21.4.12

Хрупкави пилешки филета със сусам + Лимонова пица с броколи и козе сирене



Купувате ли пилешко месо? При мен е много рядко събитие.  Харесвам го разбира се, как не .... Оказа се обаче, че замисляйки се за качеството на храната, която консумираме сме изправени постоянно пред труден избор в магазините. Погледнато  от друга страна обаче, пазаруването може да изглежда  по-лесно, или поне по-бързо - има щандове, които  направо подминавам. Така или иначе, целта ми не е да се впускам  в темата. За тази рецепта от архивите се сетих  покрай  публикация на Мира Лазарова в мартенската BravaCasa за фермата в Дамяница, в която се отглеждат и пасищни пилета. За тях четох миналата есен при Мария  в LaMartinia и в Art of real food, обсъждали сме темата и с приятели. Така, в очакване на новия сезон за отглеждането им, който започва през май, едно двойно "прегрешение" се промушва в блог~рецептите ми - пържено "конвенционално"  пиле.

При втората ми рецепта нещата стоят по-различно и много по-здравословно. Присъствието на пълнозърнесто ръжено брашно в тестото,  и то в сполучливо според мен съотношение стана съвсем случайно . По средата на подготовката за месене не ми достигна брашно и допълних до нужния грамаж от другото, налично в момента в шкафа. В резултат изпеченото тесто се получи приятно сладникаво с хрупкави краища и долна коричка, точно както го обичам. Честото месене на хляб вкъщи (oще едни подминати щандове....) и непрактичното ми засега поведение да не се зареждам достатъчно добре с брашна  води обаче и до подобни добри резултати. Пак по същите причини опитах вече и содена питка с почти наполовина пълнозърнесто брашно от спелта. Вкусна е :)


Използвала съм това тесто за пици (по-скоро  нещо средно между пица и фокача) с по-стандартни плънки, но  комбинацията от днешната рецепта също заслужава внимание. Зехтина  има лек аромат на чесън от нарязаните листа левурда. Тънките колелца лимон и розичките броколи придават свежест и лекота. Определено е нещо, което бих си правила не само за експеримент.


Засега  приключвам с пожелание за спокойна неделя ( защо не и дъждовна, пролет е :) плюс анонса за следващата ми публикация, в която ще разказвам за вино. Хубаво вино.




Хрупкави пилешки филенца

400 г пилешки бонфилета
120 мл прясно мляко
морска сол
30 г сусам  + допълнително при нужда
5 с.л. галета + допълнително при нужда

Месото се нарязва на парчета, които се накисват в прясното мляко и се оставят в хладилника да престоят 4-5 часа. Отцеждат се, осоляват се и се овалват в сусам, смесен с галета. По желание може да се добавят подправки (розмарин, черен пипер, риган). Пържат се в нагорещено олио до златисто. Отцеждат се върху хартия.

Пълнозърнеста пица с броколи и лимон

460 г бяло брашно
140 г пълнозърнесто ръжено брашно
370 мл  вода
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. сухо мляко
2 ч.л.  инстантна мая
60 мл зехтин 

пълнеж
120 г козе сирене или друго прясно сирене
1 малка глава броколи
1 връзка див чесън
1 лимон
1 глава червен лук
3-4 с.л. зехтин
морска сол

Рецептата за тестото е за машина за хляб. В контейнера се слагат продуктите в следния ред - хладката вода, сухото мляко, сол, захар, зехтин, пресятото брашно и маята. Меси се на програма за тесто. При замесване на ръка, част от бялото брашно се добавя постепенно до получаване на меко тесто. Водата може да се замени с прясно мляко.
Разделете тестото на две и го разтелете в тави, застлани с намазана със зехтин хартия за печене. Намажете го със зехтин,  смесен с накълцания див чесън. Отгоре разпределете розички броколи, предварително бланширани за две минути, тънко нарязани резени лимон, червения лук на полумесеци и натрошеното сирене. Печете в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 20-30 минути. Поръсете с малко морска сол, поднесете веднага.

11 коментара:

  1. По темата за пилешкото месо и не само, което се предлага на пазара - подкрепям... А пицата звучи като много ароматно съчетание на вкусове. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. И двете предложения са много добри!не знам какво имаш против пилешкото, но то на мен ми е основно месо:(!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, споделям написаното за месото, и не само :)
    А хляб вече не помня от кога не съм купувала!
    Идеята за пица е страхотна!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Права си за месото, Диди, аз съм щастливец с щастливи на мама, но тъй като са крайно недостатъчни съм си направила подбор "от магазин" :) тук, чието пилешко е почти като домашното.
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Присъединявам се към мнението за пилешкото месо, рядко но все пак купувам.
    Обичам да добавям пълнозърнесто брашно в тестото за пица и в хляба, децата много го харесват.
    Чудесно предложение за плънка с много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  6. Идеално меню-филенцата са перфектни,а пицата чудесен избор и съчетание от продукти!Снимките както винаги са удоволствие и релакс!
    Пожелавам хубава,слънчева неделя,Диди!

    ОтговорИзтриване
  7. Соня, избягвам го и аз, и момичетата, които са писали заради идетифицираните и не толкова добавки, с които вървят в комплект някои пилета. И тъй-като човек се обърква в цялата работа, а и никой "отговорен" орган не му казва кои са добри, кои - не, аз спрях да купувам от всичките.

    Благодаря ви, че сте ми отговорили! Малко риторично го вмъкнах въпроса...
    Радвам се, че сте се погрижили на масите ви да има хубави неща!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Да, техните пилета са истински. На път съм да се абонирам за доставка. Човекът, който им приготвя менюто и се грижи за тях се отнася много сериозно и с желание към въпроса. Чакам и другите техни идеи, които се развиват в момента.

    Твоите филенца обаче са тук и сега и страшно привлекателни както обикновено!
    Прекрасни снимки и прекрасни рецепти!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. О,много са хубави.Страхотно ми харесаха!И снимките са така топли!

    ОтговорИзтриване
  10. Mъхче, и аз смятам да се абонирам.
    Мерси, Йоли!

    Радвам се, че ви харесват снимките!Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотни! Пицата ми е много интересна и ще я направя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване