26.12.12

Честита Коледа!


И ето, отново дойде това време на годината, в което всеки край дава път на ново начало. Започваме нови начинания, наричаме си само хубави неща, кроим смели планове и сме уверени, че ще положим максимум усилия за да се сбъднат.

Позволяваме на детето у всеки от нас да се порадва истински на предпразничните приготовления и да си спомни своите детски коледни трепети и очаквания. Украсяваме елхата, опаковаме подаръци, запалваме коледните светлини и свещички,  правим лакомства и бисквити, и сътворяваме цялото това вълшебство за да претворим отново най-прекрасния момент.

Като родители знаем, че сега е моментът, в който създваме бъдещите спомени за Коледа у нашите деца и вярваме, че ще те бъдат също толкова специални и ценни, каквито са нашите.



Искаме да не забравят нито един дребен детайл от магията на празника и да посрещат  своите Коледи със същото вълнение, с което и ние.... За да могат след време да предадат емоцията на своите деца...



Благодаря на всички за пожеланията!
Честита Коледа и весело посрещане на 2013-та!

[част от украсата в кухнята ми - дело на децата, с помощта на дядо им, от мен малко аранжировка :)]



23.12.12

Зелеви сарми с булгур, пълнозърнеста содена питка, тиквеник с лимонова глазура и още предложения за Бъдни вечер



Тук съм обединила няколко изпитани рецепти, подходящи за предстоящия празник. Част от тях съм правила многократно, други са на път да попаднат в същата ситуация. Най-новата у дома е комбинацията между добре познатия тиквеник и сладко-стипчивата лимонова глазура - много добре приета и с тенденция занапред да се прави само по този начин.

Що се отнася до постните зелеви сарми и содената питка, те се припокриват с класическите и широко разпространени рецепти. За разлика от тях баницата с цвекло, макар и взета от традиционната народна кухня, не е толкова позната. На пръв поглед изглежда, че разликата е само в цвета на плънката, но всъщност вкуса е доста нестандартен и оригинален. Допадна ми още първия път, когато я опитах.



Харесвам и тиквеника и "червената" баница и съм в чуденка кое да избера първо. В крайна сметка като че ли ще се спра на постна баница с  цвекло за Бъдни вечер и тиквена с масло и лимонова глазура за Коледа. По същия начин имам колебания дали да замеся питката само с бяло брашно или да бъде пълнозърнеста. Иначе и двата варианта често присъстват в менюто ни.


1.содена питка с бяло брашно 2. пълнозърнеста содена питка 3. постна баница с цвекло

Не знам за вас, но на мен този път  ми предстоят доста приготовления. Не успях да направя никаква предварителна подготовка и трябва да наваксвам.  Така или иначе до края на годината ще остане предостатъчно време за забавления. Габи, няма да пропусна да снимам рецептата, която ми даде, но там идеята се доразви и ще ми трябва повече време. Общо взето ще се окаже, че ще правя балтон по копче май :)

Светли празници и много топлина!



19.12.12

Лешникови бисквити с глазура от кафе и лешников крокан



След супер лесните и бързи флорентини идва ред на едни по-засукани бисквити - смятам, че така е справедливо:)  Рецептата изисква повече време и внимание, но се отблагодарява с по-сложна и интересна вкусова комбинация. Освен това отделните съставки са ми много любими поотделно и затова исках да я добавя към списъка тук.

Да, обаче в оригиналната рецепта на Gourmet Тraveller освен едната правописна грешка, открих и други дребни неточности и известно време се колебаех дали и как точно да я правя. Още повече, че единствения отзив, който намерих в нета беше с наполовина направени бисквити и съмнения у автора им за някаква грешка в рецептата. Накрая реших, че докато се чудя и го обмислям, пет пъти да съм я пробвала. Така и направих, защото в такива случаи варианта с отказването ми е по-труден.

Промених леко съставките и технологията. Пропуснах момента със шприцването, защото ми се искаше нещата да стават по-бързо и лесно. Но пък направих проба с разточване, която по принцип се оказа сполучлива, а тестото е от умерено лесните за изрязване на фигури. Ползата от фигуралните или съвсем сплесканите бисквити е, че може да се намали сладостта  и вкуса на глазурата, за който го предпочита - в този случай ще се положи само отгоре. Аз например  ги харесвам глазирани от всички страни и поръсени с повечко карамелизирани лешници.

Пробвах глазура с еспресо, после и с разтворимо кафе, въпреки че  беше ясно кое ще ми  допадне повече.  За тестото също опитах два варианта - първо с  брашно от фино смлени лешници, а за втората доза предварително ги  запекох и смлях на малко по-едри парченца. Така самите бисквити придобиха повече характер и онзи чудния аромат на смлени запечени лешници.
Сега вече мога да считам, че позапълних списъка с рецепти за бисквити, съдържащи почти всички мои любими съставки - бадеми, лешници, шоколад, кафе, карамел, малинов конфитюр, бадемов марципан, ванилия .... Занапред смятам да започна нов с по-силно подправените и екзотично ароматните и някои от класическите коледни комбинации.

Накрая, но не на последно място - радвам се като блогър да съм част от лицата, олицетворяващи мотото на новата кампания "Cream with spirit" на Бейлис - "Да бъдеш момиче с мнение, жена с отношение и дама от класа". Благодаря за комплимента, Baileys! Новият вкус  с аромат на бишкоти е чудесен :)