6.7.12
Тарт с основа от фини точени кори и пълнеж от сирена и рукола - идея # 5
В поредни публикации ще запиша рецептите, които приготвих в кухнята на сп. Меню. В черновата бях започнала с десерта, но реших, че е време за солена рецепта. Идеята е фокусирана в използването на готови кори за основата.
Топъл или леко охладен, подходящ за похапване вкъщи, в градината или за пикник.Търпи вариации всякакви.
Тарт със сирена
4-6 порции
6 листа фино точени кори
280 - 300 г топено сирене*
50-80 г горгонзола
100 г пуешко филе или шунка/свинско филе, нарязани на тънки слайсове
50-80 г горгонзола
2 яйца
2 шепи рукола
4-5 тънки стръка пресен лук
5-6 маслини каламон
сол и черен пипер
олио
* за по-добър вкус препоръчвам по-качествено сирене, дори и да е на триъгълничета. В този случай, тъй-като са по-стегнати може да се намачкат с ръчна преса за картофи преди да се сложат яйцата, като не е необходимо сместа да е изцяло хомогенна.
Топеното сирене се слага в купа, добавят се яйцата и се разбърква до хомогенна смес. Месото се нарязва на жулиени, лука - на кръгчета, листата рукола и маслините - на парчета. Всичко се добавя към яйчената смес и се подправя със сол и пипер. Листата фино точени кори се разделят на две части по три броя. Намазват се леко с олио. Първия пласт се слага във форма с падащ ринг, незалепващо покритие и 22- 25 см диаметър, която също е намазна леко с олио. Оформя се така че да прилепне сравнително плътно по дъното, а краищата се оставят да стърчат навън. Слагат се 2 сл от сместа и се разстилат равномерно на тънък слой. Отгоре се покрива с втория пласт кори, като се разполагат така, че техните краища да се разминат с предишните. Отново се опъва по дъното и върху него се изсипва подготвената смес. Заглажда се повърхността и се нареждат кубчета горгонзола, като се натискат леко за да потънат наполовина в сместа. Оставените свободно краища се навиват навътре, за да образуват външния ръб на тартата. Намазват се с олио и се слагат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пекат се около 20 минути , отгоре се поръсват кедровите ядки и се допичат за още 10 минути. Оставя се да се охлади за кратко и да се стегне пълнежа преди разрязване.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Абсолютно вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного вкусно и красиво представяне! Хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеДиди красота и апетитна фиеста си направила мила.
ОтговорИзтриванеМного красиво поднесено и със прекрасни снимки!
Прекрасни почивни дни!
Приказно е!И гостуването ти в "Меню" също е една преказса,Диди! Фея си просто!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, Дидка!
ОтговорИзтриванеДиди, страхотна и апетитна рецепта! При това и лесна и лятна! С удоволствие проследих гостуването ти в сп. Меню и ще чакам и другите рецепти :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубави почивни дни!
Павлина, zi4e, Дани, Краси радвам се, че ви допада :)На мен ми е много бърза и удобна за правене, с каквото и да се запече.
ОтговорИзтриванеЙоли, Мира, благодаря за комплиментите!
Поздрави и по-прохладен уикенд - който както си го направи!:)
Диди, отново ме хвърли в размисъл. Четох 2-3- пъти да разбера точно какво правиш. Накрая схванах;)
ОтговорИзтриванеИ съм убедена, че ще я правя.
А сега чакам и другите ти рецепти от гостуването!
Хубава неделя!
Марта нямах време за снимки стъпка по стъпка, а и реших, че ще е разбираемо. Явно не съм го преценила добре, ще добавя и снимков материал от приготвянето - при следващата тарта.
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Диди, бихме искали да публикуваме рецептата ти в следващия брой на GoodFood. Ако си ОК с това, ще те помоля да ни изпратиш снимки на мейл r.dimitrova@goodfood.bg
ОтговорИзтриванеБлагодаря и поздрави!