19.6.10

Piece Montée - Croquembouche...


....или почти.
Същинския croquembouche (буквално - "хрупка в устата") се слепва с карамел и е обвит от ефектни карамелени конци.Украсява се с цветя, дребни сладки, бонбони, захарни перли и т.н.Популярна френска сватбена торта, изумително висока и елегантна.Разбира се има си ред тънкости за тези красиви произведения на изкуството, например използването на конични основи, върху които се лепят малките еклери- профитероли.
В моя случай няма поддържаща основа и вместо карамел използвах натурален шоколад, съобразявайки се с малките консуматори.


Стандартна торта вече си имахме, така че еклерите дойдоха като подходящо сладко допълнение към нея.Да не говорим за медените бисквити, станали много любими на малки и големи (основно в мое лице:)....добре, че имаше цяла доза, макар и не всички с глазура). Те са по изпитана рецепта за коледни бисквити, но ароматизирани само с ванилия.

Това всъщност беше втората ни семпла, монтирана от отделни части "торта" (piece montée ), която се появява със закъснение, тъй-като снощната буря ме остави без интернет по средата на публикацията.


Честита трета годинка Гери!




Профитероли / profiteroles
за 24-25 броя

175 мл вода
85 г масло
1/4 ч.л. сол
1 с.л. захар
125 г бяло брашно, пресято
3 големи яйца
за намазване - 1 яйце и щипка сол

В тенджерка смесете водата, маслото солта и захарта. Започнете да загрявате на среден огън, бъркайте от време на време, като заври оставете 1-2 минути и отстранете от котлона. Пресейте брашното върху сместа и разбъркайте, за да се усвои. Върнете на котлона, бъркайте с дървена лъжица докато се изсуши и отдръпва лесно от стените на съда - около 2-3 минути. Преместете в купа и бъркайте една минута да се охлади. Добавете едно яйце, сместа става лъскава и деструктурирана, но преди да решите, че е безнадеждно развалена, бъркайте докато придобие вид на картофено пюре. Тогава прибавете второто яйце, повторете процедурата, също и третото.Ако яйцата са малки може да добавите и четвърто или част от него - наблюдавайте сместа да не стане твърде рядка.
Общо взето това е окончателния и вид. Слага се в пош с широк накрайник или без някой от специалните накрайници - с отвор 1.5 - 1.8 см. Шприцват се профитероли с размери 2.5 максимум 3 см (диаметър и височина) върху тава, застлана с хартия за печене. Оставете разстояние между тях по 2-3 см. Може да слагате от сместа и с лъжичка.
Ако се разпредели правилно, цялата смес се побира наведнъж в стандартната тава на фурната. С чист пръст, потопен в топла вода са заглаждат връхчетата на профитеролите, след което се намазват с разбитото със щипка сол яйце. Печете в загрята на 230 градуса фурна 10 минути, намалете на 180 градуса и допечете още около 20 минути. Преди да ги извадите оставете на отворена врата 4-5 минути.Извадете на решетка да се охладят. Може да се направят в аванс от предния ден и да се съхраняват в добре затворен съд. Пълнят се странично през някоя от получилите се цепнатини или почти изтъняла част от повърхността, като се използва шприц с удобен подходящ накрайник.

рецепта pate a shoux - what`s for lunch honey? , с промени



Ванилов крем

750 мл пълномаслено прясно мляко
2 яйца
1 жълтък
180 г захар
4 1/2 сл брашно = 40 г
2 сл царевично нишесте = 20 г
3 сл меко краве масло = 30 г
1 чл ванилия екстракт

Млякото и захарта се слагат в тенджера с дебело дъно и се загряват на среден огън докато се разтопи захарта и заврят, като се бъркат от време на време, след което се дърпат от котлона.Междувременно яйцата и жълтъка се разбиват с тел, към тях се пресяват брашното, нишестето и ванилията, разбъркват се до гладка каша.Започнете на тънка струя да добавяте към яйцата от врящото мляко, постепенно и по малко за да не се пресекат, като бъркате с тела непрекъснато.След като прибавите 1/3 до 1/2 от млякото към яйцата, върнете тенджерата с останалото мляко на котлона, загрявайте на среден огън и добавяйте на тънка струя този път от яйчено- млечната смес.Бъркайте непрекъснато и ако ви се струва, че ще се получат бучки дръпнете за кратко от огъня, разбъркайте интензивно и отново върнете тенджерата.След като заври, оставете 2-3 минути или докато се сгъсти и стане по-трудна за бъркане.Дръпнете от огъня, сложете маслото и разбъркайте.Преместете в купа, завийте с фолио за свежо съхранение и оставете на хладно.

23 коментара:

  1. Диди, много хубава се е получила твоята профитеролена торта. Украсата с лилави и розови бисквити във формата на пеперуда сигурно е зарадвала малките дами :). Приятни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ха, Диди! Изненада ме - не знаех, че имаш близнаци :oops:
    Да са ви живи и здрави, а и вие покрай тях!
    Да растат обичани и много щастливи.
    Безгрижно и много усмихнато детство на Ники и Гери.
    Целувки и за двамата :-)

    Профитеролите са чудесни! Предпочитам ги пред пеперудките :)

    Хубава и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, бях разбрала, че имаш двама сладури и чаках пеперудките :)
    Да ви е жива и здрава малката госпожица и да е голяма късметлийка :)
    А твоите рецепти разглеждам като произведения на изкуството - и като представяне, и като визия !
    Още един път - да сте най-щастливите родители!

