17.7.12

Тарталети с лимонова рикота и ягоди


 Не си спомням вече кога точно започнах черновата на тази публикация, но не ще да е скоро, съдейки по сочните ягоди и ягодовия цвят. Все пак смятам да продължа по план, а пък вариацията с плодовете е най-лесна през лятото. И тук,  както и в предходната рецепта нещата са фокусирани в лесно, бързо и многофункционално предложение.


Все ми се струва, че  идеята  за пикник (особено ако е спонтанна) или за мързелив неделен брънч например не се връзва много с едно предварително и дълго суетене в кухнята. Затова  се насочих към неща, които са с възможност да се забъркат, запекат или донагласят за нула време. Бисквитените подложки за тези тарталети_импровизе могат да си стоят складирани в кутия и да се хапват самостоятелно или при нужда да се преобразяват в нещо още по-вкусно. Разликата от рецептата, публикувана в Меню е, че междувременно се снабдих с меласа и направих част от тях с нея. Това е леко модифицирана стара рецепта, която всички вкъщи харесваме. Отделно си доставих удоволствието да ги опитам с домашна рикота или извара, както казваме на изцеденото проварено мляко (прясно издоено, не от магазина). Не е точно правилната технология за тях, но е много вкусно.

 илюстрация - Jean-Jacques Sempé

....  ето,  началото на лятото вече е само хубав спомен. Надявам се повечето да сте на някое прохладно място извън града. За отношението към  горещините мога само да предполагам, едва ли на някой му харесват.  Но няма как да се отрече  -  летните утрини са едни от най-прекрасните!



Тарталети с рикота и ягоди
 за 20-22 бр подложки
250 г бяло брашно
140 г грахам брашно 
1/4 чл сол
3/4 чл сода бикарбонат
115 г меко краве масло
90 г кафява пудра захар
2/3 чч мед *
1 голямо яйце
ванилия
(1 чч = 240мл)

* може да се замени с комбинация от равни части мед и меласа или изцяло с меласа, като във втория случай захарта е 100 г бяла пудра захар

Брашното се пресява заедно със със содата, солта и ванилията. Маслото и захарта се разбиват. Добавя се яйцето, разбърква се и се прибавя меда. Всичко се разбива до хомогенност. Брашното се слага на два етапа като се разбърква добре. Сместа се разделя на две части върху два листа фолио за свежо съхранение. Оформят се на топка, сплескват се на диск, завиват се и се слагат в хладилника или камерата, за да стегнат до степен удобна за работа. Разточват се до 4 мм дебелина върху набрашнен плот и с фолиото отгоре. Използват се форми с диаметър около 8 см (не повече, т.к. се уголемяват при печене, като за целта са подходящи и някои от металните формички за тарталети. Изрязаните основи се подреждат на 2 см разстояние една от друга върху застлани с хартия за печене тави. Всяка напълнена тава се слага в хладилника докато се работи със следващата, за да се стегне тестото преди печене. Пекат се в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10 минути (само докато порозовеят ръбчетата, ако се препекат стават твърди), след което се изваждат върху решетка и се охлаждат до стайна температура. Съхраняват се в плътно затваряща се метална кутия.

Крем за 10 броя тарталети
350 г рикота
200 г добре узрели ягоди
настъргана кора от един лимон
1/2 чл лимонов сок
3 сл пудра захар
1-2 сл кристална захар
ванилия

Ягодите се нарязват на резени, поръсват се с кристалната захар и лимоновия сок и се оставят да престоят за кратко. Сиренето се разбърква добре с пудрата захар, лимоновата кора и ванилията. Тарталетите се аранжират като върху всяка се слага от крема с рикота, отгоре се слагат  резени ягоди и се поръсват с отделения при престоя ягодово-лимонов сок. Поръсват  се с настъргана лимонова кора.

  по идея на  Food & Wine 

11 коментара:

  1. Диди, много вкусно предложение си ни поднесла, сигурна съм, че с всякакви плодове ще е прекрасна комбинация!
    Снимките ти са омагьосващи - мога да им се наслажадавам с часове!
    И героиня от любима моя книжка е тук, какво по-хубаво!
    Поздрави и пожелаиня за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, прелестни снимки! Благодаря и за страхотно изкушение! Прекрасен и вълнуващ следобед! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно летни и много апетитни..

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, винаги се наслаждавам на снимките ти!
    Така е и сега!
    И както казва Мариета този път има и илюстрации от страхотна книжка!
    Подложките са чудесни, особено във вариант с меласа!
    А най-лесно е отгоре да се импровизира при наличие на толкова плодове!
    Прегръдка и дано да си на прохладно място!

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова са красиви тези импровизирани тарталети :-)... и цитатът с пеперудата, брояща моменти...

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, Мариета,в книжката тандема автор-художник е велик! По-добре не би могло да бъде.
    Дени, много ме радва коментара ти!
    Ана, Дани, чудесни отзиви!

    Благодаря ви, поздрави от мен!!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,прекрасен фин десерт! И страшно красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Дидка, винаги ми харесва при теб- и рецептите, и снимките, и все по-често се задържам в блога ти. Днешните са ужасно вкусни и цветни!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, страхотни снимки и чудесен десерт! Хвърлих му око още от публикацията в "Меню" :)
    (май и аз разпознах илюстрацията :)).
    Много красива и зареждаща публикация!
    Пращам ти малко хлад (тук ни е в изобилие :)) и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  10. Е как да не се отбиеш тук и да нахраниш душа и око с багри,непринуден домашен уют и вкусен десерт!Че и бърз-много любим критерий! :)
    Хубави летни дни,Диди!

    ОтговорИзтриване