17.2.12

имуностимулация - Морковена крем супа с праз и пресен джинджифил ~ Carrot & Leek soup with fresh Ginger



Напоследък усещам, че някой в мен неистово се опитва да крещи  "Помощ!" . Изглежда в повече му идват постоянните прехвърляния между Аутокад, Фотошоп и 3Д, едновременното занимаване с електро и ВиК схеми, конструктивни мебелни чертежи, Баланс на Бялото, генератори за парна баня, .... паркет - масивен или многослоен, вакса или лак, с лепене или не .... вградени термостатични смесители, .... LED осветление .... дамаски с естествени материи, рецепти  с елда, ....минусови температури навън / температури по Келвин в Роу формат / температури по Целзий и детски Панадол...


Изморен от куп работни проблеми в стил  "Всички знаят, че тази скъпа боя Клас едно не се разрежда с вода, единствено майстора, който я полага - не ... ",  дотегнали са му споровете и обясненията с децата след изчитането на поредната версия на Червената шапчица - последно ловец ли я вади  заедно с бабата от търбуха на вълка или дървар го прогонва (вълка, не ловеца) преди да ги е изял ??? .....
....  въобще тази вечер отново закъсняваме с графика....дали да не си направим пак спагети aglio-olio , стават за 10 минути, за децата без лютия пипер и чесъна? ... явно ще трябва да се запася с повече пармезан..... Но преди това - с пухената грейка на терасата за събиране на поредната огромна доза вдървени дрешки от простора, защото е поне минус десет ... пада ми се, като се правя на много Еко и не искам сушилня.... и чорапчетата този път малките ще си ги разделят и събират по чифтове .... някъде след поредния полууспешен опит сами да си разделят и  подредят играчките - " Понитата, мечетата, куклите и всичко розово-лилаво - в едната кошница!, количките, моторите, телефоните и пищовите - в другата! .... И този пъзел защо сте го разпилели из цялата стая? ... връщайте конструктора всеки път в кутията?"(как така само аз ги уцелвам парченцата?) ...................... ........ " Бяхме се разбрали, че с маркерите се рисува  на хартия ! " ...... "Но, не по книжките!"


Толкова много неща, а ги обобщаваме в една дума - ежедневие :~ ... Ако някой знае как се отключват онези 90 % от мозъка, които според специалистите си остават неизползвани, нека сподели ....
А докато дам окончателно думата на вътрешното Аз за явни оплаквания и преди да е прегърнало шоколада  за успокоение, по-добре да обърна внимание на някои от топ-храните, подсилващи организма, защото освен всичко друго е и зима.


И така - днес зеленчукова крем супа. Известни са полезните свойства и на морковите, и на праза. Много ценен е  джинджифила, особено, когато е суров - настърган се добавя към сметаната за гарниране на супата.
В следващата публикация - още праз + чесън + лимон + .....


Carrot & leek soup w/ fresh ginger - recipe in English


Морковена крем супа с праз и пресен джинджифил

700 г моркови
3 стръка праз
2 средно големи картофа
3 клонки целина /селъри без листата 
пресен джинджифил колкото палец(или по-малко за по-слаб аромат)
 3 сл олио
кубче масло ~ 10 г
сол и черен пипер
2 щипки индийско орехче
1 литър зеленчуков бульон( или вода, но не сух бульон) 

за гарниране:
заквасена сметана
парче джинджифил

Почистените зеленчуци се нарязват на кубчета, сотират се в олиото заедно с настъргания джинджифил и индийското орехче. Подправят се със сол и пипер. Добавя се горещия бульон и след като заврят се оставят да къкрят докато омекнат, около 20 минути. Пасират се и се прибавя кубчето масло. Супата се поднася гореща, гарнирана със сметаната, към която предварително е добавен настърган джинджифил на вкус.

18 коментара:

  1. Диди, имате страхотно ежедневие :)
    Но тази вкусна и ароматна крем супа, предполагам
    че за малко те е измъкнала с блаженството си !
    Писах ти във FB, че обожавам пресния джинджифил,
    който придава невероятен вкус и аромат, а е и полезен!
    Топла прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Супата съм я правила и пак ще я направя защото си заслужава!Обаче снимките са убиец,и тези и всички онези които успях да попрегледам набързичко!
    Но ще се върна отново,тук е прекрасно!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Към онези 90 % и аз имам апетит. По-рано имах намерение да заспя зимен сън до Великден. Понеже не успях, реших да се захвана с научна дейност и да въведа отопление на снежно гориво. Междувременно, ще наблегна на такива загряващи, стимулиращи и не трудоемки любими супички :) Ако открия начин за активирането на неизползвания капацитет - ще се разбере :)

    ОтговорИзтриване
  4. Тази рецепта идва точно навреме, за да заредя и аз батериите.... А недоволството на вътрешното АЗ е нещо нормално при минус 20 градуса в продължение на седмици (не им завиждам на ескимосите- сигурно са най-депресираните хора на земята).

