отворена врата за 10-ина минути, след което се изваждат от тавата. След изстиването се замразяват (можете да застелете с хартиена салфетка съда, в който ще ги наредите, за да не залепнат дъната). Преди поднасяне се потапят за кратко в студена вода ( иначе ще се размекнат бързо по повърхноста, от което ще пострада единствено визията), обръщат се и се отделят от формите. По-добър вариант е да се извадят от формите наведнъж, да се наредят в широк плосък съд, да се завият със стреч фолио и отново да се оставят в камерата в готовност за използване, като могат да се взимат със шпатула за торта. Слагат се в широка чиния, изчаква се да се отпуснат малко, след което отстрани се гарнира с мохито сорбе, малко пудра захар и листа мента.

Мохито сорбе

1 ч.ч. захар*
2 ч.ч. вода*
10 стръка свежа мента
настъргана кора от два лайма
70 мл сок от лайм, прясно изстискан
50 мл бял ром
2 с.л. мента ликьор

чаена чаша от 220 или 240 мл
В зависимост от това дали искате по-интензивен и стипчив вкус може да добавите  пулпата, получена при изстискване на лайм-а.

Водата се кипва заедно със захарта и много фино нарязаната мента.Дръпва се от котлона и се оставя да изстине. Добавят се кората и сока от лайм, рома и ментата. Опционално може да се ставя  в хладилник да се охлади няколко часа, след което се замразява в машина за сладолед.



по рецепта от BRAVA CASA 01/2008

15 коментара:

  1. Добро утро!
    Красотаааа и фин вкус!

    ОтговорИзтриване
  2. Това със сигурност ще ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  3. Когато видях снимката на лаймчетата и веднага ми се прииска да се превърнат в чийзкейк.И ето познала съм. Толкова свежест излъчват снимките, че веднага ти става прохладно и чисто, а балеринката е голяма сладурана като гледам колко е весела май и тя си е пийнала/хапнала от мохитото :)
    Моят първи опит за такъв беше с лайм(лимети)и къпини, ама беше несполучлив, но не съм се отказала да пробвам пак. Най-вероятно е много важно какво е крема сиренето.

    ОтговорИзтриване
  4. ... и хубав ден, Кате!

    Руми, надявам се да ти хареса, ако опиташ!

    Стефка, не знам от какво е захласната балеринката, но алкохола в десерта е много малко за целта :). Иначе вида на сиренето наистина е важен. Пробвах и с двата варианта, разликата е огромна.

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастичен вкус!
    И очарователни снимки!
    Прегръдка, Диди!

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, нямаш милост, направо! Чийзкейк, че и мохито - все любими неща :)))) Снимките са страхотни и толкова свежи!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,
    описвайки усещането от вкусването на този чийз, останах с впечатлението че работиш в рекламния бизнес;) Зариби ме;)
    Сорбето бих го опитала само заради мохитото, иначе и едно отделно мохито ми е достатъчно!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. благодаря, Дани!
    Мира, знам, че са ти любими!... ами, лесно се правят :)
    Марта, ще си имам едно наум за тези ми умения. Мохито и течно, и замразено все си е хубаво.
    Поздрави за всички!

    ОтговорИзтриване
  9. Това е най-свежото кулинарно предложение за това лято,което съм виждала! Страхотно ееееееее!!!!Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Присъствието на лайм е предимство номер едно :-)... сякаш придава една идея повече свежест... За заместването на крем сиренето съм напълно съгласна...
    Харесва ми комбинацията от двата летни десерта - наистина много ледено и вкусно...

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотни снимки! Предложението е невероятно за лятото.

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Браво, Диди! Както винаги перфектно поднесено! И на мен много ми харесва идеята с това мохито - супер свежо изглежда!

    ОтговорИзтриване
  13. Много,много вкусно и свежо!Обичам всякакви лимонови десерти и аромата на лайм!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, да Ви попитам колко приблизително порции излизат от това количество- хубав и усмихнат ден

    ОтговорИзтриване