    ОтговорИзтриване
  4. Мира, благодаря!:)

    Тони,да - и тортите ми се събират да ги правя наведнъж :)Благодаря ти за чудесните пожелания!

    Дани,аз под произведения на изкуството в публикацията имам предвид тези на професионалистите, правещи невероятните сватбени торти :)
    Мерси за топлите думи и пожелания!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, честит рожден ден и на малката красавица! Такъв е бонбон, усмихната и чаровна! Да ти е жива и здрава! Разкошна торта и страхотни пеперудки! :))) На мен пареното тесто ми се вижда непостижим връх и още на съм се престрашила да го пробвам :). А твоите профитероли са чудесни, както и снимките - права е Дани - произведения на изкуството :).
    Сърдечни поздрави и лека седмица :)

    ОтговорИзтриване
  6. Диди,
    честит празник за малката и цялото ви семейство! Да расте много здрава!
    Профитероли съм купувала от магазина, така и не съм правила, но пък еклери съм, така че би трябвало да са близки нещата.
    Изглеждат невероятно, а и снимките са уникално светли и ярки.
    Прекрасна нова седмица Диди :)

    ОтговорИзтриване
  7. Да е жива и здрава, синеоката красавица!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, отново честит да е!
    Малката принцеса Гери е мила, нежна и много чаровна. Прекрасни дечица имаш -
    здраве, много щастие за всички ви и целувки за малките ръчички!
    Кулинарните ти Творби идеално се вписват и допълват чудесния празник!
    Много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Охо, Диди, имаш близнаци и ти остава време за такива невероятни чудеса- кулинарна фурия си, браво!
    Тая сладурана да расте здрава, усмихната и късметлийка, за радост на мама и тате!
    Целувки за двете бонбончета- рожденници!

    ОтговорИзтриване
  10. И ние със сестра ми винаги имахме по две торти за рождените дни :)) Няма как, всяко малко човече трябва да се почувства специално за празника си!

    Много е сладка Гери и е удивилтелно как макар и близнаци, с братчето й толкова много се различават :)

    От известно време насам и аз се каня да направя Крокембуш, но все го отлагам за по-специален повод. Когато го намеря, вече знам и къде да гледам за съвети и рецепта.

    Снимките са повече от прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  11. Мира,недей така :) - такъв майстор на френските макарони си, че не виждам какво може да те затрудни в еклерите.

    Дани,наистина - профитероли,еклери - едно и също си е :-)

    Катрин,Диана, винаги сте много мили и сърдечни в коментарите си!

    Мария, намира се време.Нали знаеш - човек не си ли начеше крастата ...:))

    Ирина,радвам се,че майка ви е предвиждала торти и за двете ви.Напълно права си - всеки трябва да се почувства специален.

    Благодаря на всички за хубавите пожелания и одобрителните ценни коментари!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит празник, Диди!
    Честит рожден ден на Гери! Безгрижно детство и много, много обич пожелавам на малкото слънчице, виж колко е щастливо с пеперудката :))
    А ти си страхотна, с тези две малки фурии успяваш да направиш такива изскусителни сладкиши, торти.......
    Поздравления, Диди и хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  13. Честит рожден ден на малката принцеса!
    С пожелание за много пакости и с още много профитероли мама да я възнагради :)))

    Страхотни снимки!
    Усмихнат и слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, с голямо закъснение честит рожден ден на прекрасните рожденици! Да те радват много! Чудесни профитероли, много ги обичам!

    ОтговорИзтриване
  15. Ина,Мария,благодаря ви за поздравите!
    Много сте мили!
    :)

    ОтговорИзтриване
  16. Почнах от крема. Намалих захарта на 150, но пак идва ужасно сладък. Да не би да има грешка в отлерязаното количество?

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте!
    По принцип няма грешка в изписването. Това е пропорцията, по която правя крема за еклери и торти, но явно в семейството ми сме с по-сладък зъб.

    От любопитство прегледах различни рецепти за сравнение. В голяма част от тях за 500-600мл мляко се слагат 100г захар, но има и доста рецепти, в които количеството на захарта спрямо млякото и яйцата е подобно на указаното в рецептата ми, дори и повече, така че въпрос на вкус е.

    ето пример за рецепта от сайта, наречен на името на крема:
    http://www.creme-patissiere.com/recette-creme-patissiere/

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря за любезния отговор. Иначе профитеролите станаха чудесни. За пръв път правя парено тесто. За моя изненада се оказа неочаквано лесно, става бързо и е много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  19. Много се радвам! :)
    Наистина няма нищо сложно в правенето на парено тесто и еклери или профитероли, а пък са толкова вкусни...

    ОтговорИзтриване
  20. Диди, благодаря за прекрасната рецепта! И друг пут съм правила, но твоите станаха божествени!!! На мен са ми идеални на сладост!

    ОтговорИзтриване
  21. Ив,много ми е драго да прочета коментара ти!:) Такива хубави отзиви все ги виждам с голямо закъснение...

    ОтговорИзтриване