    От мен- топъл и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам морковена супа със сметана, с джинджифил не съм опитвала - благодаря ти за идеята :-)!
    За 90-те процента: едно тримесечно пътуване до Индия сигурно ще ти отключи поне едни 5% /това е само моя оптимистична догадка :-)/... Но е истина, че коловозите на ежедневието ни изяждат много проценти и бих искала да вярвам, че това не е необратим процес...
    Иначе ти пожелавам един прекрасен уикенд, зареден с много проценти положителни емоции :-)!

    ОтговорИзтриване
  6. Ежедневната част е толкова свежо предадена, че трудно се сдържа усмивката, плъзгаща се по лицето, за да изразиш съчувствие към реализма на цялата ситуация. Но пък супата недвусмислено предизвиква желание за скорошна среща с предполагаемото топло и успокояващо усещане, което носи с вкуса си.
    Най, най- запленена оставам от снимките обаче- като кристални са!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,не напразно писах и при мен,че тук ми е толкова уютно,все едно съм у дома!И така хубаво разказваш....все едно бях там,при вас,много образно!Супата е чудесна,а снимките наистина кристални!Особено тази с чесъна!

    Приятни почивни дни и надявам се по-релаксиращи!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошна супа...за това студено време си е идеална.В почивните дни ти желая повече спокойствие и забавления с децата!
    А снимките са уникално красиви...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Поздравления за рецептата, в тази зима това е много чудесна идея. Хубаво е, че споделяте подобни рецепти и то точно в подходящото време. Повечето хора забравят, че имунната им система изисква малко повече внимание в тези студени дни. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Познати историйки, разхвърляна стая и прекрасна идея за супа:)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, съгласна за джинджифила :)

    Дани/gogolina, радвам се, че толкова неща са ти допаднали!

    jeni, успех за отоплението на снежно гориво :)

    krasi, виж за ескимосите не съм се замисляла, но те са с "предимството" да нямат други сезони за сравнение... така сигурно им е по-лесно

    Дени, пътуване до Индия е много интригуваща перспектива. Благодаря ти за идеята!

    Бубе, Роси, Живка, благодаря ви! постарах се със снимките, радвам се, че оценявате :)

    Траяна, така е, познато ежедневие;)

    Петър, и на мен ми се струва, че трябва да обърнем повече внимание на полезните храни в това време.

    хубава неделя и от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Ако сменим терминологията с друга в първата част, ще получим и моето ежедневие;) Само дето "Червената шапчица" умишлено я избягвам по подобни съображения;)
    Но супата няма да заобиколя, правила съм я с един, два или три продукта от твоите , но в комбинация- не.
    Ще взема своята доза имуностимулатори, "крадейки" идеята ти:)

    За снимките- прекрасни...!!!

    ОтговорИзтриване
  13. ами аз затова го обобщих ежедневието - независимо от терминологията, доста се припокрива за всички :)
    комбинацията в супата ми допада много

    ОтговорИзтриване
  14. Диди с удоволствие идвам на гости в твоето блогче, ... защото очите ми се изпълват винаги с красота!!!Снимките ти са изящни , а и....предложенията ти- много оригинални! Всички..... толкова сме избледняли тази дълга и студена зима, че.... малко каротин ,от твоята морковена супичка крем-.... добре ще ни се отрази! Намирам идеята ти за прекрасна!
    Желая ти много настроение през тази седмица , и..... то пролетно....!!! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Уау!!!!Колко много, много красота в красивите снимки, пълни ми сърцето, браво!!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Морковите са страшно полезни, това знаем още от деца казвайки нашите родители да си хапваме песни моркови като зайчета. Техният вкус е страхотен и няма как да се сбърка с който и да е друг зеленчук или плод, дори.На скоро ми бяха направили един фреш от моркови с портокал, беше толкова вкусен, е сега постоянно си правя.Благодаря ви за тази рецепта, днес за вечеря може да се опитам да я сготвя, тъкмо нещо по леко за вечерта, но напълно питателно и здравословно за нашият организъм, ще се радваме ако и някой десерт предложите.

    ОтговорИзтриване
  17. С моркови могат да се направят невероятни ястия,както солени, то така и сладки десерти като торти.Супата или пюрето от морковите с ами любими.В тях може да усетиш вкуса им и същевременно да се запазят техните полезни вещества и минерали необходими на един организъм.Благодаря за рецептата, още днес ще се опитам да я приготвя с домашните моркови от градината ни.Ще се радвам ако покажете и някой подходящ интересен коледен десерт.

    ОтговорИзтриване