След супер лесните и бързи
флорентини идва ред на едни по-засукани бисквити - смятам, че така е справедливо:) Рецептата изисква повече време и внимание, но се отблагодарява с по-сложна и интересна вкусова комбинация. Освен това отделните съставки са ми много любими поотделно и затова исках да я добавя към списъка тук.
Да, обаче в
оригиналната рецепта на Gourmet Тraveller освен едната правописна грешка, открих и други дребни неточности и известно време се колебаех дали и как точно да я правя. Още повече, че единствения отзив, който намерих в нета беше с наполовина направени бисквити и съмнения у автора им за някаква грешка в рецептата. Накрая реших, че докато се чудя и го обмислям, пет пъти да съм я пробвала. Така и направих, защото в такива случаи варианта с отказването ми е по-труден.
Промених леко съставките и технологията. Пропуснах момента със шприцването, защото ми се искаше нещата да стават по-бързо и лесно. Но пък направих проба с разточване, която по принцип се оказа сполучлива, а тестото е от умерено лесните за изрязване на фигури. Ползата от фигуралните или съвсем сплесканите бисквити е, че може да се намали сладостта и вкуса на глазурата, за който го предпочита - в този случай ще се положи само отгоре. Аз например ги харесвам глазирани от всички страни и поръсени с повечко карамелизирани лешници.
Пробвах глазура с еспресо, после и с разтворимо кафе, въпреки че беше ясно кое ще ми допадне повече. За тестото също опитах два варианта - първо с брашно от фино смлени лешници, а за втората доза предварително ги запекох и смлях на малко по-едри парченца. Така самите бисквити придобиха повече характер и онзи чудния аромат на смлени запечени лешници.
Сега вече мога да считам, че позапълних списъка с рецепти за бисквити, съдържащи почти всички мои любими съставки - бадеми, лешници, шоколад, кафе, карамел, малинов конфитюр, бадемов марципан, ванилия .... Занапред смятам да започна нов с по-силно подправените и екзотично ароматните и някои от класическите коледни комбинации.
Накрая, но не на последно място - радвам се като блогър да съм част от лицата, олицетворяващи мотото на новата кампания "Cream with spirit" на Бейлис - "Да бъдеш момиче с мнение, жена с отношение и дама от класа". Благодаря за комплимента, Baileys! Новият вкус с аромат на бишкоти е чудесен